Vegan Protein Crunchy Bar

Vegan Protein Crunchy Bar

Křupavá bezlepková tyčinka je skvělým zdrojem bílkovin i snadno dostupné energie.

Díky šetrnému zpracování čistě přírodních surovin je vhodná nejen pro vegany, ale i všechny, kteří sledují trendy moderního stravování. Díky bezlepkovým ovesným vločkám je tyčinka výborným zdrojem vlákniny a dobře zasytí. Složení bylo obohaceno o slunečnicová a lněná semínka, vyhledávaná pro obsah tělu prospěšných mastných kyselin, a také o quinou, která je známá jako obilovina s přirozeně bohatým zastoupením esenciálních látek.

Vegan Protein Crunchy Bar – obsažené složky:

Mandle obsahují široké spektrum prospěšných látek. Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin a biologicky hodnotných bílkovin, které tvoří až 20 % z jejich složení. Z vitamínů obsahují prospěšný antioxidant vitamín E, dále některé vitamíny skupiny B a minerální látky, jako například vápník, hořčík, draslík, zinek či železo. Na základě výše uvedeného lze říci, že zařazením mandlí do jídelníčku dodáme tělu vhodné tuky působící na optimální hladinu cholesterolu v krvi a látky, které podporují antioxidační procesy či odolnost nervové soustavy.

Arašídy jsou plody podzemnice olejné a málokdo z nás ví, že se jedná o luštěninu. Co je však známé je to, že disponují obsahem antioxidantů, minerálních látek, jako je například fosfor, vápník, hořčík, železo, mangan, měď a některých vitamínů skupiny B. Arašídy také obsahují koenzym Q10, který je vyhledávaný pro regenerační účinky a velkou část tuků v arašídech představují mononenasycené mastné kyseliny.

Dýňová semínka jsou velmi oblíbenou pochoutkou a neoddělitelně patří do zdravé a moderní gastronomie. Obsahují prospěšné vitaminy A, D, některé vitamíny skupiny B a antioxidant vitamín E. Z minerálních látek v dýňových semínkách najdeme zinek, draslík, mangan, měď a fosfor. Důležité je i zastoupení celé škály aminokyselin a asi čtvrtinu obsahu pak tvoří proteiny.

Slunečnicová semínka asi není třeba představovat. Krásné slunečnice byly původně dovezené z Ameriky pouze za okrasným účelem. Na začátku 17. století však objevili její úžasné chuťové vlastnosti mistři kuchaři a dále se pak ukázalo, že semínka ze slunečnice obsahují i řadu vitamínů skupiny B a z minerálních látek hořčík, vápník, draslík a velké množství vlákniny.

Lněná semínka obsahují vysoký podíl tuku v podobě nenasycených mastných kyselin a jsou vůbec nejbohatším zdrojem omega-3 mastných kyselin, což spolu se strukturálně odlišnými omega-3 mastnými kyselinami z jiných zdrojů, příznivě ovlivňuje doporučovaný poměr příjmu mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. Lněná semínka jsou prospěšná také díky obsažené vláknině a slizovitým látkám, které přirozeně ve vodě bobtnají a zvětšují tak svůj objem. Ve lněném semínku také najdete přes 20 % bílkovin.

Quinoa je jedna z nejstarších obilovin pocházející z Jižní Ameriky. Tato semena merlíku chilského obsahují bílkoviny s významným podílem lysinu. Jedná se o vysoce výživnou potravinu, zajímavou nejen pro vegetariány a vegany, ale vzhledem k tomu, že neobsahuje lepek, tak je velmi oblíbená i u celiaků. Dále disponuje užitečným podílem hořčíku, železa, vápníku, vitamínu B2 a vlákniny.

Hrách kdysi patřil do jídelníčku chudých lidí, ale od té doby, co dietologové objevili, kolik živin a zdraví prospěšných látek v sobě skrývá, tak ho lidé cíleně zařazují do svého zdravého jídelníčku. Obsažené bílkoviny tvoří zhruba 23 % a tuky jen okolo 1,5 %. Vhodné je začleňování hrachu do naší stravy i díky obsažené vláknině, minerálním látkám, jako je hořčík, draslík, železo, zinek a vitamínům skupiny B a antioxidantu vitamínu E. Všechny tyto účinné látky se podílejí na látkové výměně a přirozené obranyschopnosti organismu, činnosti nervů a srdce.

Sója představuje takovou malou bombu naplněnou hodnotnými živinami. Často bývá označovaná jako ,,rostlinné maso“, díky jejímu vysokému obsahu bílkovin, ve srovnání s ostatními rostlinnými zdroji, i významným zastoupením esenciálních aminokyselin. Nejen kvůli těmto vlastnostem je s oblibou vyhledávána i lidmi upřednostňující veganský životní styl. Nezanedbatelný je i obsah minerálních látek, kterými jsou vápník, hořčík, železo a fosfor. Sójové boby nabízejí širokou paletu vitamínů skupiny B. Velkou výhodou sóji je, že v našem organismu působí mírně zásaditě, a navíc je lehce vstřebatelná, vždy však záleží na technologické úpravě.

Ovesné vločky jsou doslova pokladnice hodnotných živin. Každé ráno začíná spousta rodin s bohatou ovesnou snídaní na stole, ať již ve formě kaší, pečiva nebo tyčinek připravených na svačinku. Ze všech druhů obilovin obsahuje oves největší podíl bílkovin. Prostřednictvím ovsa doplníme i některé potřebné esenciální mastné kyseliny. Velký přínos pro sportovce také mají komplexní sacharidy, které dodávají energii našemu tělu postupně. Významnými mikroživinami jsou některé vitamíny řady B, vápník, antistresový minerál hořčík a účinná složka beta-glukan. Lidé s alergií na lepek jistě ocení bezlepkovou formu ovesných vloček.

Zdroje:

Schlett, Siegfried. 100 potravin pro zdraví. V Praze: Ikar, 2008

Kalač, Pavel. Funkční potraviny. České Budějovice: Dona, 2003

https://www.healthline.com/nutrition/foods/soybeans

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena