Vše, co potřebujete vědět, než začnete s hubnutím

Vše, co potřebujete vědět, než začnete s hubnutím

Připravili jsme pro vás rozhovor s odborníkem, který odpoví na nejčastější otázky spojené s redukčním režimem. MUDr. Katarína Moravcová pracuje na Klinice tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc. Věnuje se pacientům s obezitou, prevenci civilizačních onemocnění a taky preventivním prohlídkám sportovců.

Jaké je základní dělení nadváhy a kdy už se jedná o obezitu?

Základní ukazatel je BMI (Body Mass Index), který si každý může vypočítat i sám. Je to poměr hmotnosti v kilogramech a druhé mocniny výšky v metrech. Hodnota BMI v rozpětí 25 až 30 signalizuje nadváhu a od 30 se jedná o obezitu, která se dělí na 1., 2. a 3 stupeň. BMI se nepočítá u těhotných žen nebo u silových sportovců. U dětí se používají percentilové grafy. K přesnějšímu měření se využívají bioimpedanční přístroje, kde je stanoveno množství svalové hmoty, celkové tělesné vody a vypočteno množství tukové tkáně. Jednoduché měření, které si může udělat každý i sám doma, je vzít si metr a změřit si obvod pasu. U žen by měl být obvod pasu do 80 cm a u mužů do 94 cm. Nad tyto hodnoty je riziko, že mají viscerální obezitu (riziko útrobního tuku). U žen nad 88 cm a u mužů nad 102 cm již může být vysoké riziko kardiovaskulárních a metabolických onemocnění. Na první pohled člověk vůbec nemusí vypadat obézně, ale pokud je obvod pasu nadprůměrný, pak je to zdravotně více rizikové.

Výživa vs. pohyb, co je při hubnutí důležitější?

Vždy je důležitá kombinace obou! Stejně tak jak je potřeba dodržovat zdravou stravu, tak je důležité i cvičení, a to i pro lidi, kteří nemají problémy s váhou a obzvláště pak pro ty, co mají sedavé zaměstnání. Pokud si někdo upraví jen jídelníček, tak ze začátku jde váha dolů, ale i toto se časem zastaví, a pak to bez pohybu prostě nejde. I ze zdravotního hlediska je pohyb velmi důležitý, zejména pro budování kardiorespirační zdatnosti. Také metabolismus se navýší díky nabírání svalové tkáně. Dále je prokázáno, že lidé co více cvičí mají i jiné chuťové preference, nevybírají si tolik vysokokalorická jídla, ale mají tendence se stravovat zdravěji a taky pravidelněji.

Má nedostatek spánku vliv na nabírání hmotnosti?

Ano, moc a málokdo si to uvědomuje. Trendem dnešní doby je ukrajovat spánek. Vždyť já jsem ten „superhrdina“, kterému stačí spát jen 4 hodiny a já to zvládnu. Ale to pak může být problém nejen z hlediska redukce, ale i ze zdravotních důvodů.

Ve spánku se nám uvolňuje hormon leptin, který je zodpovědný za pocit sytosti. Tedy když máme dostatek kvalitního spánku, tak na druhý den máme i dobrý pocit sytosti. Pokud však máme málo spánku, následkem je hormonální nerovnováha. Leptinu je málo a převažuje hormon ghrelin, který je zodpovědný za pocity hladu, nedojezení a neodolatelných chutí. To je taky častý problém u směnných provozů.

Další vliv na nabírání má únava samotná. Pokud je člověk unavený, tak hledá doplnění energie přes jídlo nebo energetické nápoje. A třetí úskalí nedostatku spánku je, že čím déle jsme vzhůru, tím více toho sníme. Problém pak bývá i u předsevzetí, když člověk ubere energetickou hodnotu jídla a bude málo spát, pak je redukce neudržitelná, protože člověku chybí energie a spánkovým deficitem to ještě prohloubí. Zkuste spánek a pak možná půjde i redukce hmotnosti😊.

Existuje nějaká ověřená bylinka, potravina nebo lék, který pomáhají při hubnutí?

Základ je jednoznačně vyvážený jídelníček a zařazení pohybu. Pak jakýkoliv doplněk nebo medikace může být pouze berlička, ale nikdy to nepůjde z opačného konce. Nejde prvně zařadit tuto „berličku“ a pak čekat zázraky. Kdyby to takto fungovalo, tak jsme všichni hubení.

Jak je to s obezitou u dětí? Roste nebo klesá procento obézních dětí?

Procenta stoupají a co je horší, posouvají se do čím dál tím více mladších věkových skupin. U dětí je strašně důležitý pohyb, a to jak ten běžný, tak i cílené pohybové aktivity v rámci různých tréninků, kroužků. Hlavní je, aby je pohyb bavil. Především rodiče by měli jít příkladem a snažit se o aktivní rodinný život. Velký problém, hlavně u adolescentů, je vysoký příjem slazených a energetických nápojů. Jsou snadno dostupné a člověk si ani neuvědomí kolik vypije kalorií. U dospělých jsou to zase kalorie v alkoholických nápojích.

Jaká je nejčastější chyba, kterou se lidé v redukčním režimu dopouštějí?

Problém je to, že lidé hledají zkratky. Chtějí shodit co nejdříve bez toho, aniž by popřemýšleli, proč ten problém vůbec nastal. Dejte si rande sám se sebou. Popřemýšlejte, kde je ten problém u vás. Je to ve složení stravy, v nepravidelnosti nebo v nedostatku pohybu či spánku. Anebo jste dlouhodobě vystavení stresu. Nekopírujte slepě diety celebrit nebo vaší sousedky, tyto na vás vůbec nemusí fungovat, protože máte úplně jiný režim a příčinu problému. Každý si musí sám zvědomit a možná i zviditelnit svůj stav. Zapisujte si poctivě jídelníček, pohyb, spánek i stresové situace. Tento papír vám pak ukáže takové zrcadlo. Jako důležitou tedy vidím sebereflexi, pozorovat sám sebe a nechtít změnit vše ze dne na den.

Dalším velkým tématem je emoční jezení. Všechny nás to učí už v podstatě od mala. Jako odměnu sladkou čokoládu, nebo když děti pláčou, tak se jim nabídne něco dobrého ve formě jídla na uklidnění. A tento vzorec si odnášíme do dospělosti. Naučíme se jídlem neúměrně odměňovat nebo skrze něj řešit problémy. Ale je to jako zalepit v autě kontrolky, jen proto, abychom problém jednoduše neviděli.

Známe celou řadu diet, od keto diety po přerušovaný půst. Jaká je podle vás ta nejúčinnější dieta?

Nejdůležitější je, a to hned na začátek, zodpovědět si na otázku, jestli jsem schopná/ý kteroukoliv „dietu“ (většinou hodně striktní) držet dlouhodobě. Pokud ne, tak odpověď je jasná. Vůbec se do ní ani nepouštět.

U redukce hmotnosti jsou nejdůležitější změny v jídelníčku, které budou postupné, a hlavně dlouhodobě udržitelné. My přece nechceme zhubnout na měsíc, půl roku, rok…

Důležité je naučit se stravovat vyváženě, pravidelně, každý individuálně ke svým potřebám a hlavně tak, aby to podpořilo naše zdraví. Proto je většinou důležité se na začátku nastavování jídelníčku poradit s odborníkem, který vám doporučí vhodné složení a poměr živin.

Na koho se lidé s nadváhou či obezitou mohou obrátit?

První, koho zmíním je jejich praktický lékař. Každý by měl chodit na pravidelné preventivní prohlídky, součástí kterých je i měření krevního tlaku a vyšetření krve. Klient se tak může dozvědět, zda již má zdravotní komplikace spojené s obezitou, jako je vysoký krevní tlak, vyšší hladina cukru v krvi nebo cholesterolu. Další v řadě, na koho se můžou obrátit a jídelníček prokonzultovat je nutriční terapeut. U obezity vyššího stupně s projevy přidružených onemocnění doporučuji obrátit se již na obezitologickou ambulanci.

1.1.2024

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena