Všechno, co byste měli vědět o běžeckých botách

Všechno, co byste měli vědět o běžeckých botách

Nejdůležitější část běžecké výbavy? No přece boty! Dokážou vás podržet, zrychlit, avšak špatně vybrané také pěkně potrápit a i běhání otrávit. Jaké jsou pro vás ty pravé a na co si dát u jejich výběru pozor?

Vždy musí být větší

Když si kupujete běžecké boty, měla by být jejich velikost alespoň o číslo větší, než je velikost vaší běžné obuvi. Proč? Noha při běhu natéká a zvětšuje svůj objem. Navíc, když běžíte z kopce, tak by velmi trpěly nehty na nohou. Chodidlo tedy musí mít dostatečný prostor. A nebojte se, že by vám byla bota příliš velká a noha v ní „plavala“. Stačí si ji jen dobře zašněrovat, místo ve špičce opravdu vůbec nevadí a je to naopak skvělé pro prsty, které se pak nedeformují a nehrozí pak ani černé nebo dokonce slézající nehty.

Přemýšlejte, kde běháte

Kde nejvíce trénujete? Na silnici nebo v přírodě, či obojí? Každý typ boty je určený na jiný povrch. Silniční boty mají hladkou podešev a výborně se s nich běhá na pevném povrchu. Trailové neboli terénní boty, mají hrubou podešev se vzorkem, která výborně podrží na přírodním povrchu. Pokud kombinujete oba povrchy – například musíte přeběhnout městem do lesa, pořiďte boty „chameleonky“, které zvládnou obojí. Pozor si dávejte na závodní boty. Jsou rychlé a velmi lehké, ale určitě se nehodí pro začátečníky a na delší tratě. Právě proto, aby byly v závodě jako rakety, jsou velmi tvrdé a nepohodlné.

Nenechte se zlákat reklamou

Viděli jste, že v nich běhají slavní sportovci nebo se vám líbí jejich design? To ale nic neznamená. Běžecké boty musí být jako vaše druhá kůže a musí být vhodné pro vás, ne pro elitního profesionála, který je na tom výkonnostně i stylově někde úplně jinde. Když běžíte, měli by vás vaše boty v pohybu podporovat, ne brzdit nebo vám nesedět. Dobře si je před zakoupením vyzkoušejte. Skvělé jsou nejrůznější testovací běžecké akce různých značek, kde si boty vyzkoušíte přímo při běhu. Dobré je při výběru nových bot si také nechat poradit od odborníků – položí vám na začátku spoustu otázek, podívají se na váš běžecký styl a doporučí vám to pravé. Na internetu sice nákupem můžete ušetřit, ale taky se pěkně „seknout“.

S membránou nebo bez?

Na trhu existují boty, které mají speciální membránu, která chrání před vodou. Je to skvělé třeba na podzimní běhání, nebo když je sníh, ale stejně počítejte s tím, že vám i vrchem do bot něco nateče. Boty, které mají membránu, nejsou příliš vhodné na teplé letní měsíce – jsou méně prodyšné a noha se vám v nich bude potit. A co když zmoknete? Boty i tak velmi rychle uschnou. Stačí je vycpat po doběhu starými novinami nebo do nich vložit speciální polštářky, které vlhkost i pach dovedou „natáhnout do sebe“.

Jak se o boty starat?

Ideální je mít dvoje běžecké boty, aby se mohly střídat, a vždy ty první mohly dobře vyschnout. Když jsou velmi špinavé, nechejte bahno uschnout, až pak boty o sebe oklepejte, aby zbytky odpadaly, další nečistoty setřete mokrým hadříkem. Běžecké boty nedoporučujeme prát v pračce. Budou sice čisté, ale nevydrží pak tolik a nebudou tak dobře plnit svoje funkce. My si vždycky perfektně očistíme boty v zimě, když napadne sníh. Tím se nezničí a jsou pak krásně čisté.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena