Vybíráme sportovní hodinky

Vybíráme sportovní hodinky

Jakmile začnete trochu více sportovat, zjistíte, že měření aktivity s pomocí mobilu je značně nepraktické a začnete uvažovat o vhodných hodinkách. Jenže jak si vybrat? Každý slibuje dokonalé funkce a zlepšení tréninku. Jak tedy na to?

Hned jako první si musíme přiznat, že ne každému vyhovuje všechno a nejsou jedny perfektní hodinky. Roli hrají samozřejmě funkce, ale stejně důležitá je také konstrukce, ekosystém a v neposlední řadě vzhled.

Jaké funkce potřebuji?

Funkce si můžeme rozdělit na dvě základní skupiny: chytré a sportovní. Většina chytrých hodinek, ať už Apple watch nebo Samsung Galaxy watch, podporují hodně sportovních funkcí, ale primárně mají funkce chytré. Proto pokud dáváte důraz na chytré funkce a sport je jen okrajovou záležitostí, není moc co řešit, volte pro sebe vhodnou platformu chytrých hodinek. Pokud to ale myslíte se sportem vážně, je potřeba se dívat primárně na sportovní funkce. Tady pak neuděláte chybu se značkami Garmin, Coros, Suunto a Polar. Rozhodujte se podle sportu, který provozujete, a výdrže baterie. Nechcete-li se chytrých funkcí vzdát, pak i čistě sportovní značky přidávají do svých hodinek další a další chytré funkce, jako jsou platby, přehrávání hudby, podrobné mapy a podobně.

Konstrukce

Každý výrobce má jinak navržené hodinky. Apple watch je třeba při sportu chránit, protože jejich vystouplé sklíčko může při nárazu utrpět. Podobně to mají i některé jiné modely, jiné naopak chrání display kovovou nebo plastovou lunetou. To ale není jediný konstrukční prvek, na který si dát pozor. Ovládání je neméně důležité. Je potřeba si uvědomit, že v rukavicích nezvládnete ovládat dotykový display, a tak pokud v nich potřebujete hodinky ovládat, ptejte se, jestli se dají ovládat také tlačítky. Rozhodovat se také můžete mezi kovovými nebo plastovými modely, rozdíl bude samozřejmě v ceně vzhledu a váze. Já dávám přednost těžším masivnějším hodinkám, ale někdo chce naopak co nejlehčí a nejdrobnější.

Ekosystém

Každý přístroj je dnes součástí nějakého ekosystému, snad nejpropracovanější ho má dnes Apple, jenže primárně pro chytré funkce. Ve sportovních vede Garmin, jenže i u ostatních se dá tovární ekosytém nahradit například velmi populární aplikací Strava. Při výběru si určitě napřed prohlédněte i systémy jednotlivých výrobců a propojení které umožňují.

Vzhled

Nebudeme si nic nalhávat, i když chceme od sportovních hodinek něco zcela jiného, tak vzhled je velmi důležitý. Souvisí také s konstrukcí, ale tady je prostor k velké kreativitě. Co si budeme povídat, pokud se nám vybavení, co máme na sobě nelíbí, pak to má vliv i na náš výkon. Na druhou stranu, ani ty nejlepší hodinky za vás maraton neuběhnou, a nedivte se, když vás pak předběhne někdo s digitálkama na ruce, kdo místo mnoha hodin věnovaných výběru sportovních hodinek raději trénoval.

Text: Michal, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena