Vyzkoušejte imunitní trénink

Vyzkoušejte imunitní trénink

29. duben je světovým dnem imunologie, který byl poprvé vyhlášen Evropskou federací imunologických společností (EFIS) v roce 2005. Imunologie je medicínský obor, který se zabývá diagnostikou a léčbou poruch imunity. V dnešní době se o tento obor zajímáme více než kdy dřív, a také řada z nás hledá účinné způsoby, jak podpořit náš imunitní systém.

Imunitní trénink

Během dne – dopřejte si čas na ranní vstávání. Pro imunitu není nic horšího než se vystresovat hned po ránu, kdy máte celý náročný den teprve před sebou. Vyvětrejte po ránu, proveďte si dechové cvičení a rozhýbejte se. Podpoříte tak oběhový a lymfatický systém. Nezapomínejte se nasnídat, abyste dodali tělu potřebnou energii. Jezte zdravou, pestrou a vyváženou stravu, dodržujte pravidelnost a nepodceňujte důležitost pitného režimu. Dopřejte si každý den chvilku odpočinku, uvolnění a dostatečný spánek.

Při nemoci a rekonvalescenci – nepřecházejte své onemocnění. To, že se cítíte unaveně a nemocně je jasný signál těla, abyste všeho nechali a umožnili vaší imunitě naplno pracovat. Vaše tělo potřebuje k vyléčení svůj čas a klid na lůžku. Dopřejte si dostatek spánku, již mnoho studií potvrdilo, že imunitní systém se rozvíjí hlavně ve spánku. I v době nemoci nezapomínejte na pitný režim a doplnění důležitých makro i mikro živin.

Ve volných chvílích – mnohem více se zotavíme aktivním pohybem než tím, co pohyb nevyžaduje. Pohybem rozproudíme oběhový a lymfatický systém a tím zaktivizujeme své obranné buňky. Vypněte telefon, počítače a vyrazte do přírody, kde si pročistíte hlavu. Poslouchejte hudbu a zpívejte si. Některé studie ukazují na to, že poslech hudby uvolňuje duševní napětí a křečovité sevření svalů. Ideální propojení hudby a pohybu je tanec, který má mimochodem dnes také svůj mezinárodní den.

V zátěžových situacích – u imunity hraje klíčovou roli prevence. Ani jeden vrcholový sportovec není tak odvážný, aby šel na důležitý závod bez tréninku. Nejlepší prevencí před jakýmkoli onemocněním je dodržování zdravého životního stylu, optimistický přístup a dostatek odpočinku. Pokud se už dostanete do vypjaté situace, zkuste uvolnit stres nějakou fyzickou aktivitou, abyste zbytečně nezatěžovali váš organismus.

Fakta o imunitě

  • Naše krev a lymfa jsou tělní tekutiny, díky kterým se mohou všechny složky imunitního systému transportovat kamkoli, kde je jich v těle potřeba.
  • Základní podmínka pro udržení správné funkce imunitního systému je dostatek energie a bílkovin. Bílkoviny tvoří imunoglobuliny, což jsou základní molekuly s protilátkovou aktivitou.
  • Naše tělo vytváří nové protilátky vždy, když je nakaženo novým antigenem. Pokud nás stejný antigen nakazí podruhé, naše tělo už dokáže rychle vytvořit kopii odpovídající protilátky a zničit jej.
  • Horečka a zánět není nepřítel. Není to sice nic příjemného, ale je to známka, že naše tělo dělá svou práci. Horečka uvolňuje bílé krvinky, zrychluje metabolismus a brání množení určitých organismů. Zánět zase omezuje vliv dráždivé látky tím, že způsobí zvětšení buněčných stěn a dojde tak k zarudnutí, bolesti a otoku.
  • Imunitu narušuje – přílišný kalorický nebo proteinový deficit, nadměrný a dlouhodobý stres, kouření a alkohol, spánková deprivaci, přílišná konzumace jednoduchých cukrů a průmyslově zpracovaných potravin.
  • Blahodárný vliv slunce. Stačí pár minut denně na sluníčku a naše tělo je schopné přirozeně produkovat vitamín D, který podporuje správnou činnost imunitního systému.
  • Smích spouští v mozku chemickou reakci, při které se uvolňují hormony štěstí dopamin a serotonin, tyto dokáží snížit hladinu stresu a tím podpořit imunitní systém.

Autor článku

Nutriční terapeutka: Bc. Veronika Pokorná, DiS.

Zdroje:

Geesing, Hermann. Imunitní trénink, jak posílit obranyschopnost svého organismu. Ostrava: Sfinga, 1993

http://ciselniky.dasta.mzcr.cz/cd_ds3/hypertext/JVAJQ.htm

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena