Žhavé téma: Sportovat s rouškou nebo bez?

Žhavé téma: Sportovat s rouškou nebo bez?

Být v této době uvědomělý a dodržovat nařízení je velmi důležité. Jak nyní sportovat tak, aby to bylo bezpečné a zdravé?

Nosit roušku je povinné a mělo by zabránit šíření a přenášení viru. Jistě, tam, kde je lidí více, je to velmi důležité – na úřadech, na postě, když jdete nakupovat. O roušku by se člověk měl starat a po každém použití ji vyvařit a po vyprání vyžehlit, aby na ní nezůstaly bakterie, proto je lepší mít roušek několik, aby se v pohodě daly střídat.

Jak ale s rouškou sportovat?

Tady velmi záleží, z jakého materiálu je vyrobena. S klasickými bavlněnými, dvouvrstvými rouškami se běhá nebo sportuje velmi těžce, do plic se nedostane tolik kyslíku, kolik člověk potřebuje, a navíc stále vdechujete svůj vydechnutý oxid uhličitý – tedy zplodiny dostáváte zase do těla. Navíc se na roušce množí bakterie, a tak je zase znovu vdechujeme a oslabujeme tak svoji imunitu.

My na běhání nosíme buď dvouvrstvou roušku z funkčního materiálu, přes kterou se lépe dýchá a vzduch do plic snadněji proudí nebo je velmi praktický tunel z funkčního materiálu. Opět se přes něj dobře dýchá a také je skvělý v tom, že ho můžete kdykoliv snadno přes nos pusu natáhnout a zase sundat.

Když to jde – bez roušky

O praktičnost roušek pro běh se tedy moc mluvit nedá. Jak to tedy s účinností roušek je a kde je musíme mít? Podle nařízení vlády ji musíme mít všude venku na veřejných prostranstvích a ve veřejných prostorách. Dle nového nařízení jsou výjimky, které jsou tolerovány. Rouška totiž funguje zejména jako filtr při vydechování a chrání ostatní před našimi kapénkami, částečně chrání i nás před vdechnutím těchto kapének. Proto je velmi důležité mít roušku, když jste k někomu blízko po delší dobu, v uzavřených prostorách. Avšak pokud jsme venku a blíže než 4 metry nikdo není, je účinek roušky nulový. Při běhu je také nepravděpodobné, že na sebe budete se spoluběžcem prskat, a tak i když někoho potkáte, je riziko nakažení minimální. Venku vzhledem k promíchávání vzduchu nemají smysl ani respirátory nebo roušky s nanofiltrem, které jsou jinak velmi účinné i proti vdechnutí samotného viru.

Vybíráme si čas

My se snažíme běhat hodně večer, když nikde nikdo není a směřujeme vždy do přírody. Kousek za domem máme lesy – Prokopské údolí a Chuchelský ráj, kde večer už téměř nikdo nebývá. Roušku nebo nákrčník máme vždy, když běžíme přes město, když jsme ale v přírodě sami, dýcháme volně. Je to velmi důležité, protože když je člověk stále doma, potřebuje ke svému psychickému i fyzickému zdraví čerstvý přírodní vzduch, díky němu si posiluje i svoji imunitu. Navíc kyslík tělo při výkonu potřebuje. Pokud někoho vidíme, roušku nebo nákrčník si vždy nasadíme, i když je funkce v tuto chvíli sporná, děláme to je to hlavně projev respektu k druhému.

Péče o funkční nákrčníky a roušky

Jak se o tyto ochranné pomůcky staráme? Jelikož se při běhání nedostáváme téměř vůbec do styku s kýmkoliv jiným, není potřeba nic vyvařovat, navíc funkční materiály tak vysokou teplotu nesnesou. Pereme je s ostatním sportovním oblečením, ale předtím vše dáme na pár minut do roztoku s klasickým octem, který má také desinfekční účinky.

Při běhání si nesaháme na obličej a dveře v domě otevíráme loktem nebo nosíme rukavice.

Text: Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena