5 tipů, jak běhat, když prší

5 tipů, jak běhat, když prší

Podzimní počasí je nevyzpytatelné a často hrozí i déšť. Nebojte se ho a nenechejte si jím zkazit své plány a svůj trénink. Dobře běhat se dá i v něm!

Co na sebe?

Stále dokola slyšíme dotazy, zda mít do deště nějakou speciální nepromokavou bundu či kalhoty. Odpověď zní ne, protože když běžíte, tak se stejně zpotíte a budete mokří. Když se hýbete, tak vám ani v mokrém nebude zima. Ano, existuje sice sportovní oblečení ze speciálních nepromokavých tkanin s membránami, ale ty jsou určené spíše do hor a do extrémů, navíc jsou velmi drahé. Naopak levné nepromokavé věci jsou jako pláštěnka – nepropustí déšť k tělu, ale také vůbec nevětrají. Je to v nich, jako byste sportovali oblečeni v igelitu, což je velmi nepříjemné a budete si pak připadat jako v sauně. Oblečte si proto běžeckou větrovku, tričko, běžecké kalhoty a na hlavu si nasaďte místo kapuce kšiltovku. Bude vám dobře sedět a kšilt zaručí, že vám voda nebude stékat do očí.

Jaké boty do deště?

Zase ty běžné, ve kterých běháte každý den. Určitě můžete mít i boty s membránou, ale ty využijete jen do deště a do sněhu, na běžné běhání musíte počítat s tím, že méně větrají, navíc při velkém dešti vám do nich voda zateče seshora. Raději si pořiďte kvalitní merino ponožky nebo podkolenky, které i když namoknou, tak hřejí. Hned po doběhu boty vycpěte zmuchlaným novinovým papírem – obuv si tak lépe udrží svůj tvar a papír natáhne vlhkost a boty lépe vyschnou. Nesušte je u topení, ale jen v místnosti.

Nenastydnu?

Pokud jste při dešti stále v pohybu, tak i když budete mokří, nenastydnete a nebudete nemocní. V žádném případě ale nezastavujte a nestůjte na místě, ani když čekáte třeba na semaforu, nestále poskakujte nebo běhejte na místě. Když doběhnete, okamžitě se vysprchujte a jděte do suchého, vyfrotýrujte si vlasy nebo si je vysušte fénem, teprve pak se až protáhněte.

Je to bezpečné?

V dešti bývá horší viditelnost, proto je dobré na sobě mít reflexní oblečení, červenou blikačku a klidně i čelovku, velmi dobře jdou vidět také svítivě neonové barvy. Nikdy nechoďte běhat, pokud je bouřka, to je velmi nebezpečné, zvlášť když jste v přírodě a mezi osamělými stromy. Mohl by vás tak snadno zasáhnout blesk. Pozor si také dávejte na boty, některé mívají na mokru velmi kluzkou podešev, je to pak jako byste běhali po ledu. Můžete snadno upadnout a zlomit si nohu.

Nic nepřehánějte

Běhání v dešti má své kouzlo, chce to jen překonat určitou lenost a počáteční diskomfort. V žádném případě svůj trénink ale v dešti nepřehánějte a nechtějte trhat rekordy v rychlosti a ani vzdálenosti. Na druhé straně je to ale dobrý trénink pro hlavu – naučíte se určité disciplíně a také bojovat sami se sebou, naše hlava totiž chce vždy mít ve všem tu nejjednodušší a nejpříjemnější cestu.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena