Jak zlepšit svůj běh

Jak zlepšit svůj běh

Začnete běhat, děláte to pravidelně, baví vás to, stále se lepšíte, ale jednoho dne jako by se něco pokazilo a najednou začne stagnace. Co s tím? Stane se to každému, někomu dříve někomu později.

Většina z nás začínala s během sama. Žádný trenér, prostě jsme si jednoho dne vzali boty a šli to zkusit. Začalo nás to bavit, a tak jsem si ten běh užívali více a více. Po čase jsme se zrychlili, prodloužili vzdálenosti, ale najednou jako bychom narazili na zeď. Vše se přestalo zlepšovat, možná došlo i k malému zhoršení. Co s tím?

Je to okamžik, kdy je nejvyšší čas se nad svým během zamyslet. Pokud si chci jen tak běhat po okolí a užívat si svobody, nemusím měnit nic. Pokud se chci ale zlepšovat, mám jen jednu možnost: Změnit přístup k tréninku a dát mu systém.

Jedna možnost je vzít si trenéra, ale to se každému nechce. Pokud přece jen chcete posunout svůj běh dále, zkuste následujících 5 kroků.

Krok č.1: Udělejte si plán
Naplánujte si tréninky 5-6x týdně a jeden den nechte odpočinku. Minimálně jeden den nechte jinému sportu, než běhu, zkuste kolo, plavání, posilovnu (věnujte se hlavně středu těla). Plánujte také intenzitu tréninku.

Krok č. 2: Každý trénink začněte pomalým během
S minimální intenzitou na zahřátí. Po zahřátí si dejte několik opakování běžecké abecedy: skipping, lifting, předkopávání, zakopávání. Můžete zkusit i jiné cviky, na internetu jich najdete spousty. Pak se teprve pusťte do samotného tréninku.

Krok č.3: Změňte trasu
Pokud běháte stále to samé, udělejte změnu. Každý trénink v týdnu by měl být jiný. Naplánujte si jeden dlouhý běh v nízké intenzitě, při které můžete pohodlně mluvit. Druhý trénink by měl být intenzivní: intervaly, fartlek nebo kopce. Já sám nemám rád pevné intervaly, a tak občas i sám zkouším fartlek a to tak, že když uvidím zajímavý strom nebo lavičku či kámen, vyrazím naplno. Když uvidím zase nějaké zajímavé znamení, zpomalím a takto to naprosto nepravidelně opakuji. Ještě lepší je do toho zapojit kopce. Je to zábava a trénuji tak nejen sílu, a rychlost, ale také psychiku.

Krok č.4: Regenerujte
Jen běhat nestačí. O odpočinkovém dni si zajděte na bazén, ale jen si užijte vodu, nebo si dejte saunu. Prostě relaxujte a odpočívejte. Masáž není také od věci.

Krok č.5 : Nezapomeňte na protahování
Nejlepší čas na protažení je večer před spaním. Vyhraďte si 20 minut před usnutím v posteli na protažení. Pěkně pečlivě protahujte všechny svaly, každý cvik aspoň 2 minuty. Pokud vám protahovací cviky moc nejdou, můžete oněch 20 věnovat rolování svalů na masážním válci. Z počátku to sice pěkně bolí, ale čase se to zlepší a svaly budou mnohem lépe fungovat.

Text: Michal, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena