Oblibu v mlsání oříšků měli lidé již v dávné antice. V dnešní době jsou ořechy všude ve světě důležitou přísadou každodenních jídel. Kromě jejich výtečné chuti také oceníme i vysoký podíl rostlinných tuků, vlákniny, proteinů a minerálních látek. Nejen z těchto důvodů se z ořechů začala vyrábět řada různých potravin, jako například i ořechová másla, která každým dnem získávají větší oblibu, jak ve fitness sféře, tak mezi běžnou populací.
Složení, oproti klasickému máslu, je zcela odlišné
Označení máslo však není úplně přesné, protože složení, oproti klasickému máslu, je zcela odlišné. Ořechové krémy totiž obsahují především nenasycené mastné kyseliny, vyšší množství bílkovin a sacharidů. Jednotlivé množství mikroživin se může druh od druhu lišit, ale v zásadě obsahují vitamíny skupiny B, vitamín E a z minerálních látek u nich převažují zejména hořčík a fosfor, případně se vyskytuje také měď a zinek.
Největší benefit ořechových krémů
Většina z ořechových krémů je díky svému složení vhodné i pro vegetariány a čistý arašídový krém může do svého jídelníčku zařadit i člověk upřednostňující čistě veganský směr. Největším benefitem rostlinných tuků jsou však výše zmíněné nenasycené mastné kyseliny, mezi které řadíme omega-3 (ALA) a omega-6, tyto mají pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém a také přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu.
Přísady ořechových krémů
Lískové ořechy
Tyto oříšky jsou plody rozložitého keře lísky obecné. Kromě zdravých tuků, bílkovin a vlákniny obsahují i užitečné vitamíny skupiny B, jako například thiamin, který má prospěšné účinky pro naše srdce, pozitivně ovlivňuje naši psychiku a nervový systém. Vitamín B6 podporuje metabolismus bílkovin, cukrů a tuků a také má i významnou úlohu při produkci červených krvinek.
Kešu ořechy
Tyto lahodné plody ledvinovníku západního jsou bohaté na taniny, vitamin C, železo, zinek a hořčík. Díky těmto mikroživinám podporují naši imunitu, vitamín C navíc příznivě působí na tvorbu kolagenu a mezi nespočet blahodárných účinků hořčíku patří podpora psychologických funkcí, je vyhledáván při svalových křečích a přispívá k rovnováze elektrolytů.
Čokoláda
Kakao obsahuje celou řadu užitečných vitamínů a minerálních látek, například vitamíny skupiny B, vitamín E, hořčík, vápník nebo železo. Všechny tyto živiny jsou přitom nezbytné pro správnou činnost nervového systému. Obecně je také známo, že po sladkém jídle se u mnoha lidí také vylučuje ,,hormon štěstí“ serotonin.
Lyofilizované maliny
Do některých ořechových krémů se s oblibou přidávají takzvané lyofilizované maliny, což jsou maliny sušené mrazem. Tímto šetrným způsobem sušení ztratí plody veškerou vodu, ale nepřijdou o své živiny. Výsledkem tak jsou křehké a křupavé maliny plné původní chuti, vitamínů i minerálních látek.
Syrovátkový protein
Syrovátka, anglickým názvem whey, jsou proteiny obsažené v kravském mléce. Obsahují vyšší % rozvětvených aminokyselin, což umožňuje rychlejší syntézu bílkovin, tedy i rychlejší stravitelnost. Prostřednictvím krémů, které obsahují přidaný syrovátkový protein, doplníte do jídelníčku potřebné bílkoviny a BCAA aminokyseliny, které jsou klíčem k vašim fitness cílům.
Himalájská sůl
Některé ořechové krémy jsou obohaceny o nejrůznější ochucující přísady, například himálajskou sůl, o které je obecně známo, že má přirozeně vysoký obsah minerálních látek a stopových prvků. Nikdy však nezapomínejte na to, že doporučená denní dávka soli je maximálně 5 - 7 g.
Ghí
Jedná se o čistý máselný tuk té nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Příjemně voní máslem a díky vysokému kouřovému bodu je vhodný pro tepelnou úpravu. Ghí je také velmi oblíbené pro obsah vitamínů A, D, E, K a antioxidantů. Ajurvédská medicína věří, že ghí posiluje ojas, zdroj životní energie, jež je základem imunity, tělesné i duševní pohody.
Kokosový cukr
Je velmi chutnou a oblíbenou variantou sladidel, díky tomu, že se nejedná o rafinovaný cukr. Z vitamínů přirozeně obsahuje vitamíny skupiny B a z minerálních látek hořčík, draslík, zinek, železo a rovněž i tělu prospěšné antioxidanty.
Arašídové máslo
Málo kdo z nás ví, že podzemnice olejná je luštěnina, jejíž semena jsou nám známé arašídy, které však vypadají a chutnají jako oříšky. Kvalitní krémy, které jsou vyráběny výhradně z arašídů mají tu výhodu, že zachovávají všechny hodnoty původní suroviny, bývají bez palmového oleje, bez konzervantů a umělých barviv. Arašídy disponují obsahem antioxidantů, minerálních látek, jako například draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, měď a vitamíny skupiny B. Arašídy také přirozeně obsahují koenzym Q10 a asi polovinu tuků v arašídech představují mononenasycené mastné kyseliny.
Využití ořechových krémů
Ořechové a arašídové krémy mají v gastronomii celou řadu využití. Ve studené kuchyni je můžeme použít například na dochucení cereálních kaší, jogurtů, salátových zálivek nebo smoothies. Díky jemné krémové konzistenci jsou snadno roztíratelné a hodí se na namazání pečiva, lívanců nebo k přípravě jednoduché svačinky v podobě ovoce namazaného ořechovým krémem. Uplatnění si najdou i pro tepelnou technologickou úpravu při pečení buchet, muffinů, dochucení krémových polévek a často se využívají v asijské kuchyni. Zkrátka gastronomie je otázkou chutí a fantazii se meze nekladou. Nutno dodat, že velkou oblibu mají i u ,,nekuchařů“, kteří si dopřejí třeba samotnou lžičku ořechového krému jen tak 😊
Na co si dát pozor
Po výčtu všech benefitů si také musíme zmínit, na co si dát pozor. Ořechy patří mezi časté potravinové alergeny, které vyvolávají silné alergické reakce. Častou chybou se také stává takzvané ,,zdravé mlsání“, kdy člověk pod vlivem blahodárného složení a skvělé chuti zapomíná na to, že i když obsahují ty ,,zdravé tuky“, pořád jde především o tuky a ty, jak známo, mají vysokou energetickou hodnotu. Pak se většinou nestačíme divit, jak jdou kila rychle nahoru. Jedna 10 g lžička této pochoutky může mít až 260 kJ. Takže nám nezbývá než se opět držet zlatého pravidla ,,všeho s mírou“.
Autor článku
Bc. Veronika Pokorná, DiS., nutriční poradce
Zdroje:
Norman, Jill. Ořechy. Bratislava: Champagne Avantgarde, 1993
https://www.stobklub.cz/clanek/jime-i-rostlinne-5-dil-orechove-maslo-jist-ci-nejist-/
https://zdravi-v-kondici.estranky.cz/clanky/nejzdravejsi-potraviny-sveta/orechy--seminka-a-orechova-masla/
https://www.celostnimedicina.cz/jak-jsou-na-tom-burske-orisky.htm
https://www.celostnimedicina.cz/ghi.htm