Sport a přetěžování kloubů

Sport a přetěžování kloubů

Důvod, proč je výskyt potíží souvisejících s pohybovým aparátem výrazně vyšší u rekreačních sportovců, je především proto, že tělesná schránka většiny z nás není připravena na náročné sporty.

Nejsme již tak dobře „vyškolení“, neudržujeme se v dobré fyzické kondici, a přesto chceme být ve všem skvělí. Nemluvě o tom, jak často zanedbáváme zahřátí a rozcvičku, když už se k nějakému sportu dostaneme. Další častý zádrhel - nadměrná tělesná hmotnost, která přispívá k horší koordinaci i kontrole pohybu, je velkým nepřítelem všech podpěrných kloubů.

Vyvarujte se nadměrnému přetěžování kloubů, hlídejte si váhu, dbejte na výživu a zdravý životní styl. Jako účinná prevence funguje individuálně přiměřená pohybová aktivita, která nepřetěžuje klouby.

Vhodné aktivity:
- Kardio aktivity - jízda na kole či koloběžce, svižná chůze nebo nordic walking, třeba i běh (dle individuální kondice jedince) s preferencí pohybu na přírodním povrchu a důrazem na kvalitní obuv. Dále plavání nebo cvičení ve vodě, protože klouby jsou v tomto prostředí odlehčené a snadněji se s nimi pohybuje. - Specificky zaměřené cvičení pro rozvoj celkové flexibility – jóga, pilates, strečinkové a rehabilitační cvičení. - Posilovací a silový trénink s důrazem na komplexnost cviků, vyváženost svalového rozvoje a kompenzaci svalových dysbalancí. Vhodné vždy začít pod vedením trenéra či fyzioterapeuta s rozumným a postupným zvyšováním zátěže (zejména po operacích a opakovaných problémech) se soustředěním na techniku a plynulost opakovaní. Například kruhový posilovací trénink celého těla bez jakékoliv extrémní maximalizace výkonů.

Které sportovní disciplíny bychom měli naopak omezit?
Riziko zranění: pokud vezmeme v úvahu špičkový sport a známější odvětví, tak častá zranění především kolen se vyskytují hlavně při kontaktních, dynamických a rotačních sportech jako fotbal, hokej, basketbal nebo házená. Poranění kolenního kloubu či vazu je však opět častější u rekreačních a neformálních sportovců, včetně lyžařů. Sporty nejvíce ohrožující klouby jsou obecně ty, které jsou spojeny s nárazovým zatížením, rychlou změnou pohybu a pozic těla v zápalu hry či výkonu. Jedná se například o tenis nebo squash. Dále jsou to kolektivní sporty jako volejbal nebo fotbal, u nichž je při zápase obtížné přizpůsobit tempo vlastním potřebám.

Pokud trpíte závažnějšími či dlouhodobými obtížemi a nejste si jistí, zda vám určitý pohyb neškodí, poraďte se raději se svým lékařem či fyzioterapeutem.

Výše bylo poukázáno na několik druhů aktivit, avšak je důležité zdůraznit i potřebu přiměřeného odpočinku. Takže závěrem: nezaměřujte se pouze na jeden druh cvičení se stejným pohybovým stereotypem, pravidelně trénujte, ale nepřehánějte to s celkovou intenzitou a objemem tréninku, poslouchejte své tělo.

S pozdravem

Mgr. Janka Pálešová

Výživová poradkyně, autorka článku

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena