Zdravá pohybová soustava a kloubní výživa

Zdravá pohybová soustava a kloubní výživa

Klouby a šlachy regenerujte!

Ať už se snažíme sebevíc, občas každého z nás nějaký kloub nebo šlacha pozlobí.

Zatímco některé z nás vystraší i jemné píchnutí v koleni, jiní si pro změnu na chronickou bolest svých ramen dokonce tak zvykli, že si ani nemyslí, že by se na tom kdy něco mohlo změnit.

Ale čím to je, že se to všechno dostalo tak daleko, že se občas cítíme, jako bychom se snad měli rozpadnout? Mohou za to špatné pohybové stereotypy? Příliš náročné tréninky? Dysbalance mezi našimi svaly? Nebo snad genetika a věk?

Odpověď nemusí být jednoznačná, nicméně většina našich dlouhodobých problémů se šlachami či kloubním aparátem pravděpodobně nesouvisí jen s jedním špatně mířeným pohybem. Stejně tak chronický zánět není nic, co by naše tělo mělo běžně doprovázet a obvykle jsou naše tkáně dlouhodobě stresovány bez adekvátní regenerace, než k takovému procesu dojde.

Naše tkáně mohou být stresovány exogenně (vnějšími vlivy) či endogenně (vnitřním prostředím) a je proto vhodné nalézt příčinu našich bolestí, ať už se jedná o špatně vedenou životosprávu, nebo nevhodné pohybové návyky.

Nejčastější příčiny bolesti našich kloubů

Nadměrné jednostranné zatížení - rutinně opakované pohyby nebo nadměrné zatížení kloubů a šlach mohou vést k nadměrnému opotřebení, vzniku zánětu a bolesti. Může to být problémem kohokoliv z nás , kdo například v práci či sportu provádí neustále stejně se opakující pohyby, které vedou k dysbalanci a přetížení konkrétních svalových skupin a jejich šlach. Jednat se může například o tzv. tenisový loket či bolesti zápěstí z nefyziologického postavení ruky při práci u počítače.

  • Nekvalitní strava bohatá na příliš zpracované potraviny, cukry a nezdravé tuky, může zvyšovat zánět v těle. Zánět může negativně ovlivňovat klouby a přispívat k jejich poškození.
  • Kouření a nadměrná konzumace alkoholu mohou zvýšit riziko zánětlivých onemocnění, která mohou postihnout klouby. Kouření také může omezit průtok krve do kloubů, což může zhoršit jejich zdraví.
  • Nedostatek kvalitního spánku může zhoršit zánět a snížit schopnost těla se regenerovat. Správný spánek je důležitý pro obnovu a opravu kloubů a svalů.
  • Chronický stres může zvyšovat hladinu zánětlivých látek v těle, což může mít nepříznivý vliv na klouby.
  • Artritida je zánětem kloubů, který může způsobit bolest, otoky a omezenou pohyblivost. Mezi artritidu řadíme několik typů tohoto onemocnění, například revmatoidní artritidu, osteoartritidu, septickou artritidu a dnu.
  • Fyzická zranění, jako jsou výrony, zlomeniny nebo natažení šlach, mohou způsobovat jak akutní, tak táhlou bolest svalů a pohybového aparátu. Podobně jako je tomu u motorových součástí vozidla, je důležité je dbát na dostatečné prohřátí kloubů a šlach před jejich větším zatížením.
  • Autoimunitní onemocnění – některá onemocnění, jako je lupus nebo systémová sklerodermie, mohou způsobit zánět v kloubech a šlachách.
  • Věk a genetické faktory mohou zvyšovat riziko vzniku nadměrného opotřebení a bolesti v kloubech a šlachách. Genetika i věk mají vliv jak na odolnost před mechanickým poškozením, tak na zánětlivost v těchto oblastech.
  • Nadměrná hmotnost může zvýšit permanentní zátěž na klouby, což může způsobit bolest a zhoršit stávající kloubní problémy. Stejně tak nedostatek pohybu vede k problém
  • Hormonální změny zejména u žen během těhotenství nebo menopauzy, mohou ovlivnit klouby a pevnost kostí, kdy může docházet k jejich řídnutí.
  • Další faktory jako jsou metabolické onemocnění (např. dna), či některé léky nebo nezdravý životní styl, mohou také přispívat k bolesti kloubů a šlach.

Jak nám může pomoci kloubní výživa?

Přestože preparáty kloubní výživy nejsou samospasitelné, mohou nám být v cestě za správně fungující pohybovou soustavou velice dobrým služebníkem.

Kloubní výživové doplňky obsahují různorodé látky, které mohou pomoci podpořit zdraví kloubů a snižovat riziko zánětu a opotřebení. Vhodná kombinace těchto účinných látek nám pak může pomáhat s regenerací poškozených tkání a jejich opětovnému zotavení.

Jaké účinné látky můžeme v kloubní výživě najít?

Glukosamin je látka, která je součástí chrupavek a jeho suplementace může pomoci podpořit opravu a regeneraci kloubních tkání. Chondroitin je další složka chrupavek, která může pomoci udržovat jejich pružnost a zdraví. MSM (methylsulfonylmethan) je přírodní látka obsahující síru, která může mít protizánětlivé a analgetické účinky. Kolagen je protein, který tvoří většinu kloubní tkáně, a jeho doplňování může podporovat zdraví kloubů a šlach. Některé výzkumy naznačují, že kolagenové doplňky mohou pomáhat při obnově vazů a šlach po zranění. Kurkumin je aktivní složkou kurkumy, koření často používaného v tradiční indické kuchyni. Má také protizánětlivé vlastnosti a bylo prokázáno, že pomáhá snižovat zánět a bolest. Studie naznačují, že kurkumin může být užitečným pomocníkem pro zlepšení zdraví kloubů a snížení zánětu spojeného s artritidou a sportovními zraněními. Boswellia je extrakt z pryskyřice indického stromu Boswellia serrata. Obsahuje látky, které mají protizánětlivé vlastnosti. Tato bylina je stále zkoumána pro svůj potenciální vliv na zdraví kloubů, kde může pomoci snižovat zánět a bolest spojenou s kloubními onemocněními. U sportovců může přispět k redukci zánětu a bolesti spojené s tréninkem a zraněními. Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybím oleji, mohou pomoci snižovat zánět a podporovat zdravé klouby.

Závěrem pro nás tedy je, že kloubní výživa skutečně může pomáhat s regenerací kloubů sportovců i méně aktivních lidí. Mimo to bývá také často použita jako doplňková výživa ke konvenční léčbě pokročilých kloubních onemocnění jako jsou artróza či artritida.

Mnoho atletů užívá kloubní výživu několikrát do roka ve 4-8 týdenních cyklech, aby podpořili zdraví svých kloubů při náročných trénincích s vysokými nároky na jejich regeneraci. Dávkována bývá obvykle 1-2x denně dle doporučení samotného výrobku.

Tak pořádně zahřejte své klouby a pusťte se do práce, sportovci!

6.10.2023

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena