Zkuste skialpy – zimní trénink, který vás posune

Zkuste skialpy – zimní trénink, který vás posune

Skimo, skitouring nebo skialpy – tři slova, která znamenají jedno: svobodný pohyb v zasněženém terénu. Pohyb omezený jen bezpečností a fyzickou kondicí. Obliba i díky loňské covidové sezóně po několika letech, kdy plynule stoupala vyletěla doslova raketově.

Jak se skialpy začít?

Skialpy v sobě skrývají hned několik dost odlišných disciplín, které do sebe ale krásně zapadají a vytváří krásný všestranný komplex. Prvním, co musíte umět, je jezdit na lyžích. Svým schopnostem pak přizpůsobíte volbu trasy. Samotné stoupání s nasazenými pásy se naučíte velmi rychle, takže můžete vrazit na první ochutnávku někam do okolí sjezdovky s upravenými trasami.

Na první „testovačku“ si vybavení vypůjčte a nechejte si podrobně vysvětlit veškeré používání výbavy i to, jak se o ni v průběhu túry a po ní starat. Ještě lepší je si na prví krůčky vzít horského vůdce nebo průvodce, který vám vše důležité ukáže v praxi. Nandání pásů, správné zapnutí a přepínání vázání a pak sundávání pásů, jak je uchovat ve funkčním stavu po celou dobu cesty a také na další dny.

Další disciplíny, jako je přesun s lyžemi na batohu, používání maček a lavinovou výbavu nechte na dobu, až získáte dostatek zkušenosti s pohybem v lehčím terénu.

Jak si vybrat vybavení?

Ať již v půjčovně nebo při koupi pečlivě přemýšlejte při výběru toho, co si pořídíte. Může se vám totiž snadno stát, že naletíte. Nebo si vyberete výbavu pro vás zcela nevhodnou i když jinak naprosto skvělou.

Nikdy nesahejte po rámovém vázání! Toto je důležité, i když se vás prodejce bude pokoušet přesvědčit, jak skvělé je jezdit ve svých normálních lyžácích a jak je používání rámového vázání snadné. Zapomeňte na to! Běžné lyžáky jsou sice super na sjezd. Ano, ušetříte nemalé peníze za další vybavení, ale boty pak můžete velmi rychle zničit. Pohodlí při stoupání, pokud se dá vůbec o nějakém mluvit, bude naprosto tragické a váha boty, kterou musíte vláčet je také dost důležitá.

Jaké vázání?

Volte tedy vždy trnové (TLT, techové) vázání. Dlouho bylo rámové vázání nejlepší volbou pro jízdu v prašanu, ale i to se v posledních letech značně změnilo a existují skvělá hybridní vázání, která dokážou botu dokonale zafixovat i do takového terénu a přenáší sílu na lyži podobně, jako ta nejlepší freeridová neskialpová vázání. Vhodné vázání vždy volte podle lyží a jejich použití. Na úzké lyže jsou vhodné lehké minimalistické vázání, kdežto na lyže do prašanu vyberte masivnější, nejlépe s dvojí fixací špičky a klasickou sjezdovou patou.

Jaké lyže?

Vše tedy začíná od lyží, pro začátečníky je rozumná hodnota šířky pod patou 80 mm, v podstatě cokoli od 74 po 85 je pro začátek v pořádku. Čím užší, tím snazší výstup. Čím širší, tím lepší projíždění v hlubším sněhu. Závodníci používají šířku okolo 65 mm, freerideři pak podle sněhu od 90, ale klidně i 115 mm, ale to už na nějaké rychlé stoupání do kopců není a u nás na takové lyže bývají podmínky jen velmi zřídka.

Pro začátečníky je nejlepší zvolit některý z předsložených setů. Ty jsou od výrobce sladěné tak, aby k sobě vše dobře sedělo. Nestane se vám tak ani to, že si omylem koupíte třeba lyže bez stoupacích pásů a ušetříte si začátku hodně starostí.

Jaké boty?

Podle lyží a vázání pak volte i správné boty. Máte-li chuť si užívat sjezdy, volte boty těžší, s více přezkami. Boty jsou pevnější a lépe se dají ve sjezdu lyže ovládat. Pokud ale chcete být rychlejší ve stoupání, sáhněte po botách s jednou, až dvěma přezkami. Tak jako tak si je ale v prodejně pořádně vyzkoušejte. V botě strávíte zpravidla několik hodin a rozhodně se v nich nechcete trápit. Většině bot se dá pro pohodlí na míru podle tvaru vašeho chodidla„vypéct“ vnitřní botička. Pokud máte ale problematické nohy, jsou tady modely, u nichž můžete upravit i skelet.

Co na sebe?

Když jsem se poprvé seznamoval se skialpy, nevěděl jsem, do čeho jdu a na svah jsem dorazil ve snowboardovém oblečení. To rozhodně nebyla dobrá volba. Oblečení na skialpy by mělo být spíše podobné tomu, co na běžky. Pouze do batohu si přibalte neprofuk bundu, nebo i péřovku na sjezd a určitě není k zahození obléknout zateplené kraťasy nebo sukni. Na konci sezóny, když už je dost teplo, se dá dokonce stoupat i jen v tričku, naopak ve velkých mrazech, pokud se nechystáte stoupat zrovna rychle, si vyberte vhodnou hybridní bundu se zatepleným trupem a méně zateplenými rukávy.

Na co ještě nezapomenout?

Co nesmí chybět ve výbavě ani na opravdu lehké túry? Helma, dobře odvětraná. Speciální skialpinistická není nutná. Dobrá je kvalitní horolezecká, nebo cyklistická, je totiž třeba, aby byla lehká a dobře větrala, to vám ty lyžařské nesplní. Pod ní si nachystejte na chladnější počasí cyklistickou čepici, ať neprochladnete při sjezdu, kuklu nebo i čelenku. Když si budete vybírat nové oblečení, dejte přednost tomu, které má na sobě technologii Recco, díky ní budete v případě nenadálé události snadněji k nalezení.

Co s sebou?

Kromě již zmíněné helmy a teplejšího oblečení na sjezd si vezměte dobrý batoh, do kterého přibalte: Duct tape (stříbrná páska – snadno s ní opravíte poškozené vybavení i v tom nejhorším nečase), nářadí (šroubovák, plochý křížový a imbus na vaše vázání, k zahození nejsou ani kleště), lékárničku včetně isotermické folie, obinadla a náplastí. Něco k jídlu a pití. Nikdy nevíte, co se na horách může stát. Proto vždy s sebou mějte nějaké jídlo a pití navíc. Nám se osvědčily proteinové tyčinky Qwizz, které skvěle chutnají a dobře se jedí i v mraze. Aspoň jeden energy gel pro případ, kdy bude potřeba dodat rychlou energii – vynikající je Carbosnack a k pití třeba můj oblíbený Carnitine.

V první fázi nebudete potřebovat lavinové vybavení. Pokud to ale se skialpy myslíte vážně, začněte se po takovém vybavení pomalu koukat a přihlaste se také lavinový kurz.

Text: Michal Hrabec, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena