Jak jsem se rozhodla, že uběhnu půlmaraton

Jak jsem se rozhodla, že uběhnu půlmaraton

Půlmaraton neboli 21,095 km, pro mě byla magická hranice a cíl, kterého jsem chtěla ve své „běžecké kariéře“ dosáhnout. Není to totiž tak dávno, co mi dělalo problém běžet v kuse třeba jen 3 km. A když jsem běžela svůj první 10 km závod, tak už v půlce závodu jsem si rozhodně nebyla jistá, že to vůbec zvládnu. Zvládla. A půlmaraton mi od té doby v hlavě rezonoval, ale nikdy jsem se necítila na to, že ho opravdu zaběhnu.

Když jsme letos s Nutrend týmem zaběhli Morava Run, měla jsem najednou pocit, že teď je ta chvíle. Hledala jsem, kdy a kde se běží nějaký, který by mě zaujal a našla jsem Barcelonu! Měla jsem dostatek času na přípravu (2 měsíce) a navíc Barcelona byla na mém cestovatelském wishlistu už taky nějakou dobu. Konečné rozhodnutí, než jsem si koupila registraci na závod a zabookovala letenky, mi tak trvalo přesně 5 minut.

Tréninkový plán
Základní tréninkový plán pro půlmaraton jsem si našla na internetu a upravila ho pro mé individuální potřeby. Z pěti běžeckých tréninků týdně jsem nechala tři, protože jsem věděla, že se po dobu přípravy nechci vzdát silového tréninku. Střídala jsem delší a kratší běhy od 5 do 20 km a každý týden zapojovala i krátký 15 min recovery běh. Každý běžecký trenér by mi asi řekl, že v tréninkovém plánu mi chyběly intervaly. Pro mě ale bylo od začátku do konce důležité, aby mě příprava i půlmaraton bavil, a tak jsem se snažila si trénink co nejvíce přizpůsobit tak, abych se na něj těšila a měla z něj radost.

Jídlo a suplementy
Zdravá strava je mojí nedílnou součástí už několik let. Oproti běžnému režimu jsem ale byla překvapená, že mám větší hlad než obvykle, a tak jsem podle toho stravu navyšovala. Snažila jsem se zařadit více zdravých tuků a komplexních sacharidů a nejoblíbenějším dezertem byla extra porce Protein Porridge po obědě nebo večeři. Někdy v půlce tréninkového plánu hlad vymizel a já se vrátila ke svým klasickým porcím.

Měla jsem pocit, že tělo potřebuje něco víc než obvykle, tak jsem zařadila glutamin pro lepší regeneraci a každý den jsem pila nápoj Masterpiece by Simona, který kromě kolagenu a kyseliny hyaluronové totiž obsahuje vysoké dávky vitamínu C, jód, zinek, biotin a niacin. A opravdovou záchranou byli Magneslife Strong Shoty, díky kterým jsem křeče v lýtkách, během přípravy, měla minimálně a během samotného závodu mě tahle nepříjemnost nepotkala.

Závod
Přiznám se, že ani nevím, jak to celé uteklo, ale najednou jsem ráno v Barceloně snídala svoji oblíbenou kaši s banánem, nasadila si sluchátka a vyrazila jsem na start závodu. Byla jsem nervózní a ten den už od půl čtvrté nespala, natěšená a plná obav zároveň. Cestou jsem do sebe ještě kopla shot Magneslife. Když jsem pak stála na startu a viděla kolem sebe přes 8 000 lidí, kteří poběží se mnou, tak jsem si říkala pro kolik z nich je asi tenhle půlmaraton taky první a byla jsem strašně šťastná, že jsem si v tréninkovém plánu odškrtla každou položku a dotáhla to až sem.

Emil Zátopek měl velkou pravdu, když říkal: *„Jestli chcete něco vyhrát, běžte 100 m. Jestli chcete něco zažít, běžte maraton.“

Nebo alespoň půlmaraton. Protože to, co prožijete se dá jen těžko popsat, ale když proběhnete cílovou páskou, slibuju vám, že si budete připadat jako ten nejšťastnější člověk na světě.

Veronika Dimitrovová

Fitness trainer I Lifestyle blogger

www.fitveronika.com

@fitveronika

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena