Jarní detox

Jarní detox

Pociťujete v jarním období zvýšenou vyčerpanost a náladovost? Takzvaná „jarní únava“ je reakcí lidského organismu na často se střídající oteplení a ochlazení, nedostatkem vitamínů (zejména vitamínu D) a minerálů po náročné zimě.

Z tohoto důvodu býváme na jaře více nemocní, paradoxně i tehdy, když je venku momentálně slunečné a suché počasí - které však nezaručuje stále teploty. Častým řešením pro mnohé z nás je absolvovat určitou formu očištění těla, různé druhy detoxikačních kúr nebo půstů. V mnoha případech tyto pokusy nemusí přinést kýžený efekt - spíše to bývá naopak. Zejména pokud se někteří cítí být odborníky a dělají si domácí „klystýr“ s různými zvláštními roztoky, nebo se pustí do týdenního půstu, na jehož konci odpadnou a jsou hospitalizováni v nemocnici na podvýživu, demineralizaci, avitaminózu nebo nebezpečně nízký krevní tlak.

Chcete-li přece jen okusit půst, nedávejte si laťku příliš vysoko. Půst je totiž náročný stav organismu i duše, na který je třeba dlouho fyzicky i psychicky připravovat. V případě, že se nechcete stát nadšencem půstu na dlouhé tratě, vyzkoušejte raději jednodenní půst, který by měl zvládnout každý relativně zdravý člověk. Během jednoho dne vynechejte stravu, pijte dostatečné množství vody, zeleného a bylinného čaje (na pročištění je vhodný například kopřivový), odpočívejte, vychutnávejte si čerstvý vzduch a slunce na nenáročné procházce nebo se věnujte mírné pohybové aktivitě. Na den půstu není dobré mít naplánované náročnější pracovní úkoly, duševní či fyzické aktivity, protože vaše výkonnost bude mírně oslabena.

Běžnému zdravému člověku, který cítí potřebu na jaře absolvovat určitou očistu, se doporučuje zkusit mírnější a slibnější cestu. Například udělat revizi svých stravovacích návyků a generální úklid své spíže. Rovněž je vhodné vzpomenout si na zásady pitného režimu a oprášit kolo či najít domácí rotoped pod haldou prádla.

V následujících řádcích doporučuji konkrétnější typy pro jednoduchou jarní očistu.

Pravidelný pitný režim dokáže zázraky. Přes den se proto budeme zabývat pitným režimem průběžně a bez jeho zanedbání. Ať už vážíte více nebo méně, tak 2 litry přijaté čiré tekutiny bude minimum a jedná se především přísun čisté vody (neperlivé, nejlépe pramenité jako voda NARTES) bez dalších ochucujících složek. Takže to zásadní, co bychom měli zrána udělat, je: vypít před snídaní alespoň jeden až dva čtvrtlitry čisté vody, nahřáté na teplotu vyšší, než je lidské tělo, zhruba nad 40 stupňů Celsia. Jakmile se voda trávicím traktem posune dále, vypijeme nápoj Fresh (z čerstvě vymačkané ovocné šťávy), po jeho strávení pak pokračujeme buď menším ovocným salátem anebo zeleninovou šťávou, vždy doplněno oříšky či semínky. V případě lze použít jako pohotovostní svačinku oříškovou tyčinku DENUTS nebo ovocnou RAW BAR či VEGAN PROTEIN FRUIT BAR s obsahem semínek. Asi hodinku před plánovaným obědem konzumujeme zeleninový salát, někdy z kořenové zeleniny, jindy z listové. Využívejte listovou zeleninu s chlorofylem a také všechny její červeně / vínově /fialově zbarvené druhy, jež poskytují tělu antokyany, se silnou antioxidační schopností vůči tzv. volným kyslíkovým radikálům: červenou řepu (vařenou a nakrájenou na plátky nebo strouhanou syrovou se sladkokyselou zálivkou a čerstvým křenem atp.), červeně zbarvenou čekanku (na půlky, opečené na grilovací pánvi z obou stran, aby se propekla a zůstala uvnitř šťavnatá) a další druhy zeleniny, které si sami vyhledáte. (Totéž o tomto barvivu platí i o ovoci.). Dále nás bude zajímat zelenina s betakarotenem, tj. oranžové a žluté druhy mrkve a karotka, také bílá a černá ředkev, ředkvičky. U listové zeleniny nezapomeneme kromě různých druhů hlávkového salátu a špenátu také na mangold, též různých druhů od světle zelených tenkých listů přes robustní brčálově zelené a bílé až po načervenalé v řapících. Zálivkou bude voda s citrónem nebo jedna lžíce olivového oleje extra virgin a česnekem utřeným s mořskou solí (doporučuji vyzkoušet i medvědí česnek). Průběžně celý den po menších dávkách popíjíme vlažnou pramenitou vodu nebo čaje: Můžeme střídat různé bylinné, zelené a bílé čaje.

Při detoxikaci a očistě organismu hraje zásadní roli jídelníček, kdy se vyhneme především jednoduchým cukrům, nasyceným tukům a alkoholickým nápojům. Zapomeneme na uzeniny všeho druhu, minimalizujeme červené maso, mléčné výrobky omezíme na zakysané a neochucené (například bílý jogurt či kefír) po dobu tohoto očistného období optimálně tří až deset dnů. Jídla dochucujeme křenem, cibulí, česnekem, petrželí a pažitkou, kerblíkem, koriandrem, koprem … bylinkami, co jsou potraviny prospěšné díky látkám, které obsahují a různým způsobem podpoří detoxikaci - ať už zrychlují cirkulaci krve a odplavení toxinů, urychlují trávicí proces, ochraňují jaterní buňky, či obsahují antioxidanty, které působí proti toxinům a zvyšují imunitu a tak podobně. Krom zmíněné zeleniny a ovoce tedy vyzvednu ještě na závěr používání koření a bylinek, které pozvednou jídlo do nových dimenzí. Nejzdravější a nejlahodnější jsou bylinky čerstvé, proto je přidáváme především do salátů a do teplých pokrmů až ke konci přípravy.

Bazalka je výtečná v rajčatovém salátu, k italským těstovinám i k pokrmům z hub. Rozmarýn, šalvěj či tymián se používají na ochucení drůbeže a ryb. Máta je výborná nejen k tradičnímu okurkovému salátu, ale i k salátu ovocnému a sladkým dezertům. Saturejka a yzop se hodí k luštěninám, které navíc díky ní nepůsobí tolik nadýmavě. Estragon se přidává do polévek a pokrmů z ryb. Oregano či čerstvá majoránka zpestří pokrmy z brambor a neobejde se bez nich pizza i mnohé těstoviny. Listy fenyklu se přidávají do polévek a k dušené zelenině. Myrta či majoránka dodají grilovanému masu příchuť, i pokud se jejich větvička pouze položí na oheň.

Jarní únava by neměla být brzdou k vašim cílům, ať už se týkají štíhlejší postavy nebo pracovního či sportovního úspěchu, a proto se jí nebojte a bojujte proti ní osvědčenými zbraněmi - pravidelnou a rozmanitou stravou, dostatečným příjmem tekutin a zejména aktivním a pozitivně naladěným životním stylem.

Krásné jarní období přeje

Mgr. Janka Pálešová
Výživová poradkyně

Chcete se dozvědět více? Přečtěte si Jak rozhýbat až 660 svalů nebo Jarní očista organismu.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena