Jarní očista organismu

Jarní očista organismu

Jste po zimě unavení, cítíte se plní a bez energie? Zkuste jarní očistu organismu a dodejte tak tělu novou energii.

Co je detoxikace a je jí potřeba?

Detoxikace je proces, při kterém se náš organismus očišťuje od toxinů, zplodin a jiných škodlivých látek, které se nám v těle nahromadily. V každém zdravém těle proces detoxikace probíhá automaticky a zcela přirozeně, ale občas i my sami cítíme potřebu tělu pomoci a očistu podpořit. Ideální čas pro očistu organismu je vždy při přechodu mezi jednotlivými ročními obdobími, a to mezi létem a podzimem a častěji při přechodu mezi zimou a jarem. Konkrétně tedy na přelomu února a března.

Potřebu jarní očisty už možná pocítila většina z nás. Po dlouhém klidném zimním období, kdy se přirozeně méně hýbeme, více odpočíváme, tělo si více dělá zásoby a celkově je celá energie směřována dovnitř, přichází dynamické období jara, kdy se naopak energie dere ven, vše se začíná v přírodě probouzet, pučet a růst. A i my často cítíme potřebu nastolit v organismu rovnováhu a zbavit se nadbytečných tuků či škodlivin, které se nám v těle přes zimu uložily. Chceme odlehčit jídelníček, uklidit si tělo, mysl i prostředí, ve kterém se pohybujeme.

Jak má detox vypadat a jak při něm postupovat?

Očista organismu má mnoho podob. Nemusíte volit žádné drastické formy detoxikace organismu ani žádné speciální přípravky. Úplně stačí poslechnout vaše tělo a odlehčit stravu, kterou jíme. Zařaďte do jídelníčku více čerstvých, lehce stravitelných potravin, vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám, polotovarům a jezte přirozené potraviny.

Ale pozor, detox není o tom, že budete na snídani, oběd i večeři jíst jen studené zeleninové saláty. Čerstvé saláty zařadit můžete, ale rozhodně by neměly tvořit základ vašeho každodenního jídelníčku. Hlavním pokrmem by měla být zelenina, a to spíše zelenina vařená, ke které můžete přidat čerstvé klíčky anebo listovou zeleninu. Nebojte se vařených obilovin ani malého množství luštěnin.

V době detoxu se vyhněte slaným potravinám, uzeninám, červenému masu, mléčným výrobkům, pečivu z bílé mouky (pokud chcete pečivo, sáhněte po žitném kváskovém pečivu) a vynechejte také tučné potraviny a průmyslově zpracované potraviny – různé konzervy, paštiky, fast foody apod. Omezte také příjem bílého rafinovaného cukru v podobě sušenek, bonbónů, ale třeba také cereálií. Při přípravě i konzumaci vařených potravin omezte sůl. Do detoxu nepatří káva ani alkohol.

Naopak do jídelníčku zařaďte hořké bylinky, které se na jaře hojně objevují, jezte teplé zeleninové polévky, zeleninu vařenou v páře anebo lehce osmahnutou. Vhodné zařadit také bezlepkové obiloviny (např. jáhly, pohanku či quinou), pokud chcete do jídelníčku zařadit ořechy a semínka, tak doporučuji mandle a dýňová semínka. Talíř vždy můžete doplnit klíčky, čerstvými bylinkami a fermentovanými potravinami (např. pickles).

Zdraví jedinci mohou detox začít jednodenním půstem. Při postění pijte vodu anebo bylinkové čaje, odpočívejte a neplánujte si žádné důležité jednání či náročnou aktivitu. Počítejte s tím, že budete mnohem dříve unavení než obvykle a možná vás bude také bolet hlava. Proto je ideální jít při půstu brzy spát. Po půstu začněte jíst pozvolna a pro nastartování trávicího systému zvolte lehce stravitelné jídlo.

Nezapomínejte při detoxu na pitný režim

Pijte vodu. Každé ráno můžete začít tak, že vypijete sklenici vlažné vody s citrónem. Očistu můžete podpořit také kopřivovým čajem. Pro přípravu čaje vždy použijte mladé kopřivy, ideální doba pro sběr je od března do půlky května, tedy před květem. Kopřivu sbírejte na čistých místech. Natrhané kopřivy spotřebujte přímo na čaj anebo si je můžete usušit. Sušením ale nesmí bylinka ztratit barvu, protože jakékoliv zbarvení může znamenat, že bylinka byla zničena a už ji není vhodné použít. A nezapomeňte – všeho s mírou. Takže i kopřivový čaj nepijte déle než tři týdny, a ne více než 3 šálky denně nejlépe nalačno, vždy doplňujte i vodou.

Jak dlouho mám očistu dodržovat?

Stačí pár dní. Záleží na vás. Ti, kteří mají s detoxy zkušenost, se mohou pustit i do delšího detoxu, ale zcela postačí např. týdenní až 10denní očista. Pokud jste úplní začátečníci, tak budou stačit i 3 dny. Záleží také na tom, jak se stravujete a pečujete o své tělo po celý rok. Ideální samozřejmě je, když máte střídmý jídelníček složený z kvalitních potravin po celý rok.

Nezapomínejte při detoxu i na vaši mysl

Naše mysl si obzvlášť v dnešním uspěchaném světě také zaslouží péči a očistu. Možná znáte ten pocit, kdy si chcete odpočinout, vypnout, ale úplně se vám to nedaří. Hlava pořád pracuje, myšlenky stále přicházejí a mysl pořád jede na plné obrátky a nedaří se vám ji zklidnit. Na jiné myšlenky vás přivede pohyb, a to ideálně venku v přírodě. Pokud se ven nedostanete, zkuste si zacvičit doma. A s námi můžete zkusit jógu. Pravidelným cvičením jógy se totiž naučíte dýchat, soustředit se na sebe a postupně se vám podaří zklidnit tělo i mysl a dopřát si tak potřebný odpočinek. Tipy na krátké jógové sestavy najdete i na našem youtube kanálu.

Je detox vhodný pro každého a v každé situaci?

Vždy, když budete přemýšlet o jakékoliv změně, očistě, přihlédněte v první řadě ke svému zdravotnímu stavu. Nenuťte se. Každý jsme jiný a nemůžeme všichni fungovat podle nějakého předepsaného vzorce. Poslouchejte své tělo a přistupujte nejen k detoxu s rozmyslem. Každý jsme jedinečný, a ne všem jarní detox či půst vyhovuje a sedí. Někdo se bez problému vrhne do půstu a v pohodě funguje, jiný si jen odlehčí jídelníček a u někoho bude stačit, když zařadí například více zelených potravin a bylin, které se na jaře hojně v přírodě objevují. Je to opravdu jen na vás a vašem pocitu a aktuální zdravotním stavu. Očista má mnoho podob a jen vy sami poznáte nejlépe, co vám dělá dobře a co vám vyhovuje. Poslouchejte své tělo.

Autorka článku: Mgr. Markéta Kršňáková

Chcete se dozvědět více? Přečtěte si Jak rozhýbat až 660 svalů nebo Jak na jarní detox.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 500 Kč

Zakousněte se do proteinu

Dárek k nákupu nad 500 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena