12 faktů o Australian Open

12 faktů o Australian Open

  1. Australian Open je jeden ze čtyř Grand Slamových turnajů.
  2. Úvodní ročník se konal v listopadu 1905 jako amatérské mezinárodní mistrovství Australásie a do roku 1927 nesl název Australasian Championships.
  3. V sezóně 1969 byl turnaj poprvé otevřen profesionálním tenistům, což odráží slovo „Open“ v názvu turnaje.
  4. Turnaj se koná v Melbourne, kde se uskutečnil i první ročník, avšak v letech 1906 a 1912 se hrálo v novozélandských městech Christchurchu a Hastingsu. Kromě toho se prestižní klání konalo i ve čtyřech dalších australských městech. Sedmnáctkrát v Sydney, čtrnáctkrát v Adelaide, sedmkrát v Brisbane a třikrát v Perthu.
  5. Novak Djokovič vyhrál rekordně osmkrát Australian Open.
  6. V Melbourne byl až do roku 1987 hrán v Kooyong Lawn Tennis Clubu na trávě. Až od následující sezony se konal v nově vystavěném Melbourne Parku, který je jeho dějištěm dodnes.
  7. V roce 2008 se začalo reálně uvažovat o přesunu místa dějiště na Glebe Island v Sydney. K tomu mělo dojít od letošní sezony, kdy měla vypršet stávající smlouva s Melbourne. V reakci na to ale byly do přestavby Melbourne Parku investovány značné finanční prostředky, díky čemuž je areál jediným na světě, který disponuje hned třemi kurty se zatahovací střechou, což tenistům usnadňuje situaci při dešti či úmorných vedrech.
  8. Nejdelší zápas na Australian Open sehráli Novak Djokovič s Rafaelem Nadalem ve finále ročníku 2012, kdy srbský tenista udolal svého soupeře v pátém setu po téměř šestihodinové bitvě (5 hodin 53 minut), po níž hráči při předání pohárů ani nebyli schopni stát u sítě a musely jim být přineseny židle.
  9. Hlavní stadion, kde se grandslamový turnaj koná se jmenuje Rod Laver Arena, na počest největšího hráče dvacátého století Roda Lavera, který byl Australan.
  10. Rod Laver jako jediný tenista v tzv. otevřené éře dokázal v jedné sezóně vyhrát všechny čtyři grandslamové turnaje – Wimbledon, French Open, Australian Open i US Open.
  11. Kvalifikace pro Australian Open 2021 byla jiná než v předešlých letech, uskutečnila se dokonce i v jiných státech, a to v termínu 10. – 13. ledna 2021. Mužská kvalifikace se hrála v katarském Dauhá, ženská kvalifikace v Dubaji.
  12. I přes tvrdá proticovidová opatření se úvodního Grand Slamu sezony účastní většina hráčů světové špičky, kteří hrají o odměny v celkové výši 71,5 milionu dolarů, což je stejná částka, o jakou se hrálo v roce 2020.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena