4 nejoblíbenější zdroje bílkovin

4 nejoblíbenější zdroje bílkovin

Který ze zdrojů bílkovin je vlastně nejlepší? Co jsou to proteinové produkty? Jaký je rozdíl mezi mléčnou syrovátkou, kaseinem, sójou a vaječným bílkem.

Protein Proteiny neboli bílkoviny, jsou vysokomolekulární přírodní látky s relativní molekulární hmotností 103 až 106 složené z aminokyselin. Proteiny jsou podstatou všech živých organismů. Aminokyseliny jsou v proteinech vzájemně vázány aminoskupinami –NH2 a karboxylovými skupinami –COOH a amidovou vazbou –NH–CO– (amidy), neboli také peptidovou vazbou. Podle počtu aminokyselin, které jsou v molekule takto navázány, rozlišujeme oligopeptidy (2–10 aminokyselin), polypeptidy (11–100) a vlastní bílkoviny - proteiny (více než 100 aminokyselin).

Výroba vychází z přirozených zdrojů bílkovin
Samozřejmě tyto přípravky obsahují i sacharidy širokého spektra, ale s minimem sacharózy (řepného cukru). Mezi obsahem sacharidů a obsahem bílkovin v těchto koncentrátech funguje nepřímá úměra. Tuky jsou v nich minimalizovány na většinou zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Nejsou to ovšem žádné syntetické preparáty, ale výroba vychází z přirozených zdrojů bílkovin. Pokud pomineme některé rostlinné zdroje jako je pšeničná bílkovina (kdo okusil, tak již nikdy více), tak se používají v podstatě při jejich výrobě 4 přirozené zdroje bílkovin:

  • mléčná syrovátka
  • kasein
  • sója
  • vaječný bílek

Který z těchto zdrojů je vlastně nejlepší? Většina z vás jistě odpoví, že mléčná syrovátka, která je výchozí surovinou pro výrobu syrovátkových proteinových produktů. Ale pozor, její vzájemný souboj s dalšími třemi soupeři nemusí ve všech parametrech dopadnout zdaleka jednoznačně. Každý z nich má svoje silné, ale i stinné stránky. Podívejme se na všechny tyto zdroje podrobněji.

Favoritem je mléčná syrovátka
Mléčná syrovátka se nejdříve usuší a ze sušeného produktu se složitými výrobními postupy (většinou ultrafiltrací) získává syrovátkový proteinový produkt. Na tomto místě bych rád upozornil na velmi rozšířený omyl a tím je záměna sušené syrovátky za WPC. Objasněme si tedy zásadní rozdíly. Sušená syrovátka má v průměru 69 % mléčného cukru (laktózy) a pouze 15 % bílkovin. Naopak WPC má hodnoty zhruba obrácené, v průměru minimálně 65 % bílkovin a 11 % sacharidů (mléčného cukru - laktózy). Často tedy ti, kteří se domnívají, že koupili za velmi slušnou cenu proteinový koncentrát, jsou bohužel na omylu, získali tím nejvýše nekvalitní gainer, který jim může pouze způsobit trávicí potíže. Výroba WPC je 4 až 5 krát dražší než sušené syrovátky.

A jaké jsou přednosti WPC?- velmi dobrá a rychlá stravitelnost – WPC je označován jako tzv. „rychlý“ protein. Hladina aminokyselin po jeho požití (aminoacidémie) stoupne velmi rychle, a tak se potřebné aminokyseliny dostanou na místo určení co nejdříve - nejvyšší biologická dostupnost bílkoviny– to znamená, že naše trávicí soustava dokáže využít velký podíl z přijaté bílkoviny - nejlepší spektrum aminokyselin díky nejvyššímu obsahu větvených aminokyselin BCAA - zaujímají v metabolismu bílkovin výjimečné postavení a podílejí se na složení svalové bílkoviny. - výborné chuťové vlastnosti - bílkoviny obecně jsou komunikovány ve vztahu k růstu a udržení svalové hmoty

Má WPC nějaké zápory?
V podstatě jenom jeden – nemá antikatabolické účinky, tedy nebrzdí odbourávání svalové hmoty, není schopen dodávat svalům potřebné aminokyseliny po dobu několika hodin.

A další v pořadí... kasein
Kasein, v zásadě bílkovina tvarohu. Je to v podstatě takový „sourozenec“ syrovátkové bílkoviny, protože oba se vyrábějí z téhož zdroje – tedy mléka. Ale snad neexistují dva „sourozenci“, kteří by se tak lišili svými vlastnostmi jako tito dva!
Doslova přesycenost tvarohem kulturistů všech výkonnostních úrovní před rokem 1989 vedla následně k averzi k tomuto zdroji bílkovin. Navíc kasein byl považován po řadu let za nekvalitní zdroj bílkovin. Dnes je již všemu jinak. Přelomová francouzská studie z roku 1997 prokázala kvality kaseinu jako nejlepšího zdroje bílkovin pro ochranu svalové hmoty před katabolismem.
Má zcela opačné vlastnosti než syrovátková bílkovina, protože nejvýrazněji ze všech bílkovin tlumí svalový rozklad (zvláště v období nočního „hladovění“). Procesy jeho trávení a vstřebávání probíhají velmi pomalu a tím je zajištěn stálý přísun aminokyselin do svalu. Z toho ovšem vyplývá, že se oba tyto zdroje ideálně doplňují. Pokud chceme zajistit vysokou hladinu aminokyselin pro regeneraci svalů po dobu 5 až 7 hodin a tím docílit antikatabolického efektu, použijeme tedy protein s obsahem kaseinu. Kasein označujeme také jako „pomalý“ protein.

Sója
Sója, dlouho považovaná za „outsidera“ mezi zmíněnými zdroji bílkovin, ale neprávem. Její kvality jsou doceňovány až v posledních letech, a to se projevuje i jejím zařazením jako součástí řady proteinových produktů.
Již samotná surovina – sójové boby – obsahuje enormních 40 % vysoce hodnotných bílkovin s širokým aminokyselinovým spektrem, v kterém dominuje arginin (hit posledních let jako producent oxidu dusíku) a glutamin. Je specifická obsahem isoflavonů (rostlinných estrogenů).

Vaječný bílek
Je jakousí stálicí mezi zdroji bílkovin a jeho obliba se nijak nemění. Zvláště mezi těmi, kteří hledají laciný zdroj bílkovin, je sušený vaječný bílek se svými téměř 80 % bílkovin bezkonkurenční, ale ta chuť…… Jeho aminokyselinové spektrum je vyvážené, ale ničím nevyniká. Rychlost trávení a vstřebávání je relativně pomalá a tím zaujímá druhé místo za kaseinem, spíše se řadí k „pomalým“ proteinům. Je tedy vhodnou součástí proteinů s prodlouženým účinkem.

Shrnutí
Znát zdroj, ze kterého právě ten náš protein pochází, je důležité. Proteinové produkty můžeme tak docela jednoduše rozdělovat a v obrovské nabídce produktů se dobře orientovat. Co je ale pro uživatele ještě důležitější? Umět podle tohoto rozdělení vybrat ten správný protein pro opravdu efektivní trénink. Ne příliš dobrá volba nám k cílenému výsledku nemusí zcela ideálně dopomoci a ke všemu nám může pěkně zatočit se zažíváním a trávením jak během, tak i po tréninku.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena