5 tipů jak potěšit vaše kosti a klouby

5 tipů jak potěšit vaše kosti a klouby

Od 12.10. každoročně patří celý týden prevenci a zaměření pozornosti na dobrý stav našich kostí a kloubů. Tento světový týden ukazuje na důležitost včasné diagnózy problémů či onemocnění spojených s našim pohybovým aparátem jako například artróza, revmatická onemocnění, artritida nebo osteoporóza. Podle ÚZIS představují nemoci pohybového aparátu v České republice jednu z nejčastějších příčin dlouhodobých pracovních neschopností, jejichž průměrná délka je okolo 2 měsíců. Světový týden kostí a kloubů vyhlásila Organizace spojených národů OSN a světová zdravotnická organizace WHO, kdy první den tohoto týdne je každoročně stanoven na 12. října.

Mezi příčiny rozvoje kloubních a kosterních onemocnění patří dědičnost, obezita, špatné stravovací návyky a sedavý způsob života. Příčiny onemocnění pohybového aparátu můžeme hledat také již v dětství, kdy se vlivem nesprávného zatížení pohybového aparátu rozvíjí svalová nerovnováha, která vede k poruše držení těla.

Prevence zaměřená na pohybový aparát

  • Hlídejte si optimální váhu, nadbytečná kila zbytečně zatěžují pohybový aparát.
  • Dopřejte si pravidelný pohyb a protažení těla, ale na druhou stranu pozor na přílišné zatěžování.
  • V dnešní době hodně z nás prosedí spoustu času před počítačem, dbejte proto na správné sezení. Židle by měla mít takovou výšku, abyste se celými chodidly dotýkali země, kyčle jsou lehce výš než kolena a nad stolem byste se neměli hrbit.
  • Vyhněte se prochladnutí. Zvláště bolesti zad mohou být často zapříčiněny prochladnutím.
  • Dopřejte si uvolňující masáže nejen pro vaše svaly, ale také masáže s podpůrnými gely pro vaše klouby.
  • Pro prevenci je důležitý i doporučovaný příjem bílkovin, které přispívají k udržení normálních kostí.
  • Dbejte na dostatek mikroživin ve vaší stravě. Některými vitamíny a minerálními látkami můžete podpořit optimální stav vašich kostí nebo tvorbu kolagenu.

Užitečné vitamíny a minerální látky:

Vitamin C

Vitamin C je nejznámější pro své antioxidační účinky a udržování správné funkce imunitního systému. Mezi jeho další účinky patří i například optimalizace tvorby kolagenu, ať již pro normální funkci cév, kostí, chrupavek, dásní, pokožky nebo zubů. Také nám napomáhá ke snížení míry únavy a vyčerpání a zvyšuje vstřebávání železa. Vitamín C najdeme přirozeně v kysaném zelí, ovoci, zelenině a významným zdrojem vitamínu C jsou pro nás brambory, právě proto, že Češi zařazují tuto přílohu do svého jídelníčku velmi často.

Vitamín D

Už od dětství slýcháváme, že bychom měli jíst dostatek vápníku a vitamínu D pro normální růst a vývoj našich kostí. Tento vitamín je rovněž neodmyslitelně spojený se správnou funkcí imunitního systému. Jeho méně známý význam je, že přispívá k udržení normální svalové funkce. Vitamín D najdeme přirozeně v rybách a výrobcích z nich, ve vaječném žloutku a v potravinách, které bývají často obohacené o vitamín D jako například mléko, sójové mléko nebo některé cereálie. Také naše kůže má schopnost, díky UVB záření ze slunce, tvořit vitamin D3.

Vápník

Jak jsme již zmínili, vápník je potřebný pro udržení správného stavu kostí a zubů. Dále pomáhá snižovat ztrátu kostního minerálu u žen po menopauze, přispívá k optimální funkci svalů a k normálnímu energetickému metabolismu. Vápník můžeme přirozeně najít v mléce a mléčných výrobcích, máku, některých luštěninách, oříškách a semenech.

Měď

Význam mědi pro náš organismus již není tak známý, protože se u většiny obyvatel obvykle nevyskytuje nedostatek v organismu. Je však dobré vědět, že měď nám přispívá k udržení normálních pojivových tkání, k optimálnímu transportu železa v těle a přispívá i k ochraně buněk před oxidačním stresem. Přirozeně ve stravě ji můžeme najít ve vnitřnostech, mase, cereáliích, rybách nebo například v čokoládě.

Naše novinka Collagen Liquid

Tekutá forma hydrolyzovaného kolagenu představuje 11 g kolagenních peptidů v jedné dávce. Navíc s vitamínem C, který napomáhá k optimální tvorbě kolagenu, přispívá k normální funkci cév, kostí, chrupavek, dásní, pokožky a zubů. Spolu s dalšími obsaženými vitamíny B6 a B12 také napomáhá v boji proti únavě a vyčerpání. Jedinečná je i funkce mědi, která přispívá k udržení normálních pojivových tkání a funkce biotinu, pro udržení normální pokožky a sliznic. Všechny tyto účinné složky najdete v naší novince Collagen Liquid - již brzy k dostání na e-shopu a prodejnách.


1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena