5 věcí, které byste měli vědět, když začínáte běhat

5 věcí, které byste měli vědět, když začínáte běhat

Špatný začátek – ten už od běhu odradil tolik lidí. Poradíme vám, co dělat při prvních výbězích, aby vás to bavilo a hlavně nezničilo. Text: Soňa a Michal, Running2.cz

Běhat se dá vždycky

Důležité je prostě začít. Takže žádné čekání na lepší počasí, až budu mít nové boty, až se mnou někdo půjde – to jsou jen výmluvy. Běhat se dá kdykoliv a kdekoliv. Rozhodněte se a jděte.

Začínejte pozvolna
Zapomeňte na rychlé tempo. Klidně ze začátku střídejte pomalý běh s chůzí. Říká se tomu indiánský běh. To, že je tempo správné, poznáte podle toho, že při něm můžete v klidu mluvit. Pokud se nemáte s kým bavit, zpívejte si. Když se začnete zalykat, je tempo příliš rychlé. Takže zvolněte. Nesnažte se urvat za každou cenu rekord ve vzdálenosti. Nejlepší je, říct si: "Dnes jdu ven na hodinu" a je jedno, jestli za tu hodinu dáte 5,7 nebo 10 kilometrů.

Méně je více
Teď tím myslíme oblečení. Dokud střídáte běh s chůzí oblékejte se vždy tak, jako bylo o pět stupňů více. Jakmile začnete běhat v kuse, oblékejte se jako by bylo více o 10 stupňů. Proto si při teplotě kolem nuly vystačíte s termoprádlem, funkčním trikem nebo mikinou a tenkou větrovkou, která ochrání proti větru a případnému sněhu. Nezapomínejte ale na rukavice a čepici. Vše z funkčních materiálů, které odvádějí pot.

Správně jezte
Není dobré se těsně před během najíst. Budete to pak cítit při běhání až v krku a půjde vám to ztěžka. Ideální jíst dvě hodiny maximálně pak hodinu předem. My máme před tréninkem moc rádi bezlepkovou kaši 30% Protein Porridge. Je rychle hotová, zasytí, avšak neudělá těžký žaludek a je táááák dobrá. Nejraději máme čokoládovou. Super je i po tréninku. Pokud byste do vyběhnutí bez jídla nevydrželi, vemte si kousek Flapjacka, ovocnou tyčinku Just fruit sport nebo Raw Seeds Bar.

Nezapomínejte na protahování
Když doběhnete, protáhněte se – jinak svaly ucítíte ještě několik dní a nebude se vám chtít znovu jít běhat. Teď v zimě doporučujeme strečink dělat doma v teple, to proto, abyste nenachladili. Při protahování nehmitejte, ale provádějte tah, ale takový, aby nic nebolelo. Ideálně vždy aspoň 20 sekund. Pozor! Nikdy se neprotahujte před během, maximálně po zahřátí udělejte lehké dynamické rozcvičení, jinak vám hrozí svalové zranění.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Hotový pre-workout nápoj,

který vás nastartuje!

Ochutnat
Hotový pre-workout nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena