5 věcí, které musíte vědět před prvním ultra závodem

5 věcí, které musíte vědět před prvním ultra závodem

Pokud se začínáte připravovat na B7 nebo jiný ultra závod, je poslední půlrok už skoro pozdě na kvalitní přípravu. Ale nebojte, ještě není vše ztraceno. Než se ale pustíte do tréninku, měli byste vědět, co vás čeká.

Bude to bolet

Pokud jste nikdy neběželi vzdálenost delší než maraton v horách, tak se nenechte překvapit bolestí. Nezapomeňte rozlišovat, kdy vám dává tělo vědět, že je to těžké a kdy už signalizuje opravdový zdravotní problém. Většinu času vás bude chtít jak tělo, tak především i hlava, donutit skončit, i když ještě budete moct.

Zapomeňte na vzdálenost

Vizualizujte si! Jakmile vyběhnete, můžete si představovat cíl, jak do něj vbíháte, co budete v cíli cítit, ale nikdy nemyslete na to, kolik toho ještě máte před sebou. Myslete vždy na tu pasáž, kterou zrovna běžíte a soustřeďte se, ať ji zvládnete co nejlépe. Vždy myslete na to, že dlouhé závody se běhají hlavně hlavou a samozřejmě musíte mít taky dobře natrénováno.

Nezapomeňte jíst a pít

Pokud vám při ultra závodu dojde energie, je pozdě ji začít doplňovat. Ještě horší je, pokud se vám udělá zle z žízně. Proto se donuťte každou půl, až tři čtvrtě hodinu vzít si kousek gelu (například Nutrend Endurosnack) nebo energetické tyčinky – skvělé jsou například tyčinky Nutrend Voltage Energy bar nebo Nutrend Fruit Energy. Pravidelně také pijte. Je mnohem lepší mít s sebou dvě půllitrové softflasky, jednu s vodou a druhou s jonťákem, než jen jeden vak na zádech, kde máte jen vodu. Lahve se na občerstvovačkách lépe doplňuji a čistá voda vám po dvou hodinách začne dělat žaludeční potíže.

Připravte se psychicky

Pokud jste nikdy nevydrželi v aktivitě 17 nebo 24 hodin, je potřeba začít s mentální přípravou. Není nutné si dávat cvičné ultra, to nikam nevede. Je třeba ale zařadit dlouhé běhy nebo treking dvou a více hodin v těžkém terénu. Zkuste také dlouhé vyjížďky na kole v nízké intenzitě, ale pokud možno jen s minimem přerušení. Vizualizujte si, jak běžíte, zkuste si představit, jak překonáváte krize a únavu. Až na to při závodě přijde, hodně vám to pomůže.

Trénujte!

Bez tréninku to nejde. Postupně navyšujte objemy tak, abyste měsíc před závodem v jednom týdnu zvládli alespoň vzdálenost závodu (minimálně) rozdělenou do jednotlivých tréninků. Poté postupně intenzitu snižujte, abyste pro změnu nebyli na samotný závod unaveni.

Text: Michal, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena