5 věcí, na kterých byste u běhání neměli šetřit

5 věcí, na kterých byste u běhání neměli šetřit

K běhání toho příliš nepotřebujeme. Je velmi flexibilní a nenáročné na výbavu. Z naší zkušenosti je tady ale pár věcí, do kterých se určitě vyplatí investovat svůj čas i peníze!

Kvalitní boty

Pokud byste si měli pořídit jen jednu jedinou věc na běhání, jsou to dobré běžecké boty. Nějaké běžné tenisky opravdu nestačí, protože jsou stavěné na chůzi, ale při běhu si v nich můžete chodidla pěkně zničit. Běžecké boty byste si měli vybírat přímo na míru podle toho, kde běháte, jak často a jak zkušený jste běžec. Jiné jsou boty na silnici, jiné do terénu a odlišně se chovají i závodní boty, které začátečníkům určitě nedoporučujeme. Ano, investice do běžeckých bot může stát až několik tisíc, ale vaše tělo a nohy vám za to poděkují. I když v této době není možné jít přímo do prodejen si boty vyzkoušet, tak ve specializovaných prodejnách fungují online odborníci, kteří vám dobře poradí. Nezapomínejte si vybírat běžecké boty alespoň o číslo větší, než je vaše běžná obuv. Noha při běhu nateče a také si tím zachráníte nehty při sbíhání z kopců.

Běžecké ponožky

Smějete se teď, proč řešíme takovou malichernou věc, jako jsou ponožky na běhání? A přece je to ohromně důležitá věc! Sice jste investovali do super bot na běhání, ale stále vás v nich něco řeže a máte chodidla odřená nebo samý puchýř? To právě nemusí být vůbec botami, ale právě špatnými ponožkami. Ty běžecké bývají z funkčních materiálů, které odvádí pot od těla. Většinou bývají odlišené na levou a pravou nohu. Je to proto, že na místech, u kterých v botě dochází k většímu tření, jsou zesílené a speciálně tvarované. Dobré běžecké ponožky nejsou levnou záležitostí. Stojí od dvou stovek výše, ale vyplatí se je mít. My máme rádi například sportovní ponožky Nutrend, které tohle všechno splňují. Dají se objednat na e-shopu Nutrend v sekci Doplňkový sortiment.

Váš čas

Jak se říká: „Čas jsou peníze“. Tedy pokud se chcete v běhání nebo v jakémkoliv jiném sportu někam dostat, bude vás to stát spoustu času. Jenže pokud je to činnost, kterou máte rádi a baví vás, tak tomu budete moc rádi věnovat každou chvilku. Nejlépe se takové věci provozují v takzvaném flow stavu. Tedy stavu, že i když makáte, tak vás to natolik baví a pohlcuje, že žijete daným okamžikem a užíváte si to. Právě v této „zóně“ ze sebe sportovci vydávají ty nejlepší výkony.

Vyvážená strava

Stejně tak, jako jede dobře auto na kvalitní benzín, tak i naše tělo lépe funguje po vyvážené stravě. To, co mu dáváte, ovlivňuje vaši výkonnost. Pokud začnete sportovat, začne i tělo vyžadovat něco výživnějšího, zdravějšího a vyváženějšího. Někdy mu ale i přesto nejde dodat vše, co potřebuje, a tak jsou tady doplňky stravy a nejrůznější vitamínové a minerální doplňky. Na těchto se také vyplatí nešetřit a vybírat si ty kvalitní, které fungují. My máme rádi např. Nutrend Multicomplex Compressed Caps a na posílení imunity Nutrend Multiherb Caps.

Odpočinek

Stejně tak, jak je důležitý trénink, tak si tělo potřebuje i pravidelně oddechnout a načerpat nové síly. Kdo neregeneruje, nebude ani dostatečně dobrý v tom, co dělá. Protože jednoho dne dojdou síly nebo tělo řekne prostě dost a přivodíte si zbytečné zranění, které vás z pohybu vyřadí na několik měsíců. Když to jde, jsou ideální návštěvy sauny, wellness center a výborné je si pravidelně dopřávat i masáže. Už se nemůžeme dočkat, až zase pojedeme relaxovat do wellness v Nutrend Worldu! Když to nejde, tak na domácí regeneraci jsou skvělé masážní válce. Sice to pěkně bolí, ale promasírují svaly i fascie, uvolní napětí a zlepší regeneraci. Skvěle na obnovu zabírá také studená voda a teď na jaře jsou příjemnější podmínky začít s postupným otužováním.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena