Běhat ve skupině. Ano nebo ne?

Běhat ve skupině. Ano nebo ne?

Běhání je velmi flexibilní sport – lze ho provozovat, kde se vám zachce, kdy se vám zachce a s kým se vám zachce. Můžete běhat sami, ale také se stejně naladěnou partičkou či kamarády. Je tedy lepší být běžcem - samotářem nebo raději trénovat s někým? Tady jsou PRO a PROTI:

PROČ ANO:

Je to bezpečné

Zejména ženy ocení, když běží více lidí pohromadě a nejsou tak samy na nepřehledných, opuštěných místech, v lese nebo když se setmí. Je skvělé okolo sebe někoho mít, třeba když by se něco stalo, tak máte pomoc při ruce.

Motivuje vás to

Když běžíte s někým, kdo je na tom o něco lépe, než vy, tak se v hlavě něco „přepne“ a vy najednou zjišťujete, jak se dokážete vyhecovat a že máte opravdu ještě dost sil, které můžete použít. Často se to stává zejména na závodech, kde je člověk pak přímo namotivován k lepšímu výkonu. Tady ale pozor, nevyplatí se u závodu přepálit počáteční tempo. K výborným výkonům může vést i trénink ve skupině, stále pak totiž máte chuť se zlepšovat a být mezi prvními.

Zaměstnává to hlavu

Jakmile se běží ve skupině a nejedná se o těžké tréninky, kdy se např. trénují intervaly, tak se většinou povídá. A pak úplně přirozeně zapomenete, že běžíte, i jakou rychlostí a přestanete analyzovat svůj běh a svoje tělo, jak se právě cítí. Najednou i začátečníci zjistí, že kilometry ubíhají jako voda a že překonali svoje dosavadní zaběhnuté maximum. Kamarádi také pomůžou, když začnou docházet síly – podpoří, nakopnou a hned to pak jde lépe.

PROČ MOŽNÁ NE:

Musíte se podřizovat

Ne všichni běžci ve skupině musí být na stejné běžecké úrovni jako vy. Problém pak nastává, pokud jste rychlejší (musíte se pak v rychlosti brzdit) nebo když jste pomalejší a jste pak na úplném konci skupiny, což někdy také dost vysiluje, jak fyzicky (stále totiž máte pocit, že musíte někoho dohánět) a také psychicky – není jednoduché být „posledníčkem“. Naštěstí i toto se dá řešit – skupina se rozdělí na dvě skupiny: rychlé a pomalejší. Rychlíci toho naběhnou více a můžou se pak pro pomalejší vracet, takže jim nic neunikne.

Je potřeba trochu organizace

Ve skupině se nelze jen tak rozhodnout a okamžitě si jít zaběhat, jako tomu je, když jste sami. Tady je potřeba si předem domluvit čas a místo, odkud se bude startovat. Nejlépe funguje, když je společné běhání pravidelné – každý týden ve stejný čas a na stejném místě, to pak nikdo nezapomene a je to nejjednodušší.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena