Beta-alanin
je v malém množství získáván z potravy (například z kuřecího, vepřového
a hovězího masa a ryb. Jeho doplňkovou suplementací je v těle podpořena
syntéza karnosinu. Karnosin ovlivňuje stabilitu pH ve svalech a díky tomu lze
docílit těchto pozitivních účinků:

- zvýšit svalovou sílu
- zlepšit fyzický výkon
- zvýšit vytrvalost
- oddálit svalovou únavu
Nabízí se otázka, proč nepoužívat přímo karnosin?
Odpověď je podle vědeckých studií tato:
Odpověď je podle vědeckých studií tato:
Protože orálně podávaný karnosin
neputuje do svalstva přímo, ale tělo si jej rozkládá
na aminokyseliny
L-histidin a právě také Beta-alanin. Výsledný obsah beta-alaninu v dávce
je přibližně 40% a teprve z takto vytvořeného beta-alaninu si tělo
tvoří zásoby karnosinu ve svalstvu. Výhodnější je tedy podávat samotný
beta-alanin, který se opět za pomoci aminokyseliny L-histidinu na karnosin
přetvoří. Za běžných okolností je v organismu aminokyseliny L-histidinu
dostatečné množství, ale při dietních chybách lze dospět k deficitu této
esenciální aminokyseliny a proto je vhodné ji přijímat společně
s beta-alaninem.