Bez proteinů svaly neporostou

Bez proteinů svaly neporostou

Třemi základními složkami potravy jsou bílkoviny, tuky a cukry. Jen jedna z nich je ale nenahraditelná – bílkoviny, odborně nazývané proteiny. Díky své chemické struktuře jsou právě proteiny základním stavebním prvkem všech živých organismů a musejí být dodávány potravou. Pro sportovce jsou obzvláště důležité, neboť zajišťují správnou funkci svalů.

Přirozených zdrojů proteinů je mnoho a většina lidí je získává z živočišné stravy jako např. masa, drůbeže, ryb, vajec, mléka a mléčných výrobků. Mezi rostlinné zdroje pak patří luštěniny, obiloviny a některé ořechy. Rostlinné jsou méně koncentrované a nemají plnohodnotné aminokyselinové spektrum, takže porce bílkovin z rostlinných zdrojů se nevyrovná stejné porci živočišné stravy. Ideální pro tvorbu svalové hmoty jsou v podstatě všechny živočišné kromě želatiny.

Kvalita a kvantita
Při posuzování zdrojů bílkovin je potřeba mít na paměti dva základní parametry: kvalitu a kvantitu. Kvalita bílkovin je dána obsahem aminokyselin. Bílkoviny lidského těla jsou tvořeny přibližně 21aminokyselinami Tyto aminokyseliny se dělí na esenciální, tedy nepostradatelné, které musí být bezpodmínečně dodány stravou, protože organismus si je nedokáže přetvořit z jiných aminokyselin. A na aminokyseliny neesenciální čili postradatelné, které nemusí být součástí bílkovin v potravě, protože si je organismus umí vytvořit přeměnou z jiných aminokyselin.

Esenciálních aminokyselin je osm, a pokud je protein obsahuje všechny, hovoříme o plnohodnotném proteinu. Jakmile chybí jedna jediná esenciální aminokyselina, tvorba svalové hmoty se zastavuje. Zkuste si představit svalovou bílkovinu jako řetěz, který se skládá z jednotlivých článků (aminokyselin). Pokud chybí jeden nenahraditelný článek, řetěz je nefunkční.
Co se týče množství, minimální požadavky pro normálního člověka jsou 0,5 gramu bílkovin na kilo váhy denně. Optimální příjem pro normálního člověka je cca 0,7 – 1 gram na kilogram tělesné hmotnosti. Jenže potřeba bílkovin v organismu při posilování je mnohem vyšší, uvádí se 1,7 až 2 gramy na kilo tělesné váhy. To pro 80kilového sportovce znamená zhruba 200 gramů bílkovin. Abyste do sebe dostali takovou porci, museli byste sníst například kilogram kuřecích prsou…

Suplementy jsou nutnost
Z výše uvedeného vyplývá, že konzumací přirozených, byť plnohodnotných zdrojů bílkovin je velice obtížné dosáhnout zmíněného množství proteinů. Naštěstí jsou k dispozici proteinové suplementy, které obsahují koncentrované množství vysoce kvalitních a dobře využitelných bílkovin, které umožňují sportovcům pohodlně a bez obav naplnit porci 200 gramů bílkovin denně.

Nedostatek proteinů ve výživě totiž dokáže zhatit sebevětší snahu v posilovně, upozorňuje majitel serveru pro kulturisty Ronnie.cz Martin Jebas. „Bez proteinů se výsledky nedostaví, zařazení proteinových suplementů je naprostým základem úspěchu jak v rámci kondičního posilování a fitness, tak i v silových a bojových sportech. Obecně lze říci, že proteinové suplementy by měly být vždy prvním doplňkem, po kterém sáhneme.“

Co je proteinový suplement?
Proteinový suplement je přípravek v práškové formě s více než 50procentní koncentrací bílkovin. Nejde o žádný syntetický preparát, výroba proteinových doplňků vychází z přirozených zdrojů bílkovin zmíněných v úvodu, používá se tedy např. mléčná syrovátka, kasein (ten je obsažen třeba v tvarohu), sója a vaječný bílek atd.

Syrovátka resp. syrovátkový proteinový koncentrát nebo syrovátkový proteinový izolát, anglicky Whey protein (tedy WPC, WPI), jsou proteiny s celkově nejvyšší biologickou hodnotou, organismus je tedy dokáže využít nejvíce ze všech známých proteinových zdrojů. Syrovátkový proteinový koncentrát respektive syrovátkový proteinový izolát jsou velice rychlá a bezproblémově stravitelná. Slouží hlavně k rychlému doplnění proteinů do svalů bezprostředně po tréninku nebo v průběhu dne jako svačina.

Na doplnění bílkovin během noci, kdy dochází k největší obnově bílkovin je oproti syrovátkovým proteinů vhodný např. kasein. Kasein se vstřebává dlouze a postupně a zabraňuje katabolizaci (odbourávání) svalů.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 500 Kč

Získejte vitaminy ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 500 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena