Bílkoviny – 2.díl

Bílkoviny – 2.díl

Minulý díl jsme zakončili doporučením potřeby bílkovin pro různé skupiny sportovců. Ale je celá řada situací, které tuto potřebu zvyšují…. Co vše tedy ovlivňuje naší potřebu bílkovin? Veškeré stresové situace: nemoc, užívání léků, chirurgické zákroky, psychické vypětí a …… pohybová aktivita, tedy trénink. A to je právě to, co nás zajímá.

Trénink je stres a stres zvyšuje potřebu bílkovin,protože působí katabolicky – tedy prostřednictvím stresových hormonů ( adrenalin, noradrenalin, kortisol apod. ) odbourává bílkoviny a využívá je jako zdroj energie. Na základě toho může dojít k situaci, takzvané negativní dusíkové bilanci, kdy organismus ztrácí více dusíkatých látek ( bílkovin ) – močí, potem, stolicí – než jich vytvoří. Jedná se o krajně nepříznivý stav, který může vést k atrofii svalstva. V běžném životě je standardní situací vyrovnaná dusíková bilance, tedy stav kdy ztráty bílkovin a jejich tvorba – anabolismus – jsou v rovnováze. My ovšem potřebujeme docílit pozitivní dusíkovou bilanci, tedy optimálního stavu, kdy je vyšší tvorba bílkovin, než jejich rozpad a tedy převažují anabolické ( výstavbové ) procesy. Výsledek? Tvorba svalové hmoty. Ovšem k tomu, aby mohli být bílkoviny,respektive aminokyseliny přijaté potravou využity pro tvorbu svalové hmoty musí proběhnout…… trávení a vstřebávání bílkovin.

Proces, v jehož průběhu dochází v trávicím traktu k štěpení bílkovin ( polypeptidů až makropeptidů ) na elementární složky – aminokyseliny - pomocí trávicích enzymů a v této formě mohou být vstřebány přes střevní stěnu a dostat se do krevního oběhu. Tento proces začíná již v ústní dutině, kde dochází k rozmělnění potravy a jejímu promíchání se slinami, poté potrava postupuje do žaludku, který již má pro trávení bílkovin velký význam, jeho žaludeční stěny vylučují kyselinu solnou a tím silně snižují kyselost žaludečního obsahu. Jen za těchto okolností může začít pracovat pepsin a štěpit dlouhý řetězec aminokyselin na kratší úseky. V tomto stavu postupuje natrávená bílkovina do tenkého střeva – dvanáctníku, kde ji „očekávají“ další enzymy vylučované slinivkou břišní ( pankreas ) – konkrétně se jedná o trypsin a chymotripsin. Zde již dochází ke konečnému štěpení na di- a tripeptidy ( propojení dvou až tří aminokyselin ), které již mohou procházet střevní stěnou a na samotné aminokyseliny. Chtěl bych upozornit na dva základní problémy, které mohou při trávení bílkovin vzniknout a to:

  1. příliš vysoká jednorázová dávka – tuto dávku je nutno individuálně vyzkoušet (!), protože je u každého jiná, ale obecně platí, že by neměla překročit 40 gramů čisté bílkoviny. Překročením enzymatické kapacity si koledujeme minimálně o trávicí potíže ( nestrávené bílkoviny v tlustém střevě doslova hnijí – a vzniklé „mrtvolné“ jedy mohou působit na střevní stěnu karcinogenně!)). Řešení: snížit dávku nebo/ a použít trávicí enzymy ( pod dohledem lékaře ).
  2. příliš vysoká hladina aminokyselin v krvi – organismus je všechny nedokáže využít pro proteosyntézu ( tvorbu bílkovin ), vznikne předávkováním bílkovin za situace, že organismus tyto bílkoviny stráví a vstřebá. Problém je v tom, že aminokyseliny si nedokáže tělo uskladnit jako cukry a tuky, proto se musí odbourat v játrech s konečným odpadovým produktem močovinou. Výsledek? Přetížení jater a ledvin.

Řešení: snížit jednorázovou dávku, použití anabolizujících preparátů buď legálních ( Tribulus, ZMA, prekursory testosteronu – např.DHEA) ) nebo přímo anabolických steroidů – zásadně nedoporučuji!

Trávení a vstřebávání bílkovin je proces velmi složitý a přináší řadu úskalí, zvláště v kulturistice, kdy trávicí trakt se musí vypořádat s podstatně vyšším množstvím bílkovin než u „normálních“ lidí. Můžeme mu nějak pomoci? Ano, proteinovými produkty ve formě roztoku můžeme nahradit až polovinu přirozených zdrojů bílkovin ( maso, vejce, tvarohy, mléčné výrobky apod. ) a to je veliká „úleva“. Tím, se podstatně sníží objem tráveniny a často nežádoucí „příměs“ tuků a sacharidů. Firma NUTREND Vám nabízí celou škálu proteinových produktů, které představují více než plnohodnotnou náhražku přirozené stravy ať již se jedná přípravky „postavené“ výhradně na bázi syrovátkové bílkoviny jako 100% WHEY PROTEIN a novinka na trhu 100% WHEY ISOLATE . Trávicí trakt Vám za to bude „vděčný“.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena