Ingredience:
- Fazole Adzuki (předvařené) - 400 g
- Banán - 2 kusy
- Kokosový olej - 80g
- Mandle mleté - 100 g
- Ovesné vločky jemně ml. (bez lepku) - 150 g
- Kokosový cukr - 100 g
- Mandlové mléko - 250 ml
- Holandské kakao - 2 lžíce
- Vanilkové esence - 1 lžička
- Kypřící prášek bez fosfátů - 2 lžičky
Postup:
Ovesné vločky je ideální předem namočit do mléka a uložit do lednice, ať změknou. Fazole namočíme na 10 hodin do studené vody, vodu slijeme, a vaříme v čisté vodě cca 45 minut do změknutí. Do vody přidáme koření působící proti nadýmání (např. majoránku) nebo mořskou řasu Nori. Po vychladnutí fazole rozmixujeme společně s kokosovým olejem a banány. Přidáme vločky s mlékem, mandle, kypřící prášek, kakao a vanilkovou esenci. Vše ještě jednou rozmixujeme. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 170 °C 30 minut.
Benefity:
- Recept je bez lepku, rafinovaného cukru a mléčné složky
- Je vhodný i pro vegany
- Nižší glykemický index, dobrá stravitelnost
- Adzuki – oproti ostatním druhům jsou nejlépe stravitelné, nenadýmají tolik jako ostatní fazole, jsou vhodné na přípravu sladkých pokrmů
- Mandle – obsahují rostlinné bílkoviny, železo, zinek, kyselinu listovou, vlákninu, mají pozitivní účinek na paměť a funkci mozku, zdravou pleť
- Ovesné vločky – jsou velice výživné, obsahují minerální látky – beta glukany (působí protizánětlivě), vlákninu, bílkoviny, zasytí na delší dobu
- Kokosový cukr – velice vhodný jako náhrada řepného cukru, obsahuje vlákninu inulin, která působí ve střevech jako probiotikum, dále minerály zinek a železo, má nízký GI = 35, nezpůsobuje výkyvy hladiny krevního cukru