Chytrý návod, jak si konečně vybrat skvělé běžecké boty

Chytrý návod, jak si konečně vybrat skvělé běžecké boty

K běhání toho příliš nepotřebujete, ale bez kvalitních běžeckých bot se prostě neobejdete. Mohou vám totiž pěkně znepříjemnit trénink, závod nebo ho naopak usnadnit, podržet vás a posunou vás dále.

Rada č.1: Nespěchejte
Výběr běžeckých bot chce čas. Nebuďte zbrklí a nevybírejte je náhodně a jen tak. Možná na první pohled vypadají krásně, ale design není to, co je tak důležité. Nejprve si uvědomte, jaký jste běžec, jak často běháte, kde a co od bot očekáváte. Klidně se ptejte kamarádů na doporučení a čtěte i testy.

Rada č.2: Dobře volte typ bot
Správně zvolený typ bot je jednou z nejdůležitějších věcí. Jinak fungují silniční objemové boty, jinak závodní a jinak boty do terénu. Mnoho začínajících běžců chce hned to nejlepší, a tak si vybírají typy obuvi, jako mají profesionálové. Jenže narazí. Závodní boty jsou minimalistické, lehké, nemají téměř žádné tlumení a mají omezenou životnost. Když budete zase v terénu běhat v silničních botách s hladkou podešví, budou vám jen klouzat a nebudete stabilní. Nebojte se nechat si poradit od odborníka ve specializované prodejně a zkuste mu o svém běhání říct co nejvíce. Udělá vám analýzu vašeho běhu a zvolí správný typ bot.

Rada č.3: Volte větší velikost
Běžecké boty musí být vždy větší, než je velikost vaší běžné boty. Naprosté minimum je půl čísla, my ale doporučujeme o číslo až o číslo a půl větší boty. Nebojte se, že vám v nich bude noha plandat. Vše stáhnete tkaničkou. Větší boty se kupují proto, že při běhu vám noha nateče a také si neničíte nehty na nohou, které trpí zejména při sebězích.

Rada č.4: Dobře boty vyzkoušejte
Než boty koupíte, určitě si je dobře vyzkoušejte a proběhněte se v nich. Některé prodejny mají i běžeckou dráhu, běhátko nebo mají testovací akce, kde si pár můžete vyzkoušet přímo při běhu na silnici nebo když jsou trailové (terénní) tak i v přírodě, či na závodech. Tak botu poznáte nejlépe.

Rada č.5: Za každou cenu nešetřete
Investice do kvalitních bot se vyplatí. Raději si kupte jedny a pořádné, než patery špatné. Běžecká bota musí být vaší součástí a měla by vám padnout jako ulitá. Skvělé jsou například různé výprodejové akce, kde koupíte super boty za poloviční cenu jen proto, že se jedná o loňský model.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena