Co s sebou na maraton

Co s sebou na maraton

Pokud se chystáte na svůj první maraton, je dobré zvážit, jak v jeho průběhu doplňovat energii. Přece jenom i více než čtyři hodiny plné zátěže si řeknou o spoustu živin a minerálů. Já k tomu při svém prvním maratonu přistoupil následovně.

Text: Michal Hrabec Running2.cz

Můj první maraton byl Volkswagen pražský maraton 2014. Na něm je zajištěna voda každých cca 5 kilometrů. Správnou hydrataci je tedy potřeba řešit pouze před závodem, a to alespoň týden pravidelně pít malé množství každou půl hodinu. Na závod už není potřeba s sebou tekutiny brát, pouze se na každé občerstvovačce zastavit na vodu a jonťák. Vždy si ověřte, jak je na trati vašeho maratonu občerstvení zajištěno.

Trochu jiné to je s výživou. I zde se vyplatí příprava. Poslední týden před závodem není dobré experimentovat v jídle, zejména poslední tři dny. Jíst to, co zažívání dobře snáší. Den před startem je pak vhodné jíst těstoviny nebo rýži. Pokud možno se vyhnout pálivým omáčkám a dochucovadlům. Ráno před startem je ideální lehká kaše asi hodinu před vyběhnutím. Například Nutrend B4 Activity.

V případě, že vás přepadne hlad těsně před startem, je dobré mít u sebe energetickou tyčinku třeba Nutrend Voltage. Osobně mám u sebe vždy Flapjack. Běžet s úplně prázdným žaludkem není dobré. Běžné jídlo zase v žaludku „poskakuje.“

Ačkoli jsou na většině občerstvovaček k dispozici banány a pomeranče, byl jsem si jistý, že mi to na doplnění energie a minerálů nebude stačit, protože jsem chtěl zaběhnout dobrý čas. Sáhl jsem tedy po osvědčených gelech Nutrend Endurosnack na dlouhodobou energii a Carbosnack na doplnění energie v okamžiku, kdy na mě přijde krize. Jeden Endurosnack jsem si dal před startem a druhý v půlce.

Abych zabránil křečím, vzal jsem si s sebou několik tablet Anticrampu a Magneslife. Dvě tablety jsem si vzal půl hodiny před startem, potom každou půl hodinu další. Magneslife, fungující jako velká pomoc v okamžiku akutních potíží, jsem nakonec nepotřeboval a obdaroval jsem jím jednoho běžce s velkými křečemi někde v okolí 35. kilometru. Dostal ode mně také jeden Carbosnack a evidentně mu to pomohlo, protože na cílové rovince mě ještě pořádně prohnal.

Já svůj první maraton zaběhl za 3:59:46 a to i přes to, že jsem na trati na hladkém asfaltu podklouzl a rozsekl si koleno. K zvládnutí mi pomohla dobrá příprava. Vše, co jsem před a v průběhu závodu jedl, jsem si vyzkoušel už dopředu, abych si byl jist, že s tím nebudu mít při běhu problémy. Užijte si svůj závod!

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena