Ingredience:
- Jáhly 250g
- Rýžové mléko sušené 5 lžic
- Rozinky nesířené 100g
- Jablka 3ks
- Vlašské ořechy 100g
- Drcené lněné semínko 1 lžíce
- Rýžový sirup nebo ječmenná sladěnka 120ml
- Šmakoun vanilka nebo švestka 1 ks
- Skořice 1 lžička
- Kokosový olej, máslo nebo ghí
- Sůl
Postup:
Jáhly propláchneme pod tekoucí vodou a třikrát je spaříme horkou vodou, zbaví se tak případné hořkosti. Zalijeme je čistou vodou, osolíme špetkou soli a vmícháme rýžové mléko. Na mírném plameni je uvaříme na kaši. Do vychladlých jáhel vmícháme rozinky, nastrouhaná jablka, lněná semínka, mleté ořechy, sirup, nastrouhaný šmakoun a lžičku skořice. Směs přendáme do zapékací mísy, a vrch pokapeme kokosovým olejem nebo dáme pár hoblinek másla nebo ghí. Pečeme při 180 °C cca 30 minut. Podáváme teplé i studené.
Benefity
- Ideální na snídani nebo svačinu
- Díky šmakounu obsahuje kvalitní bílkoviny pro malé sportovce
- Pokrm je bez lepku, bez rafinovaného cukru a laktózy (v případě použití ghí nebo kokosového oleje)
- Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, tudíž je jáhelník dobře stravitelný, má nízký glykemický index, energie se do těla uvolňuje postupně. Pro děti jsou zvlášť výhodné – doporučují se malým sportovcům a studujícím. Jsou velmi výživné, obsahují vlákninu, hodně vitamínů, minerálů a stopových prvků (sk. B, železo, fosfor, draslík, hořčík, křemík, zinek)
- Obsahuje velké množství nenasycené mastné kyseliny typu omega 3 a 6, které jsou pro děti velice důležité. Mletá lněná semínka nabízejte dětem každý den – do kaší, jogůrtů, salátů, domácího pečiva, do pečení