Jak běhat, když léto přechází do podzimu

Jak běhat, když léto přechází do podzimu

Právě teď se pomalu mění roční období a plíživým krokem se hlásí o slovo podzim. Ten ale nemusí být jen pošmourný a studený. Co to znamená pro běžce a jak tento čas nejlépe využít ve svůj prospěch a ve prospěch tréninku? Tady jsou naše osvědčené tipy!

Ideální čas začít s běháním

I když se léto mohlo jevit jako nejlepší období na běh, tak mnohdy dává zabrat i zkušeným a trénovaným běžcům. Vysoké teploty spolu v kombinaci s ostrými slunečními paprsky totiž organismus vyčerpávají a pak se i běžný trénink může zdát velmi náročný. Tělo se totiž vyrovnává s teplem a přehřátím a pak chybí energie na běhání. A právě teď je venku tak akorát. Je příjemná teplota na málo oblečení, dobře se dýchá a není velká zima. Pokud koketujete s myšlenkou začít běhat, tak právě teď je ta úplně nejlepší doba, stejně tak, jako se po létě k běhání zase vrátit. A kdo běhá neustále, může si tento čas plnohodnotně užít.

Pokud jste ale trénovali celý rok, pak nezapomeňte, že vždy na konci sezóny, na podzim, by měla být zařazená i důležitá regenerační běžecká pauza. Na tu je ale zatím času dost, postačí až v říjnu nebo v listopadu.

Jak se oblékat?

I když jsou už rána i večery chladnější, určitě to s vrstvami oblečení nepřehánějte. Sami uvidíte, že i když jste venku před rozběhnutím mohli cítit zimu, tak jakmile se rozběhnete, tělo se zahřeje a bude vám velmi rychle horko. To si pak běhání vůbec neužijete a budete si připadat jako při běhání v sauně. Vždy myslete na zlaté pravidlo oblékat se tak, jako by bylo o deset stupňů více. I když se vám bude zdát, že toho na sobě máte málo, uvidíte, že ještě dlouho si vystačíte s tričkem a kraťasy. Na bundy a dlouhé legíny čas teprve přijde a věřte, že na podzim a v zimě si jich užijete ještě hodně.

Pozor ale! Snažte se, takto málo oblečení, stát na místě co nejméně. Velmi rychle totiž vychladnete a v kombinaci se studeným potem se velmi snadno můžete nachladit. Tedy při čekání na semaforu poskakujte na místě a když doběhnete, tak žádné zapovídání se s přáteli. To chvilku může počkat, až se převléknete do suchého a teplého oblečení.

Užívejte si přírodu

V tomto období je hřích běhat jen po městě nebo na ovále. Vyběhněte ven, tam, kde jste ještě neběželi a zkuste si naplánovat nové běžecké trasy. Hlava potřebuje změnu a také není vhodné běhat stále tu stejnou trasu, stejným tempem. Tak se nijak nezlepšíte, bude to stále stejné a bude vás to brzy nudit. Jakmile se do běhání dostaví nuda, pak věřte, že s ním brzy skončíte. V přírodě se toho učíte hodně. Běhat na různých typech povrchů, poradit si s terénem i s kopečky. Těch se nebojte. Nejsou nepřítelem, naopak vás posunou dále. Je důležité si v hlavě přepnout, že kopec není nepřítel, ale že ho zdoláte rádi. Nemusíte ho vybíhat, stačí ho i vyjít. I to je trénink. Když to budete zkoušet pravidelně, tak uvidíte, jak vám budou připadat lehčí a snadnější. Nám pomáhá nedívat se na vrcholek kopce, kolik toho máme ještě před sebou, ale pod nohy. Tak cesta rychle utíká. Nedělejte to ale moc často, abyste si koukáním dolů nezablokovali krční páteř.

No a také se těšte na to, že vždy na kopci vás bude čekat nějaký hezký výhled. A to za to stojí a je to navíc skvělá motivace. Motivací pro běhání v přírodě můžou být také nové trailové boty. Tedy boty s hrubší podrážkou, které vás v terénu dobře podrží a užijete si tak běhání venku s větším komfortem.

Nebojte se počasí

V tomto období to může být venku jako na houpačce. Může být hezky teplo, ale také často i zaprší. Není ale potřeba se bát deště, dá se dobře běhat i v něm. Jen se vyvarujte bouřek, aby do vás neuhodil blesk. Mnozí běžci začátečníci řeší nepromokavé bundy, kapuce, nepromokavé kšiltovky a boty s membránou. Jenže tohle všechno je zbytečné a jen vyhodíte peníze. V nepromokavé bundě sice nezmoknete, ale stejně vám garantujeme, že budete mokří jako myš. Ne sice od deště, ale od svého potu. Takové bundy jsou totiž také většinou neprodyšné a budete v nich jako v pláštěnce, takže se budete neskutečně potit. A co hlava? Kapuce není při běhání moc příjemná a s nepromokavou kšiltovkou je to stejné jako s tou bundou. Postačí klasická funkční kšiltovka na běh, která krásně chrání oči před stříkáním vody, a my proto bez ní už nevybíháme. A boty s membránou? Stejně vám do nich nateče ze shora. Stačí proto klasické, které si po běhu necháte dobře proschnout, výborně funguje vycpání novinami.

Běhejte s přáteli

Je po prázdninách a dovolených, začíná se znovu běhat v běžeckých skupinách nebo klubech. To má spoustu výhod. Navzájem se všichni motivujete, pravidelně trénujete a také se seznámíte se zajímavými lidmi. Když běháte s někým, čas utíká rychleji a také mnohdy dosáhnete lepších výkonů, než kdybyste běhali sami. Pokud vám nevyhovuje skupina, zkuste se někdy na běh domluvit s kamarádem nebo oslovte i někoho z rodiny. Zapojit se skvěle dají i děti, můžou vedle vás jet třeba na kole nebo na koloběžce. A budou tak mít i hezký příklad do budoucna.

Pozor na časté chyby

Velkou chybou bývá v tomto období přemíra oblečení, kdy se běžci začínají zbytečně navlékat, viz bod ,,Jak se oblékat“. Druhou chybou je nedostatek hydratace. Tím, že přestane být takové horko, běžci tolik nemyslí na doplňování tekutin, a to je pak velmi nezdravé. Ano, na hodinový běh s sebou nemusíte nosit pití, ale je důležité napít se před během, a hlavně dodat dostatek tekutin i po něm. My nedáme dopustit na Magneslife Active Drink, a pokud běháme dlouhé trasy, tak se neobejdeme bez Isodrinxu a Zerodrinxu – ten je bez cukru a má ho rád Michal, když jede svoji nízko sacharidovou stravu.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena