Je pro nás kolagen důležitý? | NUTREND.cz - Oficiální e-shop

800 750 750(8-16 hod.)

Váš košík: 0 0
Menu

Je pro nás kolagen důležitý?

Je pro nás kolagen důležitý?

Autor: Jančíková (Pálešová) Mgr. Janka Datum: 21.10.2019

Kolagenový protein

Kolagen je typ bílkoviny běžně spojený s kosmetickými výrobky pro pevnou a mladistvou pleť. Ale v poslední době se kolagen rozšířil mimo kategorii krásy a zdraví kůže a rychle vstoupil na další trhy včetně sportovní výživy, zdraví kostí a kloubů.


Co je kolagen?

Kolagen je nejhojnějším proteinem ve vašem těle. Je jedinečný na rozdíl od jiných proteinů v tom, že obsahuje hojnost tří aminokyselin: glycinu, prolinu a hydroxyprolinu. Tyto aminokyseliny se často opakují v celkové sekvenci kolagenu a skládají se do trojitě spirálové struktury, aby poskytly nerozpustný vláknitý protein, který poskytuje strukturální podporu pro pojivové tkáně vašeho těla, včetně kostí, kůže, chrupavky, vazů a šlach.

Je také zastoupen v krevních cévách, střevech, rohovkách a dentinu v zubech. Název kolagen ve skutečnosti pochází z řeckého slova „kόla“, což znamená lepidlo. Bez strukturální podpory kolagenu se tyto tkáně stávají křehkými. Produkce kolagenu klesá s věkem a expozicí faktorů životního stylu, jako je kouření a UV záření. Kromě těchto faktorů může špatná výživa přispět k nedostatku živin nezbytných pro produkci kolagenu.


Kolagenové proteinové doplňky

Ačkoli se kolagen již dlouho používá v aktuálních kosmetických aplikacích, jako jsou pleťové vody, pleťové krémy a prášky, jedlé a pitné aplikace - zejména proteinové prášky - se stávají populárními prostředky pro doplnění kolagenu.

Práškové formy kolagenu pochází z pojivových tkání krav, prasat, kuřat a ryb. Často procházejí procesem hydrolýzy, chemickou reakcí, která štěpí kolagen na menší kousky nazývané peptidy, což umožňuje snadné trávení a rychlou absorpci. Když je denaturován teplem, kolagen vytváří želatinu, což je běžná potravinová složka, která se nachází v želatinových dezertech, gumových bonbónech, zmrzlinách a jogurtech.

Většina výzkumů zkoumajících účinky kolagenu na zdraví kůže a další přínosy pro zdraví používá kolagenové bílkovinné doplňky.


Výhled růstu trhu

Očekává se, že doplňky a sportovní výživa s obsahem kolagenu povedou k nárůstu v nadcházejících letech. Tyčinky a práškové koncentráty jsou nejčastější a nejoblíbenější formou pro použití kolagenu ve výrobcích sportovní výživy.

Kolagen je tím jedinečně umístěn na trhu tak, aby uspokojil poptávku po "zdravém stárnutí", které stále zvyšuje zájem o doplňky výživy pro kůži, klouby a kosti.

Očekává se, že jako častá složka cukrářských výrobků, jako jsou marshmallows, gumové bonbóny a ovocné svačiny, zůstane kolagen ze želatiny funkční složkou potravin. Je také bohatě využíván v mlékárenském průmyslu pro výrobu jogurtů, zmrzliny, sýrů a speciálních dezertů.

Předpokládá se, že růst počtu veganských a rostlinných spotřebitelů spolu s kulturními omezeními mírně zbrzdí boom kolagenového trhu.



Autorka článku: Mgr. Janka Pálešová, výživová poradkyně


 

Seznam produktů