Jsou proteiny vhodné pro dospívající mládež?

Jsou proteiny vhodné pro dospívající mládež?

Poměrně často jsme zahrnováni dotazy rodičů, zda jejich děti ve věku adolescence mohou používat proteiny. Odpovídáme, že mohou. Vždyť proteiny jsou koncentrovaná bílkovina převážně mléčného charakteru. Nabízí se ale otázka, zda je mládež potřebuje?

Pokud se jedná o mladého sportovce, který se rozhodne pro silovou aktivitu (vzpírání, kulturistiku a podobně), tak je třeba si uvědomit důležitost všech živin v jídelníčku. Obzvláště mladí sportovci se dopouštějí dietních chyb a jejich stravovací režim je založen převážně na vysokém množství bílkoviny. Nejspíš je to tím, že se na ně odevšad valí reklama na proteiny a velcí či slavní kulturisté jsou přece vždy s proteiny vyfoceni. Tak kde je tedy chyba?

Ta se ukrývá hlavně v hmotnosti silového sportovce. Zatím co dospělí a velcí kulturisté dosahují hravě hmotnosti přes sto kilogramů, tak mladí a začínající sportovci mohou být svou hmotností téměř poloviční. Tím se nám začíná rozplétat problematika příjmu bílkovin.

Příjem bílkovin u dospělého a dospívajícího silového sportovce

Podívejme se na to tabulkově. V silových sportech se doporučuje příjem bílkoviny v poměru 2 g přijaté bílkoviny na 1 kg hmotnosti sportovce za den.

U 120 kg kulturisty je tedy denní potřeba bílkoviny 240 g. To odpovídá porci přibližně 1 kg krůtích prsou, nebo 1,2 kg hovězího masa, nebo 1 kg tuňáku za den. Záměrně jsou uvedeny vysoko podílové zdroje bílkoviny. U potravin s nižším obsahem bílkoviny by byla hmotnost těchto potravin ještě vyšší. To už je pořádná nálož na trávicí trakt, a to do toho nejsou započítány další živiny (sacharidy a tuky).

Těžší kulturisté tedy bílkovinu ve formě proteinového koncentrátu jistě potřebují. Co ale u mladého a začínajícího silového sportovce?

Obecně je doporučené množství bílkovin u dospívajících dětí okolo 1 g na kg optimální váhy. Větší množství bílkovin, cca 1,5 g na kg optimální váhy, může být tolerováno u mladého, začínajícího silového sportovce. Jeho hmotnost se může pohybovat okolo 70 kilogramů, a to odpovídá příjmu 105 gramů bílkoviny za den. Tuto hodnotu lze již bez problému dosáhnout běžnou stravou. Z živočišných zdrojů si uveďme jako přiklad maso, ryby, vejce, mléčné výrobky a z rostlinných zdrojů například sója, luštěniny či ořechy. Pro dospívající organismus je vhodné spolu s bílkoviny přijímat i dostatečné množství sacharidů. Nejlépe komplexní sacharidy, které se pomalu uvolňují a tělo dokáže jejich energii používat po delší dobu. Tyto najdete například v rýži, bramborách, cereálním pečivu či v těstovinách.

Tipy na doplnění bílkovin u mládeže

Pokud víte, že je jídelníček mladého sportovce nedostačující a má deficit bílkovin ve stravě, pak můžete využít vhodné pomocníky.

  • Whey Core – Dobře vstřebatelný a rychle využitelný syrovátkový protein čistého složení. Vhodný i pro mladší sportovce od 12 let.
  • 100% Whey Protein – Prémiový protein z těch nejkvalitnějších surovin. Je vhodný pro děti od 12 let, případně můžete přidat jen poloviční dávku do jogurtu či kaší.
  • Protein Bar – Proteinová tyčinka vhodná i pro děti od 3 let. Díky vyváženému poměru bílkovin vůči sacharidům a přidaným vitamínům skupiny B je to ideální svačinka.
  • Protein Pancake – Instantní směs pro snadnou přípravu lahodných proteinových palačinek. Složená z kvalitního mléčného proteinu a směsi rýžové a pohankové mouky, navíc bez přidaného cukru, bez lepku, konzervantů i barviv.

4.3.2019

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena