Kdy je lepší trénovat? Ráno nebo večer?

Kdy je lepší trénovat? Ráno nebo večer?

Často dostáváme otázku, která část dne je na běhání tou nejlepší. Je na to velmi těžké odpovědět, protože každý jsme jiný, a také to závisí na roční době a počasí. Každé však má svoje:

My, čím jsme starší, tím více pociťujeme, jak naše tělo k regeneraci potřebuje víc a víc spánku. Vůbec nejsme ranní ptáčata a vlastně nejsme ani sovy – musíme jít spát brzy a dlouho spíme. Tím pádem to také ovlivňuje naše běhání. Brzy si přivstat je krásné, když už se to podaří, jsme šťastní a moc si to užíváme. Nejčastěji ale v týdnu běháme večer, o víkendu přes den.

Běhání ráno
Pokud vám nedělá problém brzy vstávat, tak ranní běh má hodně do sebe. Příroda se probouzí, vše je svěží, čerstvé, krásně se dýchá a není takové horko. Běhat můžete na lačno, ale ne každému to vyhovuje. Já si například před během dávám aspoň kousek banánu nebo výborná je proteinová kaše Nutrend. Nezatíží žaludek, neskáče v něm a přitom dodá tělu sílu na běhání. Ranní proběhnutí krásně nastartuje v těle zažívání, rozproudí v těle energii, dodá dobrou náladu a celý den je pak lepší. Velmi důležité je ale myslet na to, že tělo potřebuje dostatek tekutin před během i po něm.

Běhání přes den
Jelikož jako freelancer pracuji z domu, můžu si jít zaběhat kdykoliv během dne. Pomáhá mi to zejména, když mám z psaní článku úplně unavenou hlavu a myšlenky. Běhání mi ji vyčistí a lépe se mi pak píše. Při běhání přes den je výhoda, že je vždy světlo – to oceňuji jako žena, která se bojí. Běhat chodím dvě hodiny po velkém jídle. Když pociťuji hlad, dám si před během energetickou tyčinku – například Voltage, Fruit Energy nebo já osobně klidně i proteinovou tyčinku. Před tréninkem mě osobně opět funguje proteinová kaše. Běhat přes den je důležité – většina závodů tak začíná, proto o víkendech trénujeme právě v tento čas. Nevýhodou, zejména běhání v létě, jsou vysoké teploty a prudké slunce. To doporučujeme běhat v parku nebo v lese, kde je trasa krytá stromy a není tam takový žár.

Běhání večer
Nejčastěji běháme večer. Třikrát týdně máme večer výběhy, vyhovuje to tak i naším fanouškům, kteří mají už po práci. Je to výborné zakončení dne – krásně si člověk vyčistí hlavu od veškerých denních starostí a má stále dost energie. K večeru je venku krásné světlo, slunce zapadá a má to svoji atmosféru. Také už nebývá takové horko. Když je zima a brzo se smráká, vždy s sebou nosíme čelovku. Nejsme tak překvapeni tmou a můžeme běhat bez omezení.

Běhání v noci
I v noci se běhá, zejména dlouhé trailové závody startují o půlnoci nebo brzy po ní. I to má své kouzlo – všude je ticho a tma, člověk vidí jen kužel světla svojí čelové lampy. Nejkrásnější je, když pomalu začne svítat – to nabíjí energií. Někomu běhání v noci vyhovuje, jiný na něho nemá energii, přece jenom tělo je většinou zvyklé na klidový režim.

Každé běhání se počítá. Je potřeba sledovat svoje tělo a zjistit, co mu vyhovuje. Každá část dne má prostě svoje.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena