Kreatiny – nejčastěji kladené otázky

Kreatiny – nejčastěji kladené otázky

Kdy se v tréninku rozhodnout pro použití kreatinových produktů? Který z kreatinu zvolit pro začátek a jak pak postupovat? A kdy je vhodné kreatiny brát? Na tyto a podobné otázky týkající se kreatinů vám odpovídá specialista na kulturistiku a silové sporty Ing. Jan Smejkal.

KREATINOVÉ PRODUKTY

  1. Kdy mám začít při trénincích používat kreatiny?

    Odpověděl bych jednoduše a krátce – co nejpozději. A to platí pro jakékoli suplementy vyjma sacharido-proteinových koncentrátů. Pokud dosahujeme pokroků bez použití jakýchkoliv suplementů, tak tím lépe. Protože tak máme stále v rezervě možnosti, jak svoji výkonnost zlepšit. A to by měla být základní strategie použití suplementů!

    Je nesmysl, když začátečník začne okamžitě používat celou řadu suplementů, aniž by vyčerpal svůj přirozený růstový potenciál, který je pochopitelně v prvních měsících tréninku maximální a k jeho podpoře nepotřebuje žádné další přípravky kromě zmíněných proteinových a sacharidových produktů. Co se týče konkrétně kreatinu, tak bych první kůru nezařazoval dříve, než po půl roce soustavného a intenzivního tréninku. A to ovšem za předpokladu kvalitního stravovacího programu. Kreatinem první volby by měl být v každém případě kreatin monohydrát (CREATINE MONOHYDRATE).

  2. Jaký je rozdíl mezi jednotlivými kreatinovými produkty, který kdy zvolit?

    V zásadě jsou na trhu tři základní druhy kreatinu jako suplementu. Kreatin monohydrát (CREATINE MONOHYDRATE), který je nejstarší formou kreatinu, k jeho působení je třeba kombinace s jednoduchými sacharidy (glukóza), např. MASS GAIN a po smíchání okamžitá konzumace. Je to z toho důvodu, že do svalové buňky se dostává pomocí inzulinu, který je zase provokován zvýšením hladiny krevního cukru.

    Druhou formou je kreatin ethyl ester (CREATINE ETHYL ESTER), což je v podstatě esterifikovaná forma kreatin monohydrátu (určitá chemická úprava, jinak je podstata stejná). Oproti monohydrátu stačí zhruba poloviční dávkování.

    Principielně odlišnější je KRE-ALKALYN (KRE-ALKALYN 1500), který oproti klasickému monohydrátu má zásaditý charakter, což umožňuje prakticky 100% využití (nevytváří se odpadový produkt kreatinin) a pro jeho působení není potřeba současné použití jednoduchých cukrů. I dávka je podstatně nižší. Tato forma má tedy zjevnou přednost při použití v nízkoenergetických dietách při výrazném omezení příjmu sacharidů.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena