Markéta je šestá na světě

Markéta je šestá na světě

Markéta Baginská uspěla mezi elitními běžci při extrémním Spartan Trifecta World Championship, které se konalo začátkem listopadu stylově v samotné řecké Spartě.

Úspěch je o to cennější, protože to byl její teprve desátý extrémní závod v kariéře. Markéta se s námi podělila o své zážitky z náročného víkendu, během kterého uběhla 54 kilometrů. Vše začalo sobotním 16 kilometrovým závodem, po kterém následoval 8 kilometrový sprint, v neděli pak na Markétu čekalo dalších 30 kilometrů na trati s těžkými překážkami.

Jaké jsi měla cíle před tímto víkendem?
Před závodním víkendem jsem měla jasný cíl – a to přežít! Spartan Trifecta World Championship byl to pro mě první veliký extrémní OCR závod, první Trifecta víkend a aby toho nebylo málo – první závod, v kterém jsem se rozhodla opustit věkové kategorie a závodit mezi Elitními běžci.

Podle výsledkové listiny by mi prvenství v mé věkové kategorii 18-24 let vyšlo, ale já jsem strašně moc ráda, že jsem se rozhodla posunout sama sebe o level výš a mohla tak ukázat všem, že i jako nejmladší účastnice této nejvyšší kategorie s malými zkušenosti s OCR závody, dokáži být konkurenceschopná a přivést do České Republiky třeba krásné šesté místo.

Dá se na takovou zátěž vůbec připravit?
Fyzicky určitě, psychicky už asi o něco hůř, tedy alespoň u mě. Pro takové závody je základem určitě běh, který troufám si říct zahrnuje 90 % z celkové trati. Zbylých 10 % tvoří překážky, které bez tréninku horní poloviny těla nezvládnete. Proto je potřeba do tréninkové přípravy zapojit jak kvalitní běžecké tréninky rychlosti a vytrvalosti, tak posílení horní části těla – konkrétně předloktí a sílu úchopu, díky které se na překážkách unesete.

Jak se říká, čím více do toho dáte, tím více se vám vrátí. Proto pokud trénujete dostatečně dlouho a tvrdě, můžete se v závodě těšit na zasloužené ovoce.

Je velký rozdíl, když se na mistrovství potkáš s mezinárodní konkurencí?
No, řekla bych, že ani moc není. Česká i Slovenská republika je v tomhle sportu na opravdové špičce, což dokazují i výsledky letošního šampionátu. Potkáváme se společně na závodech v rámci střední Evropy, proto mě
excelentní výkony soupeřů vůbec neudivovaly.

Co ti opravdu pomůže v největší krizi?

Jakýsi mini krizemi jsem procházela už od prvního sobotního závodu, ale ta největší rána přišla až v neděli, kdy na mě přišlo opravdu velké vyčerpání, a to už na šestém kilometru! Přepadly mě křeče, pár pádů na držku, horko, vysoké stoupání, těžké překážky a následné tresty prováděné na štěrku. Prostě peklo.

Jako první jsem sáhla po gelových zásobách z řady NUTREND ENDURANCE a magnesium, které jsem měla schované v ledvince. Křeče pak odezněly, vrátila se mi energie a já mohla hurá, i když se slzami v očích, vyrazit na zbývajících 20 kilometrů do cíle. Teď se směju, ale jestli mi někdy nebylo opravdu vůbec do smíchu, tak právě tady v tomto okamžiku.

Máš nejoblíbenější překážku na trati, a která ti naopak dává nejvíc zabrat?
Nejoblíbenějšími jsou pro mě prudké kopce a dlouhé běžecké pasáže. Nejméně oblíbené jsou pak překážky samotné. Jsem primárně běžkyně a extrémní OCR závody byly pro mě ještě v březnu tohoto roku úplnou novinkou, proto překážky zatím moc v lásce nemám. Jsem jedno velké v uvozovkách tele, ale pracuji na tom, snad se postupem času stanou mou oblíbenou částí závodu.

Rozhodla jsi se vyrazit do Řecka na poslední chvíli, co byl ten impulz?
Dlouhá běžecká sezóna a 160 odběhaných kilometrů týdně se odrazilo na mých přetížených achillových šlachách a okosticích. Byla jsem tedy zraněná, unavená a chtěla jsem si dát jednoduše pořádný oddych. Jenže mě v rámci CEU čekal ještě jeden závod, který jsem musela do bodové tabulky absolvovat a tím byl můj první BEAST v Maďarském městě Miskolc.

Šla jsem tam už pouze z principu závod dokončit, nikoli za výsledkem. Neměla jsem natrénováno tak, jak jsem byla zvyklá, a proto jsem od závodu nic neočekávala. Ale zřejmě mi bylo přáno a já ze závodu odjížděla s úsměvem na rtech a prvním místem na krku, což mě nakoplo pokračovat letos ještě dále.

Zhruba dva dny po závodním víkendu jsem obdržela e-mail se slevovým kódem na startovné do řecké Sparty. V tu chvíli skončilo všechno mé váhání a já jej prostě koupila. Bylo tam hrozně moc důvodů, které mi říkaly, proč nejezdit, ale já si nepřipouštěla ani jeden z nich a šla dál.

Jak probíhala regenerace po závodech?
Dala jsem si den úplného volna, trocha odpočinku v rámci welness služeb a od druhého dne pak už v rozjezdovém tréninkovém režimu. Cítím se skvěle. Jsem spokojená z výkonu, odpočatá a motivovaná posunout se zase o kus dál.

Jaké máš plány do příští sezóny?
Zdraví, zdraví a ještě jednou zdraví. Hlavně ať mi slouží, odpustí mi všechny tréninkové dávky a dovolí mi zase makat na 120 %.

Co chystáš v zimě?
Poslední výjezd bude do Obersdorfu na extrémní překážkový závod Red Bull All In, který se koná už 15. prosince v okolí slavného skokanského můstku. Potom už opravdu odpočinek, Vánoce a hurá s plným nasazením do zimní sparťanské sezóny, kde bude první zastávkou Sprint ve Vratislavicích. Už se nemůžu dočkat.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena