Nejčastější situace, kdy musíte vynechat běh

Nejčastější situace, kdy musíte vynechat běh

Běhání je návykové. Když si na něj zvyknete, je to jako pozitivní závislost - tělo pak pohyb vyžaduje a nemůže bez něj být. Jenže jsou i výjimečné chvíle, kdy se opravdu vyplatí nejít:

Když na vás „něco leze“
Obyčejná rýmička je v pohodě a mnohdy dokonce začínající nachlazení běh přemůže a udělá se pak lépe. Když ale cítíte bolest v krku nebo bolest na průduškách, raději zůstaňte v klidu a nechejte tělo odpočívat. Uvařte si horký čaj, přečtěte si nějakou knížku, nadopujte se vitamíny (např. Vitaminem C a Multvitaminem od Nutrendu) a jděte brzy spát. Určitě pak ráno na tom budete lépe a brzy budete moct jít zase trénovat.

Když berete antibiotika
Mnoho běžců, když začnou užívat antibiotika a udělá se jim lépe, myslí, že můžou jít ihned běhat. Jenže stojí to za to? Tělo určitě není ještě v pořádku a je to velká zátěž na srdce, až taková, že si můžete do budoucna přivodit velké zdravotní problémy. Myslete na to, že i tělo občas potřebuje odpočinek a nic vám neuteče. Klid naopak může tělo posílit. Takže s antibiotiky nikdy ne!

Když vás dlouho něco bolí
Každého běžce občas něco bolí, ale pokud vás něco trápí dlouho a bolest neustupuje nebo se naopak zhoršuje, nejděte do extrému, jinak si můžete navodit zranění, díky kterému pak nepoběžíte několik měsíců. Raději si zajděte k odborníkovi, ať se na to podívá. My máme skvělou zkušenost vybírat si fyzioterapeuta nebo lékaře, kteří také běhají a neřeknou vám hned, že máte přestat běhat a vymyslí to správné řešení, abyste byli co nejdříve v pohodě a zase mohli provozovat svůj milovaný sport.

Když jste příliš unavení
Poslouchat tělo se vyplatí. Je nutné rozlišit lenivost a to, že už opravdu jedete přes čáru. Tělo přesně ví, co má dělat a dává to najevo. Velmi důležitý je v tréninku i kvalitní odpočinek, bez něho se dál neposunete. Bylo vědecky dokázáno, že ti, kteří více trénovali a neodpočívali, byli na tom hůře než ti, co regeneraci v tréninku zařazovali. A nezapomínejte, že právě podzim je časem, kdy se tělu má dát oraz a nabrat síly na další období, kdy se v pomalém tempu budou nabírat dlouhé kilometry.

Když jste měli stresový den
Mnozí běhají i proto, aby si vyčistili hlavu. Ano, to je fajn a běh to umí skvěle. Pokud jste ale celý den byli v obrovském napětí, není dobré si pak večer naordinovat náročný tempový trénink nebo intervaly. I to je pro tělo další stres. Když nemůžete vynechat a jít si místo toho raději zrelaxovat třeba do sauny nebo do vířivky, dejte si jen jednoduchý, pozvolný a ne příliš dlouhý výběh.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena