NUTREND racing OSNABRUCKER

NUTREND racing OSNABRUCKER

Pátý závod vrchařského FIA International Hill Climb Cup 2019 v německém Osnabrücku je minulostí a Nutrend Racing se podílel svojí účastí na velmi napínavém průběhu závodu. Václav Janík tradičně nastoupil k bojům v kategorii 2 s Normou M20FC Turbo a s 2030 metrů dlouhou tratí si poradil jako třetí nejúspěšnější mezi dvoumístnými vozidly skupiny E2-SC.

Cesta týmového kamiónu na severozápad Německa měla z pohledu Nutrend Racing jediný cíl – získat co nejvíce bodů do průběžného hodnocení šampionátu FIA International Hill Climb Cup pro Václava Janíka, který věděl, že na krátké německé trati ho bude očekávat velmi silná konkurence: „Německý závod je každoročně velká party. Pořadatelé svým závodem žijí, pro diváky i celkovou úroveň závodu dělají maximum. Daří se jim i každoročně přilákat ty nejrychlejší jezdce z celé Evropy, takže se potkáme se Sebastienem Petitem, Christianem Merlim nebo třeba Švýcarem Steinerem. V naší skupině očekávám boj o každou desetinu a určitě nebude chtít naším soupeřům usnadnit cestu za vavříny.“

Už sobotní program ukázal vyrovnanost špičky startovního pole – minimální rozdíly v každé ze čtyř tréninkových jízd, dávaly jasné indicie, jak moc bude napínavý nedělní závod. Pro kopec u Osnabrücku jsou každoročně těsné časové rozdíly jízd jednotlivých pilotů typické: „Je to pravidlem, že na tomto poměrně rychlém krátkém kopci rozhodují desetiny. Každoročně je závod o každém detailu, jak se podaří trefit nastavení vozu, jakou formu má právě pilot. Je lehké zde udělat chybu, což už jsme si v minulosti také vyzkoušeli, ale tuto variantu si nepřipouštíme. V nedělních jízdách chceme využít skvěle připraveného auta a snad se mi podaří najít i správnou rychlost,“ konstatoval po sobotním tréninku český jezdec.

Nutrend Racing ovšem o uplynulém víkendu bojoval nejen na německé půdě, ale i na Slovensku, kde se představil na kopci Jankov vršok polský jezdec Pawel Rzadkosz s dvoulitrovou Normou. Po své premiéře na závodu Mistrovství Evropy v polské Limanowe s Lolou F3000, to byl pro něho již druhý start za Nutrend Racing. S Normou si tentokrát dojel na Jankove vršku v celkovém hodnocení dvakrát pro 6. absolutní místo, což potvrdilo jeho dobrou jezdeckou kvalitu a otevřelo další prostor pro spolupráci s Nutrend Racing. V Německu tým Pawlovy výsledky pečlivě sledoval a zároveň se s maximálním úsilím připravoval na nedělní čtveřici závodních jízd, z nichž dvě nejrychlejší tvořily konečný výsledkový čas.

Loňský ročník závodu zakončil Václav Janík v celkovém hodnocení jako pátý. Během loňských závodních jízd si byl vědom několika nedostatků, které ho stály lepší umístění a pro letošní ročník chtěl odstraněním těchto ztrát zrychlit. Startovní číslo 33, tedy Václav Janík, vstoupilo do letošního závodu šestým nejrychlejším časem ovšem s půl sekundovým zrychlením oproti svému nejlepšímu času z roku 2018: „Je vidět jak náročné soupeře mám. Jízda se mi podařila, zajel jsem si osobní maximum, ale stejně to na soupeře těsně nestačí a držíme průběžné 4. místo ve skupině. Nezbývá než ve zbylých jízdách ještě zrychlit, jedině to bude cesta k vylepšení našeho umístění,“ hodnotil výsledky první jízdy Václav. Z rychlostí na německé trati neměl problém. Po analýze dat nalezl ještě několik možností, jak se pokusit o zrychlení, což ale musela potvrdit až časomíra. Ve druhém i třetím výstupu nedělního dne se nakonec časový údaj zastavil shodně na údaji 51 sekund a 7 desetin, což se rovnalo dalšímu zrychlení o půl sekundy a posunu osobního maxima o celou sekundu! A právě druhá a třetí Václavova jízda nakonec představovaly nejrychlejší výkony závodního víkendu pro českého jezdce.

„Pro mě osobně velký posun. Stáhnout sekundu z osobního maxima na dvoukilometrové trati je hodně. Podařilo se mi navíc tento čas zopakovat a se zajetým časem jsem spokojený. Bohužel soupeřům se podařilo pokořit trať ještě rychleji a nakonec to pro nás znamená konečné třetí místo v rámci naší skupiny E2-SC a absolutní 5. místo. Musím říci, že auto bylo tento víkend skvěle připravené a jízdu jsem si velmi užíval. Diváci viděli skvělé závody a díky online přenosu snad i naši fanoušci u počítačů. Sledovat malé časové rozdíly, kdy bylo v celkovém hodnocení 5 pilotů namačkaných ve 3 sekundách, to bavilo nejen nás jezdce. Naneštěstí právě já jsem byl tím pátým v pořadí a trochu nás mrzí, že se nepodařilo porazit Francouze Petita, který se tak dostal v průběžném hodnocení do vedení šampionátu. Ve zbylých dvou závodech tak nezbývá než se pokusit o útok na Petita, třeba už při dalším závodě v Lučine,“ uzavřel své německé účinkování Václav Janík.

Nutrend Racing si tedy z Německa odváží 15 bodů za třetí místo v rámci kategorie 2 (Patrik Zajelsnik nebyl nakonec v závodě hodnocen) a k předposlednímu závodu sezóny ve slovinském Lučine bude přijíždět jako druhý v pořadí hodnocení FIA Cupu.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena