Pitný režim – základ každého sportu - 2. díl

Pitný režim – základ každého sportu - 2. díl

Člověk může hladovět týdny, žízní ale umírá po 3 dnech! Nejhorší věc, která může sportovce potkat je nedostatek tekutin. Dehydratace organismu (snížené množství obsahu vody v organismu) zhoršuje sportovní výkon a závažně ovlivňuje jak vytrvalostní, tak také rychlostní i silové disciplíny.

Pijte pravidelně v průběhu aktivity a předcházejte nepříjemnému vyčerpání a snížení výkonnosti!

Pokud chcete udělat maximum pro to, abyste udrželi výkonnost a oddálili nástup únavy, tak musíte při aktivitě doplňovat tekutiny, které ztratíte potem. Pít vodu v průběhu intenzivní aktivity a při vysokých teplotách nestačí. Správný nápoj by měl obsahovat dostatek minerálů, které ztrácíte v průběhu aktivity potem, a také dostatek sacharidů - důležité energie pro organismus. Nápoje, které obsahují minerály i sacharidy jsou při aktivitě vhodné, protože zajišťují mnohem efektivnější hydrataci organismu než běžná voda a navíc dodávají energii a tím podporují výkonnost!

Pijte každých 15 – 20 minut výkonu 150 – 350 ml tekutin!

Nestačí poslouchat jen své tělo a napít se až ucítíte žízeň. Pokud už totiž máte žízeň, tak je pravděpodobně pozdě a organismus je již dehydrovaný – ztratili jste tedy mnoho tekutin, což znamená, že se vám nepodaří udržet výkonnost na stejné úrovni a bude docházet k jejímu snížení a záhy se dostaví únava. Například ztráta tekutin o 3 % snižuje výkonnosti až o 20 %.

ISODRINX – nápoj vhodný pro vaši aktivitu!
Nápoje, které byste měli v průběhu aktivity konzumovat, by měly obsahovat minerály a sacharidy případně další funkční látky. Z minerálů je nejdůležitější sodík, který je potem nejvíce ztrácen. ISODRINX obsahuje kromě sodíku i hořčík, draslík, vápník, díky kterým ISODRINX poskytuje efektivnější hydrataci organismu v průběhu aktivity a udržuje tak výkonnost organismu.

ISODRINX Isotonický nápoj s příjemnou osvěžující chutí, který splňuje fyziologické požadavky organismu na doplňování ztracených tekutin, minerálů a energie při fyzické zátěži. Napomáhá k rychlejší rehydrataci organismu a doplnění ztracených minerálů. Pro účinnou regulaci a regeneraci je přidána směs vitaminů. ISODRINX je primárně určený: - hydrataci organismu - doplnění minerálové rovnováhy - doplnění energie - snížení tendence ke svalovým křečím

V průběhu intenzivnější zátěže tělo dominantně spotřebovává sacharidy, což je nejdůležitější a dominantně využívaný zdroj energie. Tělo má vytvořenou zásobu sacharidů, které postupně spotřebovává. Pokud dojde k vyčerpání zásob sacharidů, nastává snížení hladiny krevního cukru (hypoglykémie), což je strašák všech sportovců, protože to znamená jedno – hlaďák – rapidní snížení výkonu, které může vést k představnému konci aktivity. V průběhu zátěže byste měli dodávat 30 – 60 gramů sacharidů za hodinu výkonu. Správný iontový nápoj vám poskytne jak výše zmíněné minerály, tak také sacharidy. Veškeré sacharidy ovšem tělu nedodáte jen prostřednictvím vhodného nápoje. K dalšímu doplnění sacharidů slouží energetické gely a tyčinky.

Iontové sportovní nápoje = efektivní hydratace organismu při zátěži
Voda dodá tekutiny neobsahuje ovšem důležité sacharidy a další látky důležité po fyzický výkon
Sladké minerálky a džusy obsahují naopak velké množství sacharidů, a proto nejsou vhodné pro aktivitu, protože hydrataci nezajistí, ba naopak zhoršují dehydrataci organismu a negativně tak ovlivňují výkon.
Iontové sportovní nápoje (isotonické nebo hypotonické nápoje) – dodají důležité tekutiny pracujícímu organismu, zajistí mnohem efektivnější hydrataci (díky obsaženým sacharidům a minerálům) a navíc dodají energii v podobě sacharidů a minerály, které se ztrácí v průběhu aktivity z těla pocením.

Isotonické nápoje jsou vhodné pro aktivity s vysokou intenzitou trvající do 60 minut. Hypotonické nápoje jsou nápoje vhodné pro aktivity se střední intenzitou trvající od 60 minut více.

Na pitný režim byste ovšem měli myslet už před aktivitou a také po ní!
Hydratace organismu před zátěží
Začněte aktivitu plně hydratovaní! Popíjejte hypotonický nápoj již cca 2 hodiny před aktivitou. Poslední dávku pití vypijte cca 30 minut před začátkem aktivity.

Hydratace organismu po skončení aktivity Sportovci by měli v průběhu aktivity doplnit tolik tekutin, kolik jich ztratí potem. To se ovšem velmi často nepodaří, a proto je důležité myslet na hydrataci po skončení aktivity, kdy je zapotřebí doplnit až 150 % ztracených tekutin. Pokud jste tedy v průběhu aktivity ztratili cca 1 litr tekutin, tak byste v průběhu dvou hodin po skončení aktivity měli vypít až cca 1,5 l tekutin. Můžete zvolit např. UNISPORT.

Další články o pitném režimu najdete zde: 1. díl a 3. díl

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena