Probuďte svůj mozek

Probuďte svůj mozek

I v dnešní vyspělé době je pro nás mozek ještě stále zahalen spoustou otázek. Výzkumy ale dokazují, že mozek se dá trénovat stejně tak, jako naše tělo. Náš mozek má obrovskou plasticitu, neurony lze obnovovat a vytvářet i nové a trvalé spoje. Podporováním správné funkce mozku můžeme však významně ovlivnit nejen náš inteligenční kvocient, ale i naši emoční a sociální inteligenci.

Jak podpořit správnou funkci mozku

Podle současných výzkumů bychom měli dbát na tři základní pilíře pro podporu správné funkce mozku. Těmi jsou správná výživa, fyzický trénink a v neposlední řadě i duševní trénink. Pojďme se zaměřit na první výživový pilíř.

Potřebné živiny aneb výživa pro mozek

Sacharidy – pro svou funkci využívá mozek velkou část přijaté glukózy ze stravy. Protože si mozek není schopen dělat zásoby glukózy sám, tak je závislý na neustálém přísunu ze stravy. Ideální je příjem komplexních sacharidů z obilovin či cereálií.

Tuky – tuky potřebuje mozek pro pružnost a flexibilitu membrán neuronů. V rostlinných a rybích tucích, které bychom měli v naší stravě preferovat, nalezneme tolik potřebné omega-3, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. Tyto se nacházejí například v rybách, mořských řasách, luštěninách, avokádu a mnohých dalších.

Bílkoviny – obecně je známé, že bílkoviny jsou základní stavební jednotka pro naše buňky. Látky bílkovinné povahy jsou pro vznik, zrání a migraci neuronů zcela nezbytné. Plnohodnotné bílkoviny nalezneme například v mase, mléčných výrobcích nebo vejcích.

Vitamíny a minerální látky – významným antioxidantem nejen pro mozek je vitamín E a C. Přirozeně se vitamín E vyskytuje v rostlinných olejích, ořeších, semenech, sóje, nebo máku. Vitamín C se nachází především v ovoci a zelenině. Z minerálních látek je pro mozek důležitý hořčík pro podporu nervového systému a přisívá také k normálním psychologickým funkcím. Zinek, jód a železo podporují naše kognitivní funkce.

Čím ještě můžeme podpořit náš mozek?

Mezi oblíbené potraviny, které lidé často konzumují pro aktivizaci mozku, patří například hořká čokoláda díky obsahu blahodárných flavanolů. Oblíbeným stimulantem pro náš mozek je i káva pro její obsah kofeinu, který je pro mnohé z nás jediný účinný nakopávač. Další ,,superpotravinou“ pro mozek jsou borůvky, které mají výjimečný obsah mnoha antioxidantů a minerálních látek pro podporu přirozené obranyschopnosti organismu. Významnou potravinou je také kysané zelí, které přirozeně disponuje vysokým obsahem vitaminu C a vitamínu B12. Nakonec je třeba vyzvednout i avokádo, které obsahuje mononenasycené mastné kyseliny a v každých 100 g avokáda je kromě toho dokonce 110 mg omega 3 mastných kyselin, které přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Také řada bylinek je vyhledávaná za účelem stimulace našeho mozku, jako například Ginkgo biloba, třezalka tečkovaná nebo ženšen.

Pokud nejsme schopni přijmout dostatečné množství prospěšných látek prostřednictvím naší stravy, pak nám mohou pomoci některé doplňky stravy. Nejčastěji se jedná o kapsle, tablety, či sypké drinky, které obsahují výše zmíněné látky pro podporu správné funkce mozku. Další možnost je prostřednictvím takzvaných ,,funkčních potravin“ jako jsou například tyčinky, kaše nebo různé snacky obohacené o látky našemu mozku prospěšné.

Mozek potřebuje i vodu a pohyb

Mozek je až ze 40 % tvořen vodou a dehydratace jeho činnost výrazně zpomaluje, zároveň to může být jedna z příčin bolestí hlavy. Pohyb pak prokrvuje celé naše tělo, startuje produkci hormonů „štěstí“, pomáhá tělu se lépe vyrovnat se stresem i depresemi a celkově zlepšuje vitalitu, obranyschopnost a doslova „čistí hlavu“. Nezapomínejme tedy na dostatek tekutin a pravidelný pohyb. Autor článku

Nutriční terapeutka: Bc. Veronika Pokorná, DiS.

Zdroje:

Carterová Rita. The Brain Book, Knižní klub 2010

Orel Miroslav. Člověk, jeho mozek a svět. Praha: Grada, 2009

Pilný Ivan. Máte na víc! Probuďte svůj mozek, Brno 2013

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Spravnou-vyzivou-za-zdravy-a-vykonny-mozek.-Co-nutne-potrebuje__s10012x19253.html

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena