Proč se u běhání přesunout ze silnice do terénu?

Proč se u běhání přesunout ze silnice do terénu?

V přírodě je tak krásně! Navíc tyto měsíce zvou k tomu být v ní co nejvíce. Krásně se v ní běhá, a také je to na měkkém povrchu i zdravější. Bojíte se běhat traily a nevíte jak na to? Tady jsou naše osvědčené tipy!

Běhání na silnici je příjemné a komfortní, avšak po určité době to může být nuda. Navíc tvrdý povrch nedělá úplně dobře kloubům a pohybovému aparátu. Jenže mnozí nevědí, jak v terénu běhat a také se děsí kopců. Pokud však víte, jak na přírodu a běhání mimo silnici v přírodním terénu, tak si určitě rychle zvyknete a stanete se také velkými nadšenci trailového běhu jako my.

Odpočine si hlava i tělo

Příroda sama o sobě nabíjí, čistí hlavu, myšlenky a pokud v ní strávíte nějaký čas, budete se cítit jako znovuzrození. Zelená barva, čistý vzduch a působení slunečních paprsků. Všechny tyto věci tělo přímo potřebuje. Jako moderní společnost trávíme stále více času ve městech, ale přitom přírodu máme mnohdy blízko za domem. Terén nemusí být nepřítel, ale právě naopak vás učí soustředění, umět si poradit s různými druhy podkladů a také když běžíte, stihnete toho vidět více, než kdybyste jenom šli. Skvělé jsou v terénu běžecké výlety.

Jak na to?

Pokud jste silniční běžec a jdete poprvé do přírody, nevybírejte si okamžitě náročný terén, ale zkuste lesní nebo polní cestičky. Tělo by si na přírodní povrch mělo zvyknout a také musíte počítat s tím, že se občas objeví nějaký kámen, kořen nebo tráva. Běhejte proto měkce a nebojte se více používat ruce, které vám poslouží také k vyrovnávání stability.

Pořiďte si vhodné boty

Abyste si byli v terénu jistí a žádný povrch vás nevykolejil, neběhejte v hladkých silničních botách, ale v těch určených do přírody. Mají větší stabilitu, nohu upevní a také mají hrubší podešev, která se „zakousne“ do podkladu a podrží vás i při sebězích. Pokud kombinujete pevný a přírodní povrch při běhání například, když do lesa musíte doběhnout po silnici, tak existují běžecké boty, které zvládnou oba typy podkladu. Říkáme tomu rádi „boty chameleonky“ a jsou skvělé i pro ty, kteří s během v terénu začínají, protože mají i větší tlumení.

Kopec není nepřítel

Ano, v přírodě je to většinou nahoru a dolů, ale i na to si jde zvyknout a mít kopce rád. Kopce totiž skvěle zlepšují fyzičku a když je do svého běhání zapojíte, budete mít i intenzivnější trénink. Navíc není potřeba kopec nahoru vyběhnout, není nic špatného na tom ho vyjít. Ušetříte tak energii a budete mít pak dostatek sil běžet rovinky nebo z kopce. I intenzivní chůze nahoru skvěle zlepšuje fyzičku. Dolů se nebojte to pustit, ruce roztáhněte jako křídla, budou vám pomáhat se stabilitou a nohy dejte více od sebe, budete si tak jistější při našlapování.

Zkoušejte to

Možná vám to v terénu ze začátku hned nepůjde, ale dejte tomu čas. Nejen vaše tělo, ale i vaše hlava si potřebuje na nový povrch zvyknout. Pak najednou uvidíte, že běžíte, aniž byste se na to příliš soustředili a jak vám to dělá dobře. Možná se po běhu v přírodě budete cítit fyzicky unavení, ale budete veselí, nabití dobrou náladou a celkově plní energie.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena