Regenerace - nenechte zvítězit vyčerpání!

Regenerace - nenechte zvítězit vyčerpání!

Jakákoli fyzická činnost je nezbytně provázána s únavou, která často může vést až k poklesu fyzického výkonu. Únava se stává postupně intenzivnější a v určitý moment je nutné činnost přerušit. V nejhorších případech únava způsobí nepříjemné zranění.

Základní schéma procesu, který probíhá při fyzické činnosti, je následující: zátěž – únava – zotavení (regenerace).

Výše zmíněný proces je cyklický a po kvalitní regeneraci může následovat opět zátěž a celý cyklus se opakuje. Tento cyklus se prolíná celým našim životem, protože se pochopitelně nejedná pouze o únavu spojenou se sportovní aktivitou, ale i např. s pracovní činností. V průběhu regenerace dochází k obnovení vyčerpaných energetických zdrojů, k obnovení rovnováhy a úpravě regulačních a koordinačních mechanismů. Rychlost a kvalitu regenerace ovlivňuje charakter předchozího zatížení, jeho intenzita, délka zatížení a charakter odpočinku.

Regenerace je záležitost komplexního přístupu a využívá celou řadu prostředků: od pedagogických, přes psychologické a farmakologické, až po prostředky biologické. Rozhodně nesmíme pominout obvyklé prostředky jako jsou například masáže nebo vodní procedury. Dnes nás budou ale zajímat především zástupci sportovní výživy.

Základní úkoly regenerace z pohledu výživy

Důležité je co největší doplnění jaterního a svalového glykogenu a maximální nasycení svalové buňky sacharidy. Základní a nejdůležitější opatření pro co nejdokonalejší regeneraci musíme provést ihned po fyzické aktivitě – čím dříve, tím lépe. Vždyť již v krátké době po výkonu dojde k návratu funkcí organismu až na 80 – 85 % výchozí úrovně při dodržení zásad regenerace. S doplněním sacharidů je třeba začít téměř ihned po dokončení zátěže, ideálně do 20 minut po ukončení pohybové aktivity.

Výživové prostředky, které můžeme při regeneraci uplatnit Jako správné řešení nabízíme sacharidové a protein-sacharidové koktejly, které nám zajistí dodávku důležitých rychle vstřebatelných cukrů, popř. i bílkovin, bezprostředně po fyzické zátěži. Mezi tyto patří například AFTER TRAINING PROTEIN nebo do objemové fáze můžete použít i MASS GAIN.

Po dlouhodobé aktivitě s vysokou intenzitou doporučujeme špičkový sacharidový nápoj REGENER, speciální regenerační formuli určenou pro vyčerpaný organismus po fyzickém výkonu. REGENER dodá dostatečné množství sacharidů, minerálních látek a vitamínů pro maximálně rychlý nástup regeneračních procesů. Nápoj obsahuje také řadu funkčních látek jako aminokyseliny BCAA, glutamin, arginin aj..

Tělo může využít i bílkoviny jako zdroj energie
Počítat s částečnou degradací bílkovin a využití aminokyselin jako zdroje energie musíme vždy. Náš organismus vždy využívá pro energetické krytí i určitý podíl bílkovin a tento podíl se zvyšuje, pokud je výkon dlouhodobý a krátí se nám zásoby dobře využitelné energie. Abychom tento nežádoucí stav co nejvíce eliminovali, je velmi vhodné použít před výkonem esenciální aminokyseliny. Vyzkoušejte EAA MEGA STRONG POWDER, směs devíti esenciálních aminokyselin v instantní formě, doplněná o vitamíny, zinek a extrakt ze zeleného čaje.

Nezapomínejte také na vaše klouby, které jsou pohybovou aktivitou zatěžované. Proto dopřejte vašim zatěžovaným kloubům kvalitní výživu v podobě produktu FLEXIT GOLD DRINK. Obsahuje komplex klíčových látek vhodných při obtížích pohybového aparátu a pro podporu aktivního pohybu. Vysoce kvalitní instantní nápoj obsahuje 9 účinných látek, a navíc skvěle chutná.

Pokud si chcete sportování opravdu užít, neměla by pro vás vyjížďka končit sesednutím z kola. Sport není jen potěšení, někdy může i bolet. Regenerace je proces, při kterém dochází k navrácení organismu zpět do rovnováhy. To znamená, že dochází nejen k obnovení energetických zásob, ale i k obnově poškozených tkání a srovnání vodního a elektrolytového prostředí. Kvalitní regenerace je stavební kámen vaší progresivně se zvyšující výkonnosti. Umožní vám navyšovat tréninkové dávky. Pomůže vám posunout hranice vašich možností zase o kousek dál. Bez kvalitní regenerace není absolutně možné dosáhnout sportovního pokroku. Dovolí vám vrhnout se druhý den opět na to, co vás opravdu baví.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena