Rostislav Vítek chce zdolat světový rekord

Rostislav Vítek chce zdolat světový rekord

Každý rok spolupracujeme na nějakém zajímavém projektu. Tentokrát to bude pokus o světový rekord v přeplavbě kanálu La Manche. V červenci se o něj pokusí bývalý olympionik a jeden z nejlepší extrémních dálkových plavců na světě Rostislav Vítek. Na našem webu i Facebooku Nutrend Endurance uvidíte přípravu, tréninky i samotný závod. Přečtěte si rozhovor, který u nám Rosťa poskytl při návštěvě Nutrendu.

Jak jste se dostal k extrémnímu plavání a co to vlastně znamená?
​K extrémnímu dálkovému plavání jsem se dostal přes klasické bazénové plavání. V určité době mi přestalo stačit a hledal jsem něco víc než jen trénování a závodění od stěny ke stěně v bazénu. Nalezl jsem dálkové plavání a tam jsem ​se zdokonaloval v různých podmínkách na vytrvalostních tratích od 5ti do 25 km.Od roku 2000 jsem začal jezdit na světové poháry v dálkovém plavání po světě a tam se učil další level maratonského plavání na tratích delších než 25 km např. Argentina 57, 66, 88 km​ apod.

Jak vypadá takový trénink extrémního plavce? Je pouze ve vodě nebo i na suchu?
​Trénink je převážně ve vodě kde se naplavává velké množství kilometrů. Já ročně absolvoval 2 - 3tisíce km ve vodě.

Jak vypadá výživová složka přípravy? Máte přísnou dietu nebo jenom upravený jídelníček?

​Bohatá na sacharidy. Dietu v podstatě nemám žádnou, ale nejsem moc masožravec takže jsem si za ty léta strávená ve vodě naučil jíst to co mě zbytečně nezatěžuje a ve vodě mi po tom není špatně.​

Chystáte se na velmi extrémní světový rekord. Přeplavbu kanálu La Manche tam a zpátky. Jak bude vypadat samotný závod?
​Samostná přeplavba bude vypadat tak, že se začátkem července přesunu do Doveru, kde budu čekat na pokyn od lodivoda, který mě bude přes kanál doprovázet. Tam se musím soustředit pouze na jeho pokyny. Když řekne o půlnoci start tak jdem na to. Musím být připraven v jakoukoliv dobu. Pak se již startuje suchou nohou ze břehu a pokus končí v tom lepším případě na stejném místě opět suchou nohou na břehu. Nikdo mě v průběhu pokusu nesmí nijak pomáhat, dotýkat se mě ani já se nesmím nikoho ani lodě dotknout​. Na lodi jsou rozhodčí a lidi, kteří mi dělají servis.

V rámci přípravy i na samotný závod budete používat produkty Nutrend. Které jsou pro Vás důležité a proč?
​V přípravě budu hodně používat pitný režim : isodrinx, regener po tréninku​, při dlouhém trénnku rád používám carbosnack. Ruzné ovocné tyčinky pro příjem rychlé energie. Je pro mě důležité v době tréninku a závodu, nedostat se do stavu hladu. To pak strašně dlouho trvá než to napravím, takže se snažím těmto stavům předcházet kvalitním doplňkem. ​Jelikož někdy nezvládám přijmout dostatečné množství sacharidů ve stravě pomáhám si Gainerem.​

Vůbec si neumím představit, jak probíhá při takovém extrémním závodě suplementace.
​V podstatě při závodech nebo samostatných přeplavbách funguje stravování tak, že z lodě se podává jídlo přes teleskopickou tyč, která může být dlouhá až 5 m, na konci tyče je košík kam se dává pití popřípadě gel nebo jiné věci co plavec potřebuje.Dlouhá tyč je důležitá i proto aby se plavec nedostal do těsného kontaktu s lodí a zabránilo se tak nějakému zranění.​

Pokud překonáte světový rekord v přeplavbě kanálu La Manche, existuje nějaká další výzva?

​V roce 2009 jsem se snažil o nejlepší světový výkon při přeplavbě kanálu La manche jedním směrem z Anglie do Francie a bohužel jsem tenkrát zaostal za rekordem o 16min, kdy se pokazilo počasí v posledních hodinách a já v podstatě plaval několik minut na místě než se mi podařilo silný proud přeplavat. Tak tím chci říct jak strašně důležité je při těchto přeplavbách počasí, které může hodně pomoci ale i hodně uškodit.
Pokud se mi podaří zdárně přeplavat z Anglie do Francie a zpět tak mám naplánované další výzvy kterých je hned několik.

Loni v létě jsem se byl seznámit se známým jezerem Loch Ness, které je nádherné a zároveň magické svým prostředím a Nessie známou Lochnneskou příšerou:) Další zajímavostí tohoto jezera je strašně studená voda, která má v létě teplou vody pouhých 12st.celsia takže překonat jezero 38 km dlouhé v této teplotě a bez neoprenu se zatím podařilo jen několika jedincům. Chtěl bych být prvních Čechem a samozřejmě s nejlepším světovým časem což bych se musel dostat pod 9 h.

Další zajímavé přeplavby mám v plánu v následujících letech, ale nechci vše prozrazovat dopředu:)​

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena