Rostlinná strava podpoří váš vyvážený jídelníček i zdravý životní styl

Rostlinná strava podpoří váš vyvážený jídelníček i zdravý životní styl

Proč je vhodné zařadit do jídelníčku rostlinnou bílkovinu? Jaké jsou její benefity?

Každý z nás, komu není lhostejné složení jeho jídelníčku, ať příležitostný či výkonnostní sportovec, se určitě nejednou zamyslel nad množstvím a zdrojích bílkovin, které pravidelně konzumuje. Víme, že ve stravovacím řetězci je živočišná bílkovina velice důležitá a její vliv na centrální nervovou soustavu (CNS), především ve stadiu vývoje organismu, je nesporný. Ale MASO každý den?! V minulosti bylo maso většinou svátečním jídlem, a proto se jeho nadměrná konzumace nikdy nedostala do diskuzí. Dnešní doba je jiná a maso se na náš talíř dostane takřka 1–2 x denně, což s sebou nese svá úskalí civilizačních nemocí, které lidskou populaci ohrožují. Proto se i obecné výživové doporučení aktuálně přiklání k trendu skutečně snížit konzumaci masa a mastných výrobků oproti současnému průměru spotřeby.

Rostlinné bílkoviny mají například ve srovnání s tučnými masy kratší stravitelnost a jsou o poznání lehčí pro náš trávicí trakt. Tato skutečnost mluví jednoznačně ve prospěch konzumace bílkovin rostlinných zdrojů. Se vzrůstající spotřebou masa jsme například na luštěniny hodně zapomněli. Je to škoda, protože jde o výživově hodnotné jídlo, které lze pořídit za minimální náklady. Recepty z luštěnin skrývají zajímavé možnosti, jen je zapotřebí se s nimi seznámit. Vřele doporučuji dát si 2 dny v týdnu zcela odlehčené dny a využívat rostlinné zdroje. Nenabádám tímto článkem přímo k vegetariánství či veganství, i když v určitém směru bychom se inspirovat mohli, a to: bohatstvím kuchyně s velkou paletou barev a možných kombinací. Luštěniny, ořechy, semena i netradiční obiloviny jsou kvalitní zdroje bílkovin, jejichž zařazení do jídelníčku pokryje nutný přísun bílkovin a odlehčí od trávení masa. Přínosem těchto výživových trendů je vysoký podíl prospěšné vlákniny, pak také zařazení tzv. „superpotravin“, a tím významné doplnění vitamínů a minerálů v přirozené formě. Pestrostí výživy a kombinací více zdrojů bílkovin, které se svými rozdílnými spektry aminokyselin navzájem doplní, ve skutečnosti zvýšíme celkovou využitelnost bílkovin organismem (podrobněji o této tématice v článku M. Tůčka: „Zaostřeno na rostlinné bílkoviny“). Významným benefitem rozmanitosti a barevnosti pokrmů také je, že tak dokážeme pozitivně ovlivňovat naši psychiku.

Nelze ale úplně opomenout, že po technické stránce je takto vyvážený pestrý jídelníček opravdu náročnější nejen na znalost a nákup surovin, ale i na čas a celkovou přípravu jídel. Právě proto Nutrend vyvinul doplněk stravy DELICIOUS VEGAN PROTEIN, který vše usnadní. Díky vhodné kombinaci vzájemně se doplňujících bílkovin z rostlinných zdrojů (hrachový, cizrnový, konopný a dýňový protein), přítomnosti trávicích enzymů, dále také obohacením o bezlepkovou směs obilovin s bohatým nutričním spektrem, o vitamíny, minerální látky a omega mastné kyseliny, je tato novinka unikátním superfood shakem. Svým složením, chutí i benefity předčí vše, co jste doposud měli možnost z této kategorie výrobků vyzkoušet. Splňuje také kritéria pro dietní omezení: DELICIOUS VEGAN PROTEIN je bez lepku, bez laktózy a vhodný nejen pro vegany.

Autorka článku: Mgr. Janka Pálešová, výživová poradkyně

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena