Skialpy jsou o nesmírné svobodě

Skialpy jsou o nesmírné svobodě

Zimní sezóna je v plném proudu a s ní přicházejí i úvahy, jak ozvláštnit pravidelný trénink. Někomu stačí sjezdovky nebo snowboard, někdo se chce pohybovat výrazně aktivněji a jde na běžky. Pro někoho je ale důležitější svoboda, a právě pro něj jsou skialpy.

Jaký je rozdíl mezi běžkami a skialpy?

Skilapy nebo skitouring, je sport, ze kterého jak běžky, tak sjezd vyšel. Dává svobodu pohybu naprosto nesrovnatelnou s jinými lyžemi. Skialpové lyže jsou vlastně jen mírně upravené sjezdovky se speciálním vázáním fungujícím na jednu stranu podobně jako běžkové, ale s patou, která se dá přepnout na pevnou a pak funguje jako vázání sjezdovkové. Podobné je to s botami, které se dají uvolnit a jsou flexibilní, podobně jako běžkové. Nebo je lze utáhnout a najednou jsou z nich lyžáky. Díky této kombinaci je možné se na lyžích pohybovat po rovině a z kopce zcela svobodně. Do kopce pak stačí na lyže nasadit speciální „tulení“ pásy a můžete stoupat do mnohem prudších kopců, než na běžkách.

A co vám přinesou kromě svobody?

Skialpy jsou skvělým vytrvalostním tréninkem s minimální námahou na klouby. Posílí svaly, které potřebujeme i při běhu. Při stoupání do sjezdovek nebo prudkých alpských kopců získáváme potřebnou sílu a vytrvalost. Při sjezdech naopak potrénujeme rovnováhu, která se bude hodit jako prevence proti zraněním při terénních bězích. Podstatnou výhodou skialpinizmu je zapojení i horní poloviny těla a takové komplexní zapojení celého svalového aparátu má velký vliv na zlepšení VO2Max.

Kam tedy na skialpy vyrazit?

Samozřejmě nejlepším místem jsou Alpy, kde existuje mnoho značených cest, nebo si můžete najmout horského vůdce, který vás vezme na úžasná místa. Avšak i u nás je možné najít zajímavé trasy, třeba na Dolní Moravě nebo na Šumavě, kousek za hranicemi je nádherný prostor v německém Velkém Javoru.

Co všechno potřebujete?

Základem jsou kvalitní skilapové lyže, vázání a boty. Oblečení pak stejné, jako na zimní běh nebo běžky. Takže výrazně lehčí a pružnější než sjezdové, ale je dobré ho doplnit o kvalitní membránovou bundu. Ta se hodí na kopci, nebo při sjezdu, kdy bude podstatně více profukovat. Do batohu si přibalte tyčinky Flapjack nebo Voltage, protože v zimě na horách můžete strávit spoustu hodin a energie se bude hodit. Já sám přihodím ještě pro jistotu dva tři Enduro snacky, protože na horách se může stát cokoliv a mít s sebou energii navíc není na škodu.

Jak na skialpy v Čechách a na Moravě?

Dlouho bylo u nás trendem v zimě vyrazit buď na sjezdovky nebo běžky. Časy se ale mění a proč oba sporty nespojit? Pokud vás to láká, jsou tady skialpy. Sport, který si nechává to nejlepší z obojího.

Jenže jsou na ně u nás vhodné podmínky? Odpověď je překvapivě snadná - ano jsou. Někteří skialpinisti nebo chcete-li skitoureři volí jednoduše chodit po okraji sjezdovky nahoru a pak pěkně po sjezdovce dolů. To je sice super trénink, který vás posílí a super je pro začátek, kdy chcete získat zkušenosti, ale každým rokem přibývá značených skialpinistických tras po celé republice od Beskyd až po Šumavu. Protože ale sdílíme hory i s dalšími návštěvníky, běžkaři, turisty a lyžaři je dobré znát základní pravidla pohybu na skialpech v lyžařských střediscích:

  • Chodím pouze po vyznačených trasách pro skialpinisty. Pokud ve skiareálu vyznačené trasy nejsou a podmínky mi neumožňují pohybovat se jinde, než na sjezdovce, pak vystupuji vždy po jejím okraji a tak, abych co nejméně omezoval a ohrožoval ostatní lyžaře.
  • Pokud chodím ve skupině, vždy stoupáme v řadě za sebou.
  • Jsem maximálně opatrný na terénních zlomech nebo při omezené viditelnosti, používám oblečení výrazných barev nebo reflexní vestu, v noci zásadně nosím rozsvícenou čelovku.
  • Nevstupuji na sjezdovky, které se právě upravují.
  • Pokud opravdu musím sjíždět po čerstvě upravené sjezdovce, tak vždy jen po jejím okraji a tak, abych upravenou sjezdovku minimálně poškodil.
  • Vždy respektuji pokyny a doporučení pracovníků areálu.
  • Pokud to skiareál vyžaduje, podílím se na nákladech spojených s výrobou umělého sněhu a údržbou sjezdovky.

Pokud budete dodržovat tato pravidla, nemusíte se ničeho bát. Lyžařská střediska investují každý rok nemalé částky do údržby a výroby sněhu. Je proto správné se v nich chovat ohleduplně a solidárně. Stejně tak protože se většinou pohybujeme v národních parcích a přírodních rezervacích, dodržujeme také jejich pravidla abychom se i v dalších letech mohli svobodně pohybovat po horách.Těším se až se někde na horách letos v zimě potkáme. Pro začátek třeba na některém z testovacích dní. Opět budou v zimě skoro každý víkend.

Text: Michal, Running2.cz

Bc. Veronika Pokorná, DiS.

Bc. Veronika Pokorná, DiS. 8.1.2019

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena