Šoltys dokončil maratonskou etapu jen těsně za Top 10.

Šoltys dokončil maratonskou etapu jen těsně za Top 10.

Martin Šoltys dojel v páté etapě, která byla z bezpečnostních důvodů zkrácena, na jedenáctém místě. Na oficiální výsledky se stále čeká. V sobotu je v Peru na programu den volna.

„Dneska se jela nejdelší etapa závodu, i když byla na konci z bezpečnostních důvodů zkrácená. Kluci přijeli do bivaku pozdě večer, důležité ale je, že jsou tady. Na mezičase, kde byla etapa zakončena byli na jedenáctém místě. Čekáme teď na oficiální výsledky až to přepočtou na stav z posledního kontrolního bodu. Bylo to dlouhý, úmorný, na posádce byla hodně znát únava. Pořadatel to dobře naplánoval, aby si posádky před volným dnem museli hrábnout až na dno,“ komentoval pátou etapu manažer týmu Jan Kalivoda.

Pilot týmu Tatra Buggyra Racing Martin Šoltys dokončil dle zkrácenou pátou etapu na jedenácté pozici. „Bylo to hodně náročný, hlavně ty fesh feshové pláně, kterých bylo hodně oba dva dny. Na nich auto hrozně trpí, protože fesh fesh je hrozně jemnej, něco jako cement. Není před ním úniku a všechno kolem sebe ničí. Jinak to dnes bylo dobré, žádné velké problémy. Akorát asi 50 kilometrů před cílem etapu zastavili, protože byla hustá mlha. Já jsem v jednu chvíli neviděl ani na dva metry. Kvůli bezpečnosti to raději ukončili. Jednalo se o prozíravé rozhodnutí. Teď se těšíme na volný den, kdy konečně trochu odpočineme,“ konstatoval Martin.

„Já to zatím hodnotím dobře. Máme za sebou pět etap, jsme v cíli první poloviny Dakaru. Rádi bychom skončili v nejlepší desítce, ale je to opravdu těžké. Jsou zde dva velké tovární týmy, Kamaz a Iveco, které mají zatím celkem stabilní výsledky. Uvidíme ale, jak se bude vyvíjet druhá část rally, stát se může opravdu všechno, ale my budeme bojovat,“ řekl po dojezdu do bivaku odhodlaně palubní mechanik Tomáš Šikola.

Během včerejší etapy se na 259. kilometru stal závažný incident, kdy pilot Kamazu Andrey Karginov „přejel“ jednoho z diváků, který ovšem stál v zakázané zóně. Nicméně jelikož pilot kamionu s číslem 518 nezastavil a nepomohl zraněnému divákovi, jury ho následně vyloučila ze závodu.

V sobotu si posádky budou moci užít den volna a načerpat síly do druhé poloviny rally Dakar, která startuje v neděli etapou z Arequipy do San Juan de Marcona. Do té se již znovu zapojí v oddělené klasifikaci i Martin Kolomý.

Výsledky 5. etapy (neoficiální):
> 1. Nikolaev KAMAZ 4:46:11
> 2. Sotnikov KAMAZ +0:38
> 3. Viazovich MAZ +3:05
> 4. Van Den Heuvel IVECO +6:05
> 5. De Rooy IVECO +6:28
> 11. ŠOLTYS TATRA +33:00

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena