Stubai Ultratrail – pekelný závod na ledovec

Stubai Ultratrail – pekelný závod na ledovec

Hory a příroda to je naše, k tomu milujeme trailové běhání. Jak tyto dvě vášně spojit? No přece na závodě, jehož všechny distance končí ve výšce 3000 metrů – na jednom z nejznámějších rakouských ledovců. Jaké to je se na něho dostat po svých?

Když si vybíráte závod v horách, nezáleží jenom na jeho délce, ale také na převýšení. Když jsem se rozhodovala, kterou z tras Stubai Ultratrail běžet, nejprve jsem samozřejmě pokukovala po té nejdelší – 68K. Takovou kilometráž jsem už dala, ale když jsem se podívala na převýšení, které bylo přes 5000 metrů, zůstala jsem nohama na zemi a přihlásila se na trasu 32K, kde stoupání nebylo taky zanedbatelné – mělo 3500 metrů.

Natrénováno jsem měla, ale odpočinku příliš ne. Jen pouhý týden nás dělil od běžecké kempu s přeběhnutím 120 km trasy legendárního závodu Lavaredo. Ale nedalo se nic dělat, prostě s termíny hýbat nejde. Zato jsem ale byla skvěle připravená psychicky – těžký terén v Itálii mi dal ještě větší jistotu a vyloženě jsem na Stubai těšila. Byla jsem tu už několikrát, ale vždycky v zimě a lyžovat.

Neustift je malebné městečko, které ze všech stran lemují hory. Dominuje mu bílý kostel a od něho i moje trasa startovala. I když jsem to z hotelu měla jen dvě minuty, byla jsem tu o dost dříve, protože jsem věděla, že se tu kontroluje povinná výbava. Ano, do hor je potřeba být připraven. Jenže to jsem netušila, že tady budou pečlivě střežit i to, co si s sebou nesu na jídlo. Tedy přesněji řečeno to, co je zabalené v plastu, kvůli ekologii.

Vytahuji tedy svoje tyčinky – Voltage, Fruit Energy a tablety Carbonex. Bez těch se na horských závodech neobejdu. Díky nim stále dost energie a zvládnu tak i těžké trasy. Holt moje tělo funguje na cukry. Každou tyčinku pořadatel vzal do ruky a napsal na ní moje startovní číslo. Je to proto, že když na trase odhodíte obal, je jasné, kdo to byl a hrozí za i diskvalifikace.

Znovu dávám všechnu výbavu do batohu a pak startujeme. Z městečka se trasa stáčí do lesa. Stoupáme a vidíme Neustift jako na dlani. Nesmím se ale jen kochat, musím si kontrolovat, kdy jím a kdy piju. Samotnou vodu v horku pít nemůžu, musím při takovém vypětí dodávat tělu také minerály. Na to je nejlepší ionťák v tabletách – ISO drink. Stačí jen na občerstvovačce nabrat vodu a vhodit jednu. Mám radši, když mám ionťák svůj a vyzkoušený. Vím, jak silný je a moje tělo je na něho zvyklé.

Makáme. Dvaadvacet kilometrů utíká docela rychle, hodně míst je běhatelných a ta příroda tady! V dálce už jde vidět ledovec. Je jasné, že to nejhorší teprve přijde. Na posledních osmi kilometrech nahoru je 1300 metrů převýšení. Stále nahoru - cik, cak – cestičky jsou jako by je někdo maloval podle písmene Z. Pěkně prudké a na přímém slunci. Jde to ztěžka. Každou půl hodinu i tady jím půlku tyčinky, tady opravdu nesmí energie dojít! Také koukám pod nohy, kde šlapu. Cestičky jsou z velkých balvanů a šlápnout špatně znamená mít zaklíněnou nohu nebo sklouznutí se. To nechceš!

Poslední metry na ledovec jsou peklo. Není tu žádný sníh, letos je opravdu velmi teplé léto a tak se úplně na vrchol z bezpečnostních důvodů nemůže. Za mnou funí jeden závodník. Vypadá, že toho má nejen plné zuby, ale také těžké nohy, skoro mi až připadá, že každou chvíli omdlí. Jsi ok? Ptám se ho? Je to Polák a říká, že „jo“. „Nechceš tyčinku na energii, přece jenom ještě chvíli budeme stoupat?“ ptám se ho. Pokyvuje hlavou a já mu podávám svoji Fruit Energy. Mám jich vždycky více, člověk nikdy neví.

Tyčinka do něho zapadá, a ještě se olizuje. Měl malinovou a najednou vypadá jinak. Ztrhaný výraz střídá úsměv a nahoru to jde o dost lépe. Nechávám ho jít s jinou skupinou, mám rychlejší tempo a dávám poslední výškové metry. Chci to už mít za sebou a být nahoře u Michala, který běžel dlouhou trať. Už ho vidím. Jsem v cíli! Do očí se hrnou slzy a já jsem dojatá. Pak dobíhá i kolega z Polska a děkuje, že ho tyčinka zachránila. Naštěstí se tyto tyčinky dají koupit i tam. A moje resumé? Krásný závod, kde ale počítejte s tím, že peklo čeká až na konci. Proto doporučuji se pořádně vybavit Nutrendem!

Text: Soňa, Running2

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena