Taurin

Taurin

Přestože taurin není součástí svalových bílkovin, tak je po glutaminu druhá nejrozšířenější aminokyselina – a tato jeho koncentrace jistě hodně vypovídá o jeho důležité úloze v organismu. Ing. Jan Smejkal vám přiblíží veškeré informace, které jsou pro vás o taurinu důležité.

Odkud taurin získáváme?
Taurin si organismus na jedné straně dokáže „vyrobit“ z aminokyselin methioninu a cysteinu a na druhé straně jeho významnějším zdrojem jsou kvalitní potraviny, jako např. sýr Cottage, ovesné vločky, vejce, drůbeží maso apod.

Taurin a sportovci – jsou dávky taurinu získané z běžných potravin pro sportovce dostačující?
Odpověď je jednoduchá - sportovcům tyto dávky nestačí. Proč? V průběhu tréninku totiž silně klesá hladina taurinu a tím přímo úměrně klesá i naše síla. Pokud ovšem použijeme taurin před tréninkem, tak se nejenom pokles síly neprojeví, ale dokonce se síla mírně zvýší.

Efekty taurinu
Taurin má důležitý efekt i pro snižování hladiny kyseliny mléčné při intenzivních trénincích, díky hydrataci zvyšuje objem svalových buněk a pomáhá udržovat minerální rovnováhu - tedy potlačovat riziko svalových křečí.

Díky taurinu pracuje srdce při sportovním výkonu hospodárněji a efektněji – zvyšuje totiž sílu srdečních kontrakcí za současného poklesu tepové frekvence. „Natahuje“ glukózu a aminokyseliny do svalových buněk a tedy působí anabolicky jako inzulin, ale bez toho, že by snižoval hladinu krevního cukru.

Odborné studie jednoznačně prokázaly: suplementace taurinem snižuje rozklad svalových bílkovin, a to až o 20%, a proto působí antikatabolicky. Silně to tedy připomíná efekt větvených aminokyselin. Již výše uvedená fakta – nutno dodat, že méně známá – by sama o sobě byla dostatečným důvodem k použití taurinu jako suplementu.

A to jsme se ještě nezmínili o účincích taurinu, které jsou pro sportovce a širokou veřejnost známější – což je funkce taurinu jako energetického stimulantu. Taurin bývá často součástí energetických a stimulačních nápojů, které vzájemně využívají zesilující kombinace taurinu a kofeinu, ovšem tyto komerční nápoje jsou zbytečně předražené a doplněné pro sportovce nevhodným řepným cukrem. Mnohem příznivější je např. použití osvědčeného přípravku COMPRESS BRUTUS.

Účinky taurinu vhodné nejen pro sportovce

Taurin jakožto stimulant výkonu:
- oddaluje pocit únavy při cvičení, - zvyšuje koncentraci při fyzické i duševní práci, - podporuje činnost mozku, - zvyšuje koncentraci na sportovní výkon a toleranci na stres, - zlepšuje koordinaci pohybů, - urychluje přenos nervových vzruchů a nastoluje psychickou pohodu, protože odstraňuje úzkost, - zvyšuje psychickou odolnost.

Výčet je to dlouhý, ale efekt je založen na zcela seriozních studiích, a proto zařazení taurinu do vašeho suplementárního programu může znamenat pro váš sportovní výkon opravdu velký přínos!

S jakými produkty je možné TAURINE kombinovat?

  1. Chcete podpořit spalování tuků?
    Kromě osvědčené a prověřené kombinace taurinu s kofeinem, můžeme doplnit tuto „dvojku“ ještě L-Carnitinem… a to nemá chybu.
  2. Chcete urychlit regeneraci po tréninku?
    Tak konzumujte taurin společně s glukózou a kreatin monohydrátem (další ingrediencí může být i glutamin).

Samozřejmě taurin není samospasitelný, ale pokud ho budete používat jako doplněk kvalitního tréninkového a výživového programu, tak můžete podstatně přispět k nárůstu svalové hmoty a síly a prospět i svému zdraví!

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena