Tyrosin a jeho důležitost v organismu

Tyrosin a jeho důležitost v organismu

Aminokyseliny jsou základní stavební jednotkou bílkovin a vytvářejí jejich strukturu. Na stavbě svalových bílkovin se jich podílí celkem 21.

Dle důležitosti dělíme aminokyseliny do dvou skupin:
- esenciální (nezbytné), které je nutné dodat potravou - neesenciální, které si organismus dokáže vytvořit v případě potřeby z jiných aminokyselin.

Tyrosin patří mezi neesenciální aminokyseliny. Ve svalové bílkovině je zastoupen 1 až 2 %. Z tohoto zorného úhlu pohledu mu není třeba věnovat žádnou větší pozornost. Situace se ale diametrálně změní, pokud se podíváme na tyrosin jako na samostatnou aminokyselinu. Většině sportovců jsou dobře známy jiné aminokyseliny, které jsou ve sportovní výživě a tréninku neustále zdůrazňovány. Mezi tyto „oblíbené“ aminokyseliny patří např. BCAA (leucin, isoleucin a valin), které jsou již jakousi „stálicí“ sportovní výživy, dále také glutamin a v posledních letech i arginin.

Ale co Tyrosin? Ten je na současném poli sportovní výživy hodně opomíjen, doslova „živoří“ ve stínu populárnějších aminokyselin, ale neprávem. Vždyť již v 80. letech dvacátého století se objevily odborné studie ze slavného Colganova institutu v USA, které dokumentovaly možnost použití tyrosinu jako stimulátoru vylučování růstového hormonu – jako ostatně i několik dalších aminokyselin (např. arginin, ornitin, tryptofan či lysin).
Avšak v současnosti se pozornost ve vztahu k tyrosinu obrací jinam. Tyrosin je aminokyselina, které má mnohostranné využití v organismu, ovlivňuje řadu fyziologických funkcí. Při bližším zkoumáním a poznáváním lidského organismu se objevují stále nové souvztažnosti, které dříve nebyly známy. A proto by rozhodně neměl být tyrosin opomíjen. Je totiž prekursorem (jakýmsi předstupněm) velmi důležitých látek, a to především hormonů v lidském organismu.

Tyrosin má tedy v těle tyto funkce:
- Tyrosin je základním stavebním kamenem hormonů štítné žlázy - trijodtyroninu a tyroxinu. Štítná žláza, přesněji řečeno její hormony, zásadně ovlivňují úroveň bazálního metabolismu, což je rozhodující pro celkovou energetickou bilanci. A již tu máme první významné použití tyrosinu. Během redukčních diet dochází často k útlumu bazálního metabolismu. Organismus doslova šetří energií na svůj provoz, což je přesně opačný efekt, než se od redukčních diet očekává. Použitím tyrosinu můžete úroveň bazálního metabolismu opět zvýšit tím, že tato aminokyselina podporuje tvorbu thyroidních hormonů. Druhotným a velice vítaným efektem je pak i zvýšené spalování tuků. - Tyrosin je nezbytný pro tvorbu tzv. poplachových, stresových hormonů adrenalinu a noradrenalinu (katecholaminy) – hormonů dřeně nadledvinek, které se ve zvýšeném množství vylučují při stresových situacích.Tyto hormony zodpovídají za tzv. poplachovou reakci, která u pravěkých lidí byla často otázkou života a smrti. Tělo díky „poplachovým“ hormonům mobilizuje energii a připravuje jedince na boj a u těch méně statečných na útěk - zvyšuje se tepová a dechová frekvence, roste krevní tlak, začínáme se potit, mobilizují se energetické zdroje. V současné době se stresové hormony nejčastěji vyplavují, když nestíháme v práci, když nám vynadá šéf, nebo když se „ploužíme“ v nekonečné koloně vozidel. A tak nás projevy těchto hormonů spíše obtěžují. Ale vše špatné je i pro něco dobré! Metabolické účinky mají katecholaminy v játrech, svalech a tucích. Aktivace jaterních receptorů adrenalinem vede ke glykogenolýze (štěpení glykogenu) a ke zvýšení glykémie (hladina krevního cukru), podobný účinek nastává i s glykogenem ve svalech.

V tukové tkáni vyvolávají adrenalin i noradrenalin lipolýzu - štěpení tuků na mastné kyseliny a glycerol. Uvolněné mastné kyseliny slouží jako zdroj energie pro svaly a mohou poskytovat materiál pro jaterní glukoneogenezi. Vylučování stresových hormonů nám právě díky mobilizaci glykogenu a tuků poskytne bohaté energetické zdroje pro trénink. Především mobilizací tukových zásob oceníte při snaze o redukci hmotnosti. A to je další vítaná možnost jak využít tyrosin. Z tohoto důvodu tyrosin umožňuje sportovcům kvalitnější, intenzivnější a náročnější trénink. Máte více energie pro trénink a cvičíte v lepší psychické pohodě.
  • V souvislosti s katecholaminy jsme zvyklí mluvit pouze o katabolických účincích. Ale teď zbystřete pozornost vy všichni, kterým se jedná o nárůst síly a svalové hmoty. Dle posledních odborných studií je jejich vliv na metabolismus proteinů, alespoň v kosterním svalu, anabolický! Proteoanabolický účinek katecholaminů je způsobem inhibicí proteolýzy. Převedeno do srozumitelnější formy: zabraňuje rozpadu bílkovin.
  • Tyrosin stimuluje a upravuje aktivitu mozku, potlačuje stresové, depresivní a úzkostné stavy, zlepšuje náladu, zvyšuje čilost a vitalitu, podporuje tvorbu a aktivaci endorfinů (hormonů dobré nálady). Jak by také ne, vždyť jeho chemická struktura je velmi blízká alkaloidu morfinu.
  • Tyrosin je základem pro tvorbu melaninu – základního pigmentu kůže, který vyvolává tmavé opálení pokožky. V kombinaci s mědí se používá pro urychlení efektu opalování, jistě i toto je zajímavá informace pro kulturisty, pro které je úprava a stav pokožky jedním z faktorů ovlivňujících úspěch na pódiu.
  • Tyrosin má synergický efekt s látkami podporujícími spalování tuků, a to na základě termogeneze (např. synefrin, extrakt zeleného čaje, capsaicin apod.), ale i s látkami, které podporují a zefektivňují využívání tuků jako energetického zdroje (např. L-Carnitin). Velice významného synergického efektu dosahuje tyrosin v kombinaci se stimulujícími látkami jako je kofein, taurin apod.

Jak a kdy tyrosin používat?
Pro jeho účinnost jako specificky působící aminokyselinu je třeba mít na zřeteli jednu zásadu: nikdy jeho aplikaci nekombinujte s příjmem proteinových koncentrátů či jiných bílkovin! Tím bychom jeho efekt zcela potlačili. Proto ho zapíjejte buď ovocnými šťávami, nebo vodou, ovšem rozhodně ne mlékem.

Pro podporu sportovního výkonu ho můžete použít cca 30 až 60 minut před tréninkem.
Při redukčních dietách a podpoře hubnutí
jej konzumujte ráno na lačno a druhou dávku opět před tréninkem. Pro zlepšení nálady, při pocitech velké psychické únavy použijte ráno na lačno, či kdykoli před duševně náročnou činností.
Tyrosin je výborným doplňkem při překonávání tréninkové stagnace, při stavech mentální a fyzické únavy, při hubnutí a redukčních dietách… takže nezbývá než vyzkoušet!

Protože tyrosin silně aktivizuje organismus, tak ho nepoužívejte navečer, opravdu těžko byste usínali.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Hotový pre-workout nápoj,

který vás nastartuje!

Ochutnat
Hotový pre-workout nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena