Václav Janík – Gorjanci a Slovakiaring

Václav Janík – Gorjanci a Slovakiaring

Václav Janík – reprezentant Nutrend Racing, jasně dominoval závodnímu víkendu ve slovinském Gorjanci, kde se jel čtvrtý závod FIA International Hill Climb Cup 2018.

Český jezdec potvrdil roli favorita a po celý víkend vévodil výsledkovým listinám. Svoji rychlost proměnil v absolutní vítězství a stejně tak v prvenství v kategorii 2, v níž si upevnil vedoucí pozici v rámci průběžného hodnocení šampionátu.

Po „snovém“ domácím závodě na Ecce Homo, kde se povedlo dosáhnout týmu životního výsledku v podobě absolutního druhého místa, prostřednictvím skvělých jízd Václava Janíka, opět vyrážel Nutrend Racing do dalších bojů Evropského poháru. Tentokrát směřoval na jih do Slovinska, kde byl v kalendáři letošní sezóny v pořadí již čtvrtý závod – Gorjanci. Na jezdce Jiřího Svobodu a Václava Janíka čekala dobře známá trať s délkou 4300 metrů.

Jiří Svoboda pro náročnou trať, která je charakteristická četnými nerovnostmi a kluzkým asfaltovým povrchem, tentokrát volil start se sportovním prototypem Norma M20FC ve skupině do 2 litrů. Václav Janík se ve Slovinsku představil tradičně s Normou M20FC Turbo v nejrychlejší skupině do 3 litrů objemu motoru. Tréninky ukázaly, kdo z celého startovního pole bude v nedělním závodě usilovat nejvíce o vítězné vavříny. Dvojice Janík-Svoboda si ve dvou přípravných jízdách zaslouženě zajistila roli favoritů, když nejrychlejší čas zaznamenal Václav Janík a Jiří Svoboda jistil po těsném souboji s domácím Stankovičem absolutní druhé místo: „V tréninku jsme vyzkoušeli specifické nastavení našich vozů pro tento závod. V Gorjanci je velmi náročný povrch tratě, který díky velkým nerovnostem zrovna nesvědčí jízdě sportovních prototypů. Tréninky jsme zvládli v pohodovém tempu. Dařilo se i Jiřímu, který v tréninku zajel druhý čas. V neděli bychom chtěli výsledek z tréninku zopakovat a potvrdit naši roli favoritů v tomto závodě,“ uvedl k nejrychlejší dvojici sobotního programu Václav Janík.

V letošní sezóně se již stalo pravidlem, že závodní den je rozdělen na mokrou a suchou závodní jízdu díky vrtochům počasí. Stejně tomu tak bylo i v Gorjanci, kde si počasí opět udělalo ze závodních jezdců „dobrý den“. První závod se neobešel bez deště, který navíc v kombinaci s místním charakterem asfaltu přinesl do úvodní nedělní jízdy velké drama. Velmi kluzký povrch tratě výrazně zpomalil oproti tréninku celé startovní pole, četné problémy soupeřů na dráze dávaly jasné indicie, že vstup do závodního dne nebudou mít reprezentanti Nutrend Racing vůbec jednoduchý. Jiří Svoboda vyzkoušel nástrahy mokrého závodu jako první a s prokluzujícími koly se vydal vstříc slovinskému kopci. Své tempo přizpůsobil náročným podmínkám, ale výsledný čas ukázal, že opatrnosti bylo až příliš. Výsledkem byl pátý absolutní čas. Za ním startující Václav Janík zvolil tempo lépe. Navázal na výborný výkon z Ecce Homo, kde se mu podařilo díky skvělé jízdě na mokru urvat evropské stříbro. V Gorjanci zajel na úvod nejrychleji a s náskokem 3 sekund se ujal vedení. Do druhé části závodního dne trať oschla a jezdci si tak mohli aspoň v závěru závodního dne užít jízdy na maximum. Jiří Svoboda těchto podmínek tentokrát využil naplno, když si zajel svůj nejrychlejší čas víkendu. V celkovém hodnocení pak těsně zaostal za třetím místem, když mu na celkový bronz chybělo nicotných 0,8 sekundy! O to víc mohl litoval přílišné opatrnosti v první jízdě. V Gorjanci ovšem Jiří nevyšel naprázdno, byl šestý v celkovém pořadí a druhý v rámci kategorie 2, což mu zajistilo další bodový příděl do průběžného hodnocení šampionátu, kde mu po Gorjanci patří druhé místo se ziskem 25,5 bodů. Druhé celkové prvenství ze tří startů ve FIA Cupu 2018, čekalo na Václava Janíka. V závěrečné jízdě si i on připsal nejrychlejší čas celého víkendu a početnému diváckému osazenstvu ukázal, jak rychle jezdí loňský vítěz Evropského poháru. „V pohodovém tempu jsem si zajistil povinné vítězství ze slovinského závodu. Drama přinesl ranní déšť, který nám zkomplikoval cestu k lepším časům. Vítězství bylo pro mě v dané konkurenci povinností, dopomohla k tomu i skvěle připravená Norma, která i na velkých nerovnostech fungovala výborně,“ uzavřel svými slovy Václav Janík účinkování Nutrend Racing ve Slovinsku. Pohled do tabulky mistrovství prozrazuje Janíkův již 40 bodový zisk v čele kategorie 2.

Závodem po závodě by se dal označit přesun týmu ze Slovinska na slovenský Slovakiaring, kde tým zajišťoval technické zázemí při závodě 8 hodin Slovakiaring Makpak Endurance, který startoval již v pondělí dopoledne. Na startu se objevil v týmových barvách KTM X-Bow, za jehož volantem se střídala trojice Kalvas jr. – Rusin – Kalvas st. Na trati od ranních hodin panovalo horké letní počasí, které dokázalo potrápit nejednoho soupeře. V polovině závodu držela posádka 4.místo absolutního pořadí. V druhé půli závodu se objevily první přeháňky, které týmu prospěly a jezdci postoupili na vynikající 2.pozici. Výborným výkonem tak posádka doplnila úspěch týmu Nutrend Racing ze Slovinska a na Slovakiaringu si po osmi hodinách vystoupali na pódium pro celkové druhé místo!

Další program týmu bude pokračovat opět slovenském okruhu, kde si na Slovakiaringu odslouží jezdecká sestava týmu testovací porci se speciálem LMP3. Do vrchařských podniků se Václav Janík a Jiří Svoboda navrátí po letní pauze v neměckém Osnabrücku.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena