Veganský leden

Veganský leden

Veganský životní styl, způsob stravování i celá poměrně kontroverzní veganská životní filozofie má samozřejmě jak své příznivce, tak zaryté odpůrce. To, že principem veganství je vyhnout se jakýmkoli potravinám živočišného původu či jakýmkoli jiným produktům, kvůli kterým dochází ke krutému zacházení se zvířaty, to již určitě všichni víte. Veganský či vegetariánský trend se v posledním roce posílil hlavně také z důvodu udržitelného klimatu a udržitelných zdrojů potravy. Celosvětově tedy přibývá lidí, kteří zastávají veganský způsob života, ať je tomu již ze zdravotních, etických nebo enviromentálních důvodů.

Co je Veganuary

Veganuary 2022 aneb veganský leden. Tuto výzvu založila britská nezisková organizace. Již od roku 2014 se jedná o takzvanou „novoroční revoluci“, kterou se minulý rok 2021 inspirovalo a podpořilo okolo půl miliónu lidí ze 200 zemí světa. Největší účast je v Británii, ale pomalu se šíří do USA, spolu s mnoha dalšími zeměmi včetně Mexika, Argentiny, Německa a Švédska. Každoročně se připojuje do výzvy Veganuary více a více lidí, kteří budou celý leden jíst veganskou rostlinnou stravu a na celých 31 dní vypustí z jídelníčku maso a veškeré živočišné produkty. Do této výzvy se ve Velké Británii již zapojily i potravinářské podniky, restaurace a supermarkety. Ve své podstatě jde o oslavu života, nenásilí, porozumění, života bez zbytečného utrpení, ochranu planety a celkově o vizi lepšího světa.

Veganské výrobky



>

Co jí vlastně vegani a jak jim dnešní společnost vychází vstříc? Díky každoročnímu nárůstu lidí upřednostňujících veganský životní styl se také potravinový průmysl snaží pokrýt potřeby této skupiny lidí. Například výrobou neživočišných alternativ potravin, jako je tempeh, seitan, tofu, kokosové mléko, ořechové krémy a mnoho dalších. Tento trend má však přínos i pro běžně se stravujícího jedince. Vegetariánská a veganská strava se totiž pomalu dostává do restauračních menu a má již nemalé zastoupení i ve výživových suplementech, jako například veganské koktejly na doplnění kvalitních bílkovin.

Produkty z čistě přírodních surovin vám poskytnou nejen skvělou chuť, ale také doplní spousty zdraví prospěšných látek a velmi hodnotné vlákniny. Řada veganských výrobků je také doplněna o čistě rostlinné zdroje bílkovin, často bývají bez přidaného cukru, konzervantů, umělých barviv a bez lepku. Správně zvolená rostlinná strava může mít také vliv na redukci hmotnosti, hladinu cholesterolu, regulaci krevního tlaku a díky, z pravidla vyššímu podílu vlákniny, může mít i blahodárný vliv pro vaše střeva. Potenciál rostlinné stravy je obrovský. Vegany je dále velmi oblíbená raw - živá strava, která se zpracovává do 45 °C. Takováto strava je pak plná vitamínů, minerálů, živin a aktivních enzymů, které se běžnou tepelnou úpravou ze stravy ztrácejí.

Když projdete kolem cukrárny, vidíte jen dorty plné vajec, mléka, másla, tvarohu, a podobně. Takovéto sladkosti jsou samozřejmě (nejen) pro vegany nevhodné. Veganský svět však myslí i na milovníky sladkostí. Trh je plný různých veganských tyčinek nebo raw zákusků, které uspokojí i nejnáročnější mlsouny.

Bílkoviny


Bílkoviny jsou jedním z nejdiskutovanějších témat v souvislosti s veganstvím. Ve skutečnosti tato rostlinná strava může při správném složení poskytovat všechny základní bílkovinné prvky, které nazýváme aminokyseliny. Biologicky významným zdrojem bílkovin jsou cizrna, hrách, fazole, čočka, sójové výrobky, oříšky či různá semínka. Jedním z dalších nedostatků veganské stravy je deficitní vitamin B12, ten však můžeme získat z obohacených potravin, jako jsou alternativy mléčných výrobků nebo z fermentovaných potravina jako například tempeh nebo mořské a sladkovodní řasy. Tyto produkty mohou být zdrojem vitaminu B12 za předpokladu, že sledujete jejich etikety a hlídáte si denní příjem.

Jednotlivé zdroje rostlinné bílkoviny nedosahují tak významné biologické hodnoty, jako konkrétní zdroje živočišné bílkoviny, ale ve většině případů se rostlinná bílkovina může s tou živočišnou rovnat, nebo ji dokonce v určitém ohledu předčít! Dozvíte se více v článku Zaostřeno na rostlinné bílkoviny.

VEGANUARY AKCE

Ať už se k výzvě veganského ledna připojíte či nikoli, vyzkoušejte doplnit jídelníček o produkty, které pomohou odlehčit vaši stravu. Nyní se slevou 15 % nejen na vegan produkty.

Stačí zadat do objednávky v prvním kroku nákupního košíku slevový kód VEGAN15.

Akce platí do 22. 1. 2022. Sleva se nevztahuje na produkt Masterpiece by Simona a akční balíčky. Slevy se počítají z MOC. Nelze kombinovat s jinými slevovými kupóny.

Autor článku:

Bc. Veronika Pokorná, DiS., nutriční terapeut

Zdroje:

https://www.lifefood.cz/cz_cs/veganuary-pojdte-na-vegansky-leden-s-lifefoodem

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/veganstvi-celebrity-veganuary.A201222_134249_eko-zahranicni_kou

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena